5 zdravstvenih prigod

Katarina in Rok Hočevar
28. junija 2017

Potovanja so najina velika strast in ne predstavljava si meseca, ko ne bi vsaj nekam šla. Če ne drugega, narediva kakšen krajši vikend izlet v sosednjo državo. Glede na pogostost najinih potovanj, bolezni na poti ne moreva ubežati. Včasih je ta posledica natempiranega urnika pred odhodom, spet drugič pa destinacije in načina potovanja samega.

1. Odmrli živec na poročnem potovanju

V jugovzhodno Azijo (na Tajsko, v Kambodžo in Vietnam) sva se odpravila na backpacking potovanje. Pot je bila dolga, zamenjala sva kar lepo število prevoznih sredstev – od letal, avtobusov, taksijev pa do trajekta – in proti koncu poti se je Rok začel pritoževati, da ima mravljinčast palec na nogi. Ker sva zadnja dva dni presedela na različnih prevoznih sredstvih, sva seveda najprej pomislila, da bi lahko bil krivec za bolečine strdek v krvi.

Domača zdravila: Rok je na internetu prebral, da čili pomaga topiti strdke. Stekel je v hotelsko kuhinjo in dobil dva majhna koščka izredno pekočega čilija. Najprej je pojedel enega in dobesedno skakal po sobi, tako pekoč je bil! Ampak za zdravje se naredi vse. Pojedel je še drugega, nič manj pekočega, in spet plesal po sobi.

Zavarovalnica: Preko Skype-a sva poklicala najino zavarovalnico – Zavarovalnico Maribor (danes Zavarovalnica Sava). Rokov govor je šel takole: “Dober dan, tukaj Rok Hočevar. Veste, jaz sem v ponedeljek potoval s kombijem iz Ljubljane na Dunaj, od tam sem letel najprej v Düsseldorf, nato v Abu Dhabi, od tam pa še naprej v Ho Chi Minh City. Sledil je še en let do Bangkoka in nato sem šel z nočnim avtobusom in trajektom do otoka Koh Chang, kjer sem sedaj …” Jaz sem ga kar gledala: “Resno, misliš, da jih na drugi strani zanima, kje vse sva bila? Povej ji raje, kakšen problem imaš!” No, na koncu je le prišel do točke, ko je povedal, da skorajda ne čuti palca na nogi in da potrebuje zdravnika. Hitro sva na po e-pošti dobila naslov bolnišnice v mestu v Kambodži, kamor sva se naslednji dan odpravlila. A ni šlo vse gladko! V bolnišnici so naju opozorili: če se bo izkazalo, da pregled ni nujen, bova mogla zdravljenje plačati sama. Ker so se stroški zdravljenja začeli pri 100 $, sva se samo obrnila in šla nazaj v hotel – nisva želela tvegati takšne vsote denarja.

2. Sončne opekline in alergija v Albaniji

Najino spomladansko potovanje v Albanijo in Kosovo je bilo nekaj posebnega. Tisto leto je ravno za prvi maj v Sloveniji zapadel sneg, v Albaniji pa sva se midva lahko že kopala v čudovitem Jonskem morju. Rok je bil tako navdušen nad lepim, toplim vremenom in čudovito barvo morja, da je pozabil na sončno kremo. Tako je cel dan fotografiral in se kopal v morju. Lahko si predstavljate, kakšne barve je bil njegov hrbet zvečer – temno rdeč!

Domača zdravila: Prvi korak pri sončnih opeklinah je prhanje z ledeno hladno vodo. Drugih zdravil ali hladilnih krem nisva imela s seboj, tako da je bilo hlajenje edina rešitev za prvo noč.

Lekarna: Naslednji dan sva v lekarni kupila Bepanthol, ki je preverjeno odlično zdravilo za opečeno kožo. A težav še ni bilo konec. Kmalu je dobil še alergično reakcijo – zelo srbeče izpuščaje po celem hrbtu. Spet sva iskala lekarno in kupila Claritine (antihistaminik, ki lajša vnetje pri alergijah). A problem je nastal pri plačilu. Kreditne kartice niso vzeli, midva pa nisva imela dovolj albanskega denarja. Vprašala sva, če lahko plačava tudi z evri. Lahko, ampak tudi evrov nisva imela dovolj. Poskusila sva se dogovoriti, da bi plačala polovico z evri polovico pa z albanskimi leki. Pa reče farmacevtka: »Ne bomo komplicirali. Vzela bom leke in dobita le polovico zdravila, torej le eno tablico tabletk.«

3. Zobobol na Poljskem

Lansko leto sem šla na izmenjavo v Krakov na Poljsko. Ker so pri meni težave z zobmi že kar stalnica, mi tudi tokrat niso bile prihranjene. Pri zajtrku se mi je odkrušil del zoba, drugi zob pa me je začel boleti.

Zavarovalnica: Za potovanje po Evropi imava vedno pri sebi modro kartico ZZZS, zaradi daljših potovanj izven Evrope pa sva imela pa sva imela sklenjeno tudi celoletno turistično zavarovanje z asistenco v tujini pri Zavarovalnici Sava . Na asistenčnem centru so povedali, da bi morali modro kartico sprejeti kjerkoli, torej grem lahko h kateremukoli zobozdravniku. Sodelavke na fakulteti so priporočile dobro ordinacijo, kjer pa žal ZZZS kartice niso sprejeli. Na srečo pregled ni bil drag in sem ga lahko sama plačala, stroške pa mi je zavarovalnica v celoti povrnila.

Nauk: V EU načeloma povsod sprejmejo ZZZS evropsko kartico in osnovne preglede opravijo brezplačno. Vseeno pa je, če imate sklenjeno turistično zavarovanje, o obisku zdravnika smotrno v čim krajšem času obvestiti zavarovalnico, da lahko uveljavljate povračilo stroškov, če morate zdravstvene sttoritve plačati sami. Kar se tiče zobozdravstvenih storitev, zavarovalnice ne krijejo stroška zalivk oz. plomb.

4. Zvit gleženj v slovaških hribih

Tekom moje izmenjave na Poljskem je Rok večkrat prišel na obisk. En lep sončen vikend sva izkoristila hribolazenje v Visokih Tatrah. Vzpela sva se na 2.400 m visok hrib, na poti z vrha pa je Rok čudno stopil in si že SEDMIČ zvil isti gleženj!

Domača lekarna: Za osnovno oporo je imel pohodniške palice, za lajšanje bolečine pa je vzel še dva Lekadola in začel pogumno hoditi navzdol. Cilj je bilo ledeniško jezero na pol poti, kjer si je gleženj hladil v ledeno mrzli vodi. Sledil je še spust do gorskega hotela, kjer pa sva na veliko srečo našla dva Slovaka, ki sta se z avtomobilom spuščala v dolino in naju vzela s seboj.

Zavarovalnica: Poklicala sva asistenčni center Zavarovalnice Sava, povedala, kje se nahajava, čez par ur pa sva dobila naslov bolnišnice, kamor sva šla slikat gleženj. Tokrat so sprejeli ZZZS evropsko kartico, celoten pregled in rentgensko slikanje je bilo za naju brezplačno.

Nauk: Celoletno turistično zavarovanje sicer velja eno leto, a le za bivanje v tujini do 92 dni v kosu. Za mojo 3-mesečno izmenjavo to ni bil problem, ker sem vmes tudi nekajkrat prišla v Slovenijo. Z vsakim povratkom se trajanje bivanja v tujini namreč “resertira”.

5. Vneti sinusi v Omanu

V Oman sva potovala konec aprila letos in čez dan je bilo že okoli 40°C. V nakupovalnih središčih, bencinskih črpalkah, skratka v vseh zaprtih prostorih je bila zaradi močnih klimatskih naprav temperatura le okoli 15-20°C. Lahko si predstavljate, kakšen temperaturni šok je bil vstop ali izstop iz trgovine. Zame prevelik, saj sem že po dveh dneh v Omanu zbolela.

Zavarovalnica: Zavarovalnici Sava sem napisala e-mail (ker so klici iz Omana pač predragi) in vprašala, če je v bližini kraja, kjer se nahajava, kakšen zdravstveni dom, kjer mi lahko oni direktno krijejo stroške pregleda. Ponudili so mi le bolnišnico v glavnem mestu, ki pa je bila predaleč. Ponudila sem se, da si sama poiščem zdravnika, saj sem oznako za zdravstveni dom videla v bližnjem mestu. Tam sem nato opravila pregled, ki sem ga plačala sama. Zavarovalnica je obljubila, da bodo poskusili urediti plačilo oni, če bo znesek pregleda previsok. Ni bilo drago. Sam pregled je bil le 5 €, še 5 € sta stali pljučni in ventulinska terapija, preostanek do 40€ pa so bila zdravila – antibiotiki, protibolečinske tablete in sirup za lažji kašelj Kot sem že bila navajena, sem po povratku domov račune poslala na zavarovalnico in dobila denar povrnjen v nekaj dneh.

Nauk: Poleg stroškov zdravljenja oz. zdravniškega pregleda zavarovalnica povrne tudi stroške nakupa zdravil v lekarni.

Ni luštno biti bolan, sploh pa ne na potovanju. 🙁

Kaj sva se naučila?

Naučila sva se (oz. se še učiva), kako delujejo slovenske zavarovalnice, kje lahko uporabiva ZZZS evropsko kartico in za katere primere je pametno imeti še dodatno turistično zavarovanje. Sedaj tudi že veva, da oseba v asistenčnem centru ni zdravnik :-), ampak samo uslužbenec, ki bo najino prošnjo za pomoč preusmeril naprej. Za naju je tudi zelo pomembna stvar, da zavarovanje skleneva zadnjo minuto kar preko speta in da ni problema, če izbereva zdravnika v tujini sama.

Vse te »pogoje« izpolnjuje Zavarovalnica Sava, kjer sva zadnja leta zavarovana. Midva sva pred leti izbrala najcenejše zavarovanje na slovenskem trgu in sva od takrat z njim zadovoljna. 🙂

“Pa še z najino filozofijo se sklada – manj denarja kot zapraviva za potovanja, več lahko potujeva. ;-)”

Seveda pa upava, da bova čim manjkrat potrebovala njihovo pomoč. Najboljše je seveda biti zdrav – na potovanju in doma.

O najinih potovanjih piševa na blogu Lahkih nog naokrog. 🙂 Dobrodošli v najinem svetu.

Komentarji
Deli      
Avtor
Rok in Katarina Hočevar - on arhitekt, ona (bodoča) znanstvenica, oba pa strastna popotnika. Najraje potujeta v neobljudene neturistične kraje. Iščeta lepoto in drugačnost narave in srčnost domačinov tam, kjer povprečnih popotnikov in turistov ni (veliko). Najraje na potovanjih najameta avto in sta kar se le da samostojna, poleg tega pa tudi rada kampirata, saj sta tako bližje naravi, pa še poceni je. Namesto televizije imata doma na steni narisan zemljevid sveta, ki ga sproti, glede na obiskane države, barvata. Ali pa samo gledata v steno in razmišljata o naslednjem potovanju.

Povezani članki

 

4 sanjske destinacije za motoriste, ki ljubijo naravo
4 sanjske destinacije za motoriste, ki ljubijo naravo
12. junija 2019
Vam je situacija kaj znana? V petek zvečer si zaželite, da bi se za konec tedna na dveh kolesih zapeljali nekam na lepše, a nimate pojma,… Preberi več
Dobrega počutja in zdravja tudi na potovanju
Dobrega počutja in zdravja tudi na potovanju
29. maja 2019
Počitniška potepanja v tujini lahko pričarajo najlepše trenutke in nepozabne spomine, včasih pa presenetijo tudi z manj prijetnimi izzivi. Manjša nihanja v počutju so lahko… Preberi več
Pet glasbenih festivalov za vse okuse
Pet glasbenih festivalov za vse okuse
7. maja 2019
Naša ekipa si je zadala težko nalogo: izbrati glasbene festivale, ki to poletje obetajo največ. Izbira je bila težka, a nam je vendar uspelo  izglasovati… Preberi več
Moj sopotnik na motorju
Moj sopotnik na motorju
19. aprila 2019
Jaz se letos odpravljam na pot po Balkanu. Večkrat sem si že privoščil izlet z motorjem po Hrvaškem in Bosni, vendar bom tokrat na poti… Preberi več
Parenzana, raj za kolesarje
Parenzana, raj za kolesarje
18. aprila 2019
Bližajo se velikonočni prazniki, z njimi pa dela prost dan. Ste si že rezervirali krajše počitnice v tujini? Če ste še brez načrtov za daljši… Preberi več
Mala avantura: Fotozgodba s Kvarnerja
Mala avantura: Fotozgodba s Kvarnerja
16. aprila 2019
Na prvi letošnji Mali avanturi po Kvarnerju sem v podaljšanem vikendu menjal vse štiri letne čase. Odločitev, da letos Mala avatura ni samo ena pustolovščina,… Preberi več