4 TOP ideje za krompirjeve počitnice

Lucija Medved
25. oktobra 2019

Še nimate ideje, kam za krompirjeve počitnice? TU so predlogi – družinam prijazne destinacije, ki jih lahko načrtujete kot vikend pobeg ali krajše oz. daljše počitnice. Za čim manj skrbi na poti in sproščeno uživanje pa še praktični nasveti, kako se pripraviti na pot in kaj na vašem seznamu stvari za s seboj ne sme manjkati.

Potovanje z otroki staršem morda pomeni več skrbi, otrokom pa je to neprecenljiva in poučna dogodivščina, o kateri bodo še dolgo pripovedovali. Zato izkoristite prihajajoče krompirjeve počitnice in se odpravite do katere od 4 destinacij, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju.

  1. Večno mesto in potovanje v preteklost: Rim

Mesto, ki naj bi ga brata dvojčka Romul in Rem v osmem stoletju pred našim štetjem ustanovila na sedmih gričih, ponuja odličen vpogled v preteklost. Ravno zaradi bogate preteklosti in izjemne starodavne dediščine v kombinaciji z novodobnim utripom je krasna izbira za krajši oddih družin z otroki. Kolosej, območje antičnega Rima in ruševine na Palatinskem griču – to je le nekaj idej za oglede.

Obiščete pa lahko tudi številne muzeje, med najbolj zanimivimi sta Kapitolski muzeji na Kapitolskem griču in Galerija Borghese, ki je na obrobju največjega parka Villa Borghese. Zaradi velikega obiska je priporočljivo, da si rezervacije uredite vnaprej.

Španske stopnice so prelepa atrakcija, ki krasi večno mesto.

  1. Razkošne palače in bogato mestno jedro: Dunaj

Tudi Dunaj, sicer eno od najbolj romantičnih mest v Evropi in morda najlepše mesto za obisk v božičnem času, je odlična destinacija za krajše družinske počitnice in popolna izbira, če bi po ogledu mesta radi pohajkovali še po naravi. Dunaj vas bo navdušil s pestro kulturno dediščino in razkošnimi palačami.

Poleg sprehodov po raznolikih ulicah z otroki lahko obiščete tudi znan zabaviščni park Prater, palačo, park in živalski vrt Schönbrunn ter staro mestno jedro. Na splošno je na Dunaju dobro poskrbljeno za potovanje z otroki. Tudi če potujete z majhnimi otroki, ne bi smeli imeti težav v hotelih, restavracijah in nekaterih muzejih.

Prater na Dunaju je ko se stemni še posebej pravljičen.

  1. Krasna arhitektura in živahne ulice: Barcelona

Nad prestolnico Katalonije bodo otroci naravnost navdušeni. Barcelona se namreč ponaša s številnimi atrakcijami, med največje spada modernistična Gaudijeva arhitektura, znamenita bazilika Santa Maria del Mar, pravljični park Park Güell, La Pedrera, park oz. vrtovi La Teatre Grec itn.

V Barceloni boste naleteli tudi na enega od največjih muzejev v Evropi, Fundació Joan Miró. Otrokom bo zagotovo všeč tudi živahna ulica La Rambla s pouličnimi umetniki in akrobati.

Za razvajanje brbončic se z otroki lahko odpravite tudi v muzej čokolade; če vas bolj pritegne spoznavanje narave in družbe, pa ne smete zamuditi obiska muzeja CosmoCaixa. Za željne podvodnih dogodivščin je na voljo tudi akvarij Oceanarium. Barcelona s tapasi in drugimi specialitetami prav tako obljublja pravo kulinarično doživetje.

  1. Kopanje v termalnih vrelcih in dih jemajoči razgledi: Budimpešta

Bližje nam je Budimpešta, mesto term, festivalov, starih kavarn in veličastnih zgradb. Prestolnica Madžarske, sicer znana tudi po svojem nočnem življenju, je prav tako mesto, ki je prijazno družinam.

Skupaj se lahko odpravite v tamkajšnji živalski vrt, ki je eden od najstarejših v Evropi in kjer biva 1072 različnih živalskih vrst. Budimpešta ima tudi kar 125 termalnih vrelcev. Številne terme so ohranile arhitekturo in videz še iz turških časov. Najbolj znane so čudovite terme v hotelu Gellert in terme Szechenyi, ki so največje v Evropi.

Ne pozabite se zapeljati tudi na 375 metrov dolg verižni most Szenchenyi, ki je prava arhitekturna atrakcija.

No, da bodo vaše družinske počitnice brez zapletov, pa so tu še:

Praktični nasveti za brezskrbne družinske počitnice čez mejo

Izbira destinacije je šele začetek poti. Če boste potovali v lastni režiji, kar je za otroke tudi najbolj zanimivo in poučno, bosta pomembni še dobra priprava in organizacija: skrb za dokumente, prevozna sredstva, izbira krajev in prenočišč ter zavarovanj, prva pomoč. Vse to naj bo na seznamu opravil pred odhodom.

Sledite pomembnim osnovnim korakom:

  1. Korak: poskrbite za zdravje in varnost

Zdravje je naše največje bogastvo. Ne glede na to, ali načrtujete vikend pobeg čez mejo ali daljše počitnice, je pred potovanjem zelo priporočljivo, da poskrbite za turistično zavarovanje. Tako boste dobro poskrbeli za zdravje in morebitne zaplete, ki vas lahko doletijo na poti. Zavarovalnica Sava nudi kratkoročno turistično zavarovanje z asistenco v tujini kot tudi letno s številnimi ugodnostmi. Za družine pa je na voljo še izjemno ugodno družinsko zavarovanje.

Za sklenitev zavarovanja in več informacij kliknite TUKAJ.

  1. Korak: preverite dokumente in uredite finančna sredstva

Takoj ko boste izbrali destinacijo, preverite veljavnost dokumentov. Preverite tudi, ali bo osebna izkaznica dovolj in ali potrebujete potni list. Pametno je prav tako, da naredite kopije dokumentov, saj bodo te v primeru kraje še kako dragocene. Kopije hranite na drugem mestu. In, ne pozabite, pri tovrstnih težavah vam veliko lahko pomaga tudi sklenitev primernega zavarovanja.

Prav tako brez denarja ne gre. Manjše količine gotovine imejte pri sebi, sicer je bolje, da vaš denar varno čaka na bančnem računu ali v sefu hotela, kamor boste prispeli.

  1. Korak: preverite prevozno sredstvo

Če boste potovali z avtomobilom, je dobro preveriti njegovo varnost – od gum in žarometov do vseh preostalih stvari, ki jih avto potrebuje za normalno delovanje. Preverite, ali imate prvo pomoč, trikotnik in odsevni brezrokavnik. Ne pozabite na veljavnost prometnega dovoljenja in avtomobilsko zavarovanje. Če vam je to poteklo ali načrtujete skleniti novo, vam bodo prav prišle informacije na tej spletni strani. Če potujete z vlakom, avtobusom ali letalom, pa bo čas vaš zaveznik – če boste točni, seveda. Pojdite pravočasno od doma in ne lovite zadnjih minut.

Vir: aktivni.si

Komentarji
Deli      
Avtor
Lucija je večni optimist in mama dveh malih nadobudnežev, ki ji s svojim veseljem zapolnita ves neslužbeni del dneva. Na Zavarovalnici Sava je zaposlena v Področju tržnega komuniciranja, kjer skrbi za interno komuniciranje in družbeno odgovornost. Vse, kar dela, dela s srcem in je hvaležna, da tudi v svojem delovnem času opravlja delo, ki napolni njeno dušo.

Povezani članki

 

Na Balkanu se smuča dobro in ceneje
Na Balkanu se smuča dobro in ceneje
7. februarja 2020
Drži, smučanje ni poceni. Je pa lahko ceneje, če se namesto v Nemčijo, Avstrijo in Italijo odpravite na Balkan. Smučanje je doma tudi na jugu,… Preberi več
Ste v dovolj dobri formi za naslednjo pustolovščino?
Ste v dovolj dobri formi za naslednjo pustolovščino?
24. januarja 2020
Poznam gospo, ki se ji je v njenih šestdesetih zdelo, da je vse dobro v življenju že za njo. Potem pa je po letih obupavanja… Preberi več
V veselem pričakovanju na potovanje
V veselem pričakovanju na potovanje
13. januarja 2020
Nosečniška potovanja morda res niso do zadnjega trenutka natrpana z različnimi ogledi niti polna adrenalinskih doživetij. Vendar pa vam starši, ki so se zanje odločili,… Preberi več
Leta 2020 bom potovala več!
Leta 2020 bom potovala več!
30. decembra 2019
Pišem novoletne zaobljube in med njimi je, na zmagovitem prvem mestu, zgornja! Drugo leto bom potovanjem namenila še več časa! Misli mi letijo na vse… Preberi več
December malo drugače
December malo drugače
20. decembra 2019
Še ne veste, kako letos slaviti praznike in novo leto? Ste morda za ne povsem običajne božično-novoletne počitnice? Potem berite naprej, ne glede na to,… Preberi več
4 TOP ideje za krompirjeve počitnice
4 TOP ideje za krompirjeve počitnice
25. oktobra 2019
Še nimate ideje, kam za krompirjeve počitnice? TU so predlogi – družinam prijazne destinacije, ki jih lahko načrtujete kot vikend pobeg ali krajše oz. daljše… Preberi več