7 nasvetov za varnejše solo počitnice

Katja Grušovnik
2. julija 2018

Si že od nekdaj želiš obiskati Van Goghov muzej v Amsterdamu, uživati v dih jemajočih razgledih ob vznožju Himalaje ali preprosto opazovati modrino neba na enem od tihomorskih otokov, vendar ni nikogar, ki bi se ti pridružil na tvojem popotovanju? Ali pa imaš morda preprosto željo skočiti iz cone udobja in preveriti, kako se tam zunaj znajdeš brez gotovosti, da se lahko zanašaš na drugega?

V vsakem primeru je solo potovanje zanimiva izkušnja, ki širi obzorja duha in obeta povsem drugačne dogodivščine od skupinskih potovanj. Ob neštetih prednostih samostojnih potepanj po svetu strahovi hitro zbledijo. Vendar pa dodatna previdnost na takšnem potovanju v tujini ne bo odveč. Brez prijateljev, ki ti ščitijo hrbet, si namreč lahko kaj hitro pred izzivi, ki jih ne reši niti turistično zavarovanje.

Zbrali smo nekaj nasvetov za varno in brezskrbno solo potovanje, ki ti znajo priti prav.

Na potovanje se dobro pripravi in hkrati zaupaj intuiciji 

Več informacij imaš, težje te kdo prinese naokrog, zato je super, če potovanje dobro načrtuješ, pri čemer si lahko pomagaš na primer z vodiči Lonely Planet, ki so polni nasvetov, ki pridejo prav. Če veš, kako dolgo naj bi trajala pot s taksijem od točke A do B in koliko naj bi stala, bo ocena, ali te taksist želi prevarati, lažja. Če njegovi odgovori močno odstopajo od informacij, ki jih imaš, nikar ne prisedi, ampak izberi drug taksi.

Nauči se reči ne 

Na potovanjih je zelo dobro poznati nekaj osnovnih besednih zvez v lokalnem jeziku. Domačinom je to všeč in kaj hitro lahko prideš do kakšnega super namiga, kako nadaljevati potovanje na tujem. Ob besedah “hvala, prosim, živijo, na svidenje …” pa si je dobro zapomniti tudi, kako se v lokalnem jeziku reče “ne, hvala”. Frazo brez slabe vesti uporabi vsakič, ko ti je pozornost neznancev odveč in začutiš, da bi lahko prestopili mejo.

Vedno naj nekdo ve, kje se nahajaš 

V sodobnem času neomejenih internetnih dostopov med potovanjem ostani v stiku z domačimi. Naj bo vsaj nekdo od tvojih bližnjih obveščen o poteku tvojega potovanja. Sporoči, kje bivaš, kje se giblješ, katere znamenitosti nameravaš obiskati in kam predvidevaš, da te bo pot zanesla v nadaljevanju. Sporoči jim, kako lahko vzpostavijo stik s teboj, oziroma kje naj te iščejo, če se ne javiš.

Namišljeni prijatelji so lahko v pomoč 🙂

Lagati ni lepo, a je, ko gre za tvojo varnost, več kot dovoljeno. Kadar se v družbi neznancev počutiš neprijetno, ti lahko pride prav katera od belih laži. Izmisli si, da potuješ v skupini, da te v hotelu čaka partner, ali pa da ravno hitiš na zmenek s prijateljico.

Pomembne telefonske številke imej vedno pri roki 

Preden odpotuješ, si priskrbi pomembne telefonske številke v državi, v katero potuješ. Če bo slučajno treba poklicati policijo, reševalce, zdravnika, ti bo dejstvo, da imaš telefonsko številko pri roki, v paniki še kako olajšalo situacijo.

Poskrbi, da ne izstopaš preveč

Ne obnašaj se kot tipičen turist z zemljevidom v rokah in fotoaparatom okrog vratu. Oblači se s skladno s kulturo okolja, v katerem se nahajate, to znajo namreč domačini v bolj kulturno strogih deželah izjemno ceniti.

Dodatno brezskrbnost si zagotovi z ustreznim turističnim zavarovanjem

Ko potujemo sami, je še toliko pomembneje, da smo dobro pripravljeni na slučaje, ko ne gre vse po načrtih. V takšnih primerih je dobro imeti za seboj ekipo ljudi, ki ti nudijo asistenco v tujini. Pa naj gre za izgubo prtljage pri poletu, zdravstveno oskrbo, nepričakovano vrnitev domov, super je, ko lahko pokličeš in se 24/7 obrneš po pomoč. Namig: zavarovanje si lahko urediš tudi dan pred odhodom na pot.

“Samostojna potovanja bogatijo duha z nepozabnimi doživetji in iskrivimi spoznanji, ki so nepogrešljiva popotnica za življenje.”

Zato se pogumno podaj tej neverjetni življenjski izkušnji naproti! Nikoli sami na potovanju …

 

 

 

 

 

Komentarji
Deli      
Avtor
Katja Grušovnik se je v Zavarovalnici Sava zaposlila leta 2010. Delovni izzivi so jo v preteklosti vodili vse od področja družbene odgovornosti, odnosov z mediji, interne komunikacije in podobe zavarovalnice na spletnem mestu in intranetu. Od leta 2016 pravi, da ima privilegij "sedeti na oblaku", od takrat namreč v celoti skrbi za digitalno podobo in digitalno komuniciranje zavarovalnice. Prav to je tisto, zaradi česar ji je lepo in zanimivo opravljati svoje delo - digitalni svet je namreč sinonim za raznolikost, spremembe in vsakodnevne izzive. Prosti čas posveča glasbi v vseh harmonijah in formah, telo in duha pa krepi na kolesu in teku. Obožuje pohodništvo, kjer prihaja v stik s sabo in najde svoj notranji mir.

Povezani članki

 

Tudi na daljavo smo povezani in tukaj za vas
Tudi na daljavo smo povezani in tukaj za vas
24. marca 2020
Se tudi vi v tem času osame še bolj zavedate svoje ranljivosti in pogosteje pomislite na to, da vse, kar imamo, ne bi smelo biti… Preberi več
Asistenca, ko na pomoč ne morem poklicati najboljšega prijatelja
Asistenca, ko na pomoč ne morem poklicati najboljšega prijatelja
20. marca 2020
Resnično me zanima, kako ste. Vsekakor upam, da dobro in da se uspešno soočate z aktualnimi izzivi. Meni, iskreno povedano, ni povsem enostavno in »ravno«.… Preberi več
Koronavirus je preprečil moje potovanje – kaj zdaj
Koronavirus je preprečil moje potovanje – kaj zdaj
17. marca 2020
Pandemija koronavirusa preizkuša naš značaj, spreminja naše navade, ki so, kot vemo, železna srajca in nas postavlja pred zahtevne izzive. Vse moči so v tem času… Preberi več
Čez planke po kulinarična doživetja
Čez planke po kulinarična doživetja
17. februarja 2020
Ko ni časa za daljše počitnice, se vsaj vikend izlet čez mejo še kako prileže. Sploh če ga začinite z avtohtono kulinariko. Tokrat smo na… Preberi več
Na Balkanu se smuča dobro in ceneje
Na Balkanu se smuča dobro in ceneje
7. februarja 2020
Drži, smučanje ni poceni. Je pa lahko ceneje, če se namesto v Nemčijo, Avstrijo in Italijo odpravite na Balkan. Smučanje je doma tudi na jugu,… Preberi več
Ste v dovolj dobri formi za naslednjo pustolovščino?
Ste v dovolj dobri formi za naslednjo pustolovščino?
24. januarja 2020
Poznam gospo, ki se ji je v njenih šestdesetih zdelo, da je vse dobro v življenju že za njo. Potem pa je po letih obupavanja… Preberi več