Pet glasbenih festivalov za vse okuse

Katja Grušovnik
7. maja 2019

Naša ekipa si je zadala težko nalogo: izbrati glasbene festivale, ki to poletje obetajo največ. Izbira je bila težka, a nam je vendar uspelo  izglasovati naše favorite. Vsi izbranci so dovolj blizu, da jih lahko iz Slovenije dosežemo v nekaj urah. Se strinjate z našim izborom, ali bi dodali še kakšnega? Zaupajte nam svoje predloge v komentarju.

Sea Star, Hrvaška

 • Umaški festival Sea Star je Exitov mlajši brat, kjer lahko uživate v rock, pop, elektronski, techno, house, hip-hop, metal in punk glasbi. Dvodnevni dogodek je ravno pravšnji za uvod v čudovito poletje.
 • Letos bodo med nastopajočimi Tang Clan, Sven Vath, Nina Kraviz, IAMDDB in mnogi drugi.
 • Cene vstopnic se gibljejo med 36 in 105 evri.
 • V neposredni bližini prizorišča ob morju je v umaškem Stella Marisu pestra ponudba različnih prenočišč: kamp, mobilne hiške, apartmaji, vile in hoteli.
 • Od izbranih festivalov je Sea Star med nam najbližjimi, saj se nahaja v hrvaški Istri, tik za slovensko mejo. Iz Ljubljane Umag dosežemo že v dobri uri.
 • Za vsak slučaj naj v vaši prtljagi ne manjkajo kopalke. Morda bo morje že dovolj toplo za prvi skok v morje.

Exit, Srbija

 • Prizorišče festivala Exit je zares nekaj posebnega. Nad Novim Sadom se dviga Petrovardinska trdnjava, ki se za štiri dni spremeni v velikansko plesišče.
 • Letos bodo množico obiskovalcev med drugim razvneli The Cure, Skepta, Dj Snake, Greta Van Fleet, Dimitri Vegas & Like Mike in mnogo drugi. Celotni program si oglejte na njihovi spletni strani.
 • Cena kart se giblje med 39 in 250 evri.  Če se na dogodek odpravljate v družbi prijateljev, ob nakupu štirih vstopnic peto dobite brezplačno.
 • Tudi na Exit se lahko odpravite s šotorom, čez dan pa lahko uživate na plažah ob Donavi.
 • Z avtobusom boste do Novega Sada potovali 9 ur, z avtom pa boste tam (če je ne zakuha gneča na meji) že v petih urah.

 

Festival Exit poteka v čudoviti Petrovardinski palači.

Colours of Ostrava, Češka

 • Festival je umeščen v čudovito okolje nekdanjih plavžev, rudnikov in železarn Dolní Vítkovice.
 • Med glasbeniki, ki bodo nastopili letos, velja izpostaviti The Cure, Florence + The machine, Rag’N’Bone Man, Years & Years, Rosalio. Na uradni program bo treba še malo počakati, saj bo razkrit le mesec dni pred festivalom.
 • Cena 4-dnevne vstopnice znaša 114 evrov. Za tiste, ki si želite spoznati svoje najljubše glasbenike, pa ponujajo tudi VIP vstopnice, za katere boste odšteli 245 evrov. Za vse, ki bi se tja odpravili le za en dan, so na voljo vstopnice za 81 evrov
 • Za celovito izkušnjo glasbenega festivala je seveda najbolje spati kar v kampu na sami lokaciji.
 • Če se odločite, da se na festival odpravite z vlakom, vas čaka približno 10 ur dolga vožnja. Na vlak za Ostravo bo potrebno prestopiti na Dunaju. Za vozovnico boste odšteli med 52 in 76 evrov. Preko Dunaja se lahko na festival odpravite tudi z avtobusom.

Tomorrowland, Belgija

 • Tomorrowland je festival elektronske plesne glasbe v belgijskem mestu Boom. Prvič so ga organizirali leta 2005. Vse od takrat je eden največjih in najbolj prepoznavnih glasbenih festivalov na svetu.
 • Program je resnično pester, zato se vsem navdušencem nad tovrstno glasbo splača zaviti na njihovo spletno stran.
 • Za vstopnico bo potrebno odšteti med 293 in 510 evri.
 • Ob festivalu se nahaja Dream Ville, odlična lokacija za kampiranje.

Ker je do lokacije kar 1.200 kilometrov, bo letalo verjetno najboljša izbira prevoza.

 

Tako je videti Tomorrowland, »dežela jutrišnjega dne«.

Sziget festival, Madžarska

 • Tudi madžarski Sziget je med največjimi glasbenimi in kulturnimi festivali v Evropi. Otok Budai-sziget na severu Budimpešte vsako leto zaživi v soju neštetih festivalskih dogodkov. Odlikuje se po tem, da združuje izvajalce pisane palete različnih zvrsti.
 • Letos bodo med drugim nastopili Foo Fighters, Ed Sheeran, Florence + The Machine, Post Malone, Twenty One Pilots in še mnogi drugi.
 • Za vstopnico boste odšteli od 75 do 329 evrov; odvisno od tega, koliko dni želite ostati na samem festivalu.
 • Tudi tu je možno spati na sami lokaciji. Več kot pester izbor prenočišč vključuje vse od lesenih hišic, glampinga, pa do že postavljenih šotorov.
 • Z avtobusom boste v Budimpešto iz Ljubljane prišli v približno osmih urah; iz Maribora pa še prej. Podobno dolgo boste potovali z vlakom, najhitreje pa boste na cilju z avtom.

 

Ob mestu, vodi in med zelenjem se odvija budimpeški Sziget.

Še pred odhodom na festival v tujino pa se oglasite v najbližji poslovalnici Zavarovalnice Sava ali obiščite spletno stran zav-sava.si. Pred potovanjem v tujino je namreč še kako smiselno skleniti Turistično zavarovanje z asistenco v tujini. Če ne potujete pogosto, je dobro vedeti, da lahko za obisk omenjenih festivalov sklenete le kratkoročno Turistično zavarovanje z asistenco v tujini za razširjeno Evropo.

Če vas ne vleče v tujino, se pestra festivalska ponudba poleti najde tudi doma. Maribor bo konca junija ponovno zavzel Festival Lent, v Ljubljani pa bo več kot mesec dni potekal Festival Ljubljana.

 

Komentarji
Deli      
Avtor
Katja Grušovnik se je v Zavarovalnici Sava zaposlila leta 2010. Delovni izzivi so jo v preteklosti vodili vse od področja družbene odgovornosti, odnosov z mediji, interne komunikacije in podobe zavarovalnice na spletnem mestu in intranetu. Od leta 2016 pravi, da ima privilegij "sedeti na oblaku", od takrat namreč v celoti skrbi za digitalno podobo in digitalno komuniciranje zavarovalnice. Prav to je tisto, zaradi česar ji je lepo in zanimivo opravljati svoje delo - digitalni svet je namreč sinonim za raznolikost, spremembe in vsakodnevne izzive. Prosti čas posveča glasbi v vseh harmonijah in formah, telo in duha pa krepi na kolesu in teku. Obožuje pohodništvo, kjer prihaja v stik s sabo in najde svoj notranji mir.

Povezani članki

 

Na Balkanu se smuča dobro in ceneje
Na Balkanu se smuča dobro in ceneje
7. februarja 2020
Drži, smučanje ni poceni. Je pa lahko ceneje, če se namesto v Nemčijo, Avstrijo in Italijo odpravite na Balkan. Smučanje je doma tudi na jugu,… Preberi več
Ste v dovolj dobri formi za naslednjo pustolovščino?
Ste v dovolj dobri formi za naslednjo pustolovščino?
24. januarja 2020
Poznam gospo, ki se ji je v njenih šestdesetih zdelo, da je vse dobro v življenju že za njo. Potem pa je po letih obupavanja… Preberi več
V veselem pričakovanju na potovanje
V veselem pričakovanju na potovanje
13. januarja 2020
Nosečniška potovanja morda res niso do zadnjega trenutka natrpana z različnimi ogledi niti polna adrenalinskih doživetij. Vendar pa vam starši, ki so se zanje odločili,… Preberi več
Leta 2020 bom potovala več!
Leta 2020 bom potovala več!
30. decembra 2019
Pišem novoletne zaobljube in med njimi je, na zmagovitem prvem mestu, zgornja! Drugo leto bom potovanjem namenila še več časa! Misli mi letijo na vse… Preberi več
December malo drugače
December malo drugače
20. decembra 2019
Še ne veste, kako letos slaviti praznike in novo leto? Ste morda za ne povsem običajne božično-novoletne počitnice? Potem berite naprej, ne glede na to,… Preberi več
4 TOP ideje za krompirjeve počitnice
4 TOP ideje za krompirjeve počitnice
25. oktobra 2019
Še nimate ideje, kam za krompirjeve počitnice? TU so predlogi – družinam prijazne destinacije, ki jih lahko načrtujete kot vikend pobeg ali krajše oz. daljše… Preberi več