Ajurveda – mati zdravilstev

Iris Vencelj
20. januarja 2017

Ajurveda je sistem tradicionalne medicine, tisočletja stara znanost iz Indije. Beseda »ayurveda« pomeni znanje o življenju. Človeka obravnava celostno in ga uči, kako živeti v harmoniji z naravo. Pokriva vse vidike zdravja, saj spodbuja telesno, umsko, čustveno in duhovno dobro počutje. Razlaga, kako naše misli, prehrana in način življenja vplivajo na naše fizično stanje.

Kdaj smo zares zdravi?

Po ajurvedi je popolno zdravje mogoče le, kadar so telo, um in duša medsebojno usklajeni. Ajurvedski zdravilci ne zdravijo telesa po delih, temveč celostno, upoštevajoč načelo treh doš (vata, pitta, kapha) ali življenjskih sil, ki jih uravnava zakon enotnosti narave.

Po mnenju indijskih ajurvedskih zdravnikov se vsaka bolezen najprej začne v zavesti, šele nato se pokaže na fizičnem nivoju. Na tej osnovi so razvili program, ki sloni na štirih stebrih:

  • način prehrane, ki krepi organizem in obvladuje stres;
  • telesne in dihalne vaje uravnovešajo um ter krepijo zavest o duši;
  • odpravljanje strupov iz telesa;
  • meditacija, ki pospešuje duhovno zavest in osvobaja kreativni potencial.

Ajurveda in prehrana

Hrana je v ajurvedi primarna preventivna medicina. S pravilno kombinacijo in količino živil ter določenimi deli dneva, ko hrano uživamo, lahko vzdržujemo notranje ravnotežje elementov. Popravimo lahko celo neravnovesje, do katerega je prišlo zaradi obdobja, v katerem smo živeli nezdravo.

Eter, zrak, voda, ogenj in zemlja so v človekovem telesu izraženi kot trije osnovni principi ali tipi. Preverite, kateri tip človeka ste, temu primerno se je namreč dobro po načelih ajurvede tudi prehranjevati.

Glede izbire prehrane se je treba prilagoditi tudi letnemu času.

Konec zime in začetek pomladi prinašata hladno in vlažno vreme. Od doš takrat prevladuje kapha doša, zato se je priporočljivo izogibati hladnim pijačam, sladoledu in mlečnim izdelkom.

Pozna pomlad in poletje prineseta višje temperature, zato v tem obdobju ni dobro jesti vroče in začinjene hrane, saj takrat prevladuje pitta doša, takšna hrana pa jo še zvišuje.

Jeseni in v začetku zime, ko je vreme suho in hladno, je najvišja vata doša. Izogibati se je dobro suhemu sadju, hrani z visoko vsebnostjo proteinov.

Pri prehranjevanju je pomembno, da sedimo vzravnano, se vmes ne pogovarjamo, beremo ali gledamo televizije. Misli usmerimo na hrano in se zavedamo njenega okusa, saj ga le tako lahko zares zaznamo.

Komentarji
Deli      
Avtor
Iris Vencelj so že od nekdaj privlačila znanja vzhoda, predvsem stara Vedska znanja, zato svoj prosti čas posveča študiju ajurvede, djotiša in izvajanju prakse transcedentalne meditacije.

Povezani članki

 

Kako se spopasti z gripo
Kako se spopasti z gripo
17. januarja 2019
V zimskih mesecih, vsako leto nastopi sezona gripe in prehladov. Za strokovno mnenje o gripi smo povprašali prim. Bojana Lovšeta, dr.med.univ., ki je povedal, da… Preberi več
Zimski užitki in domača lekarna
Zimski užitki in domača lekarna
4. januarja 2019
Prvi pravi sneg prinaša s seboj ogromno veselja in napoveduje prijetne zimske dogodivščine. Ni ga otroka, ki ne bi bil navdušen nad lovljenjem snežink, tekanjem… Preberi več
5 hitrih idej za vse, ki se še odločate, kam za novo leto
5 hitrih idej za vse, ki se še odločate, kam za novo leto
17. decembra 2018
Novo leto je tik pred vrati. Za vse, ki se še niste odločili, kje preživeti najdaljšo noč v letu, smo izbrali 5 destinacij, ki so… Preberi več
Najlepši božični sejmi čez mejo
Najlepši božični sejmi čez mejo
28. novembra 2018
Bliža se tisto obdobje v letu, ko pridemo na svoj račun vsi ljubitelji prazničnega vzdušja, tisočerih luči, kuhanega vina in vroče čokolade. V večini slovenskih… Preberi več
Do bogatih popotniških izkušenj brez izžete denarnice
Do bogatih popotniških izkušenj brez izžete denarnice
25. oktobra 2018
Potovanja že pregovorno bogatijo življenja in širijo obzorja. O tem ni dvoma. Vendar pa je učinek na denarnico pogosto ravno obraten: bogati spomini, tanjša denarnica.… Preberi več
Pogovor s strokovnjakom: Koliko se morajo gibati naši otroci?
Pogovor s strokovnjakom: Koliko se morajo gibati naši otroci?
3. oktobra 2018
Obstaja veliko dokazov, ki potrjujejo, da je telesna vadba eden izmed najpomembnejših dejavnikov pri zmanjšanju tveganja obolenj srčno žilnega in kostno-mišičnega sistema, debelosti, diabetesa in… Preberi več