Ajurveda – mati zdravilstev

Iris Vencelj
20. januarja 2017

Ajurveda je sistem tradicionalne medicine, tisočletja stara znanost iz Indije. Beseda »ayurveda« pomeni znanje o življenju. Človeka obravnava celostno in ga uči, kako živeti v harmoniji z naravo. Pokriva vse vidike zdravja, saj spodbuja telesno, umsko, čustveno in duhovno dobro počutje. Razlaga, kako naše misli, prehrana in način življenja vplivajo na naše fizično stanje.

Kdaj smo zares zdravi?

Po ajurvedi je popolno zdravje mogoče le, kadar so telo, um in duša medsebojno usklajeni. Ajurvedski zdravilci ne zdravijo telesa po delih, temveč celostno, upoštevajoč načelo treh doš (vata, pitta, kapha) ali življenjskih sil, ki jih uravnava zakon enotnosti narave.

Po mnenju indijskih ajurvedskih zdravnikov se vsaka bolezen najprej začne v zavesti, šele nato se pokaže na fizičnem nivoju. Na tej osnovi so razvili program, ki sloni na štirih stebrih:

  • način prehrane, ki krepi organizem in obvladuje stres;
  • telesne in dihalne vaje uravnovešajo um ter krepijo zavest o duši;
  • odpravljanje strupov iz telesa;
  • meditacija, ki pospešuje duhovno zavest in osvobaja kreativni potencial.

Ajurveda in prehrana

Hrana je v ajurvedi primarna preventivna medicina. S pravilno kombinacijo in količino živil ter določenimi deli dneva, ko hrano uživamo, lahko vzdržujemo notranje ravnotežje elementov. Popravimo lahko celo neravnovesje, do katerega je prišlo zaradi obdobja, v katerem smo živeli nezdravo.

Eter, zrak, voda, ogenj in zemlja so v človekovem telesu izraženi kot trije osnovni principi ali tipi. Preverite, kateri tip človeka ste, temu primerno se je namreč dobro po načelih ajurvede tudi prehranjevati.

Glede izbire prehrane se je treba prilagoditi tudi letnemu času.

Konec zime in začetek pomladi prinašata hladno in vlažno vreme. Od doš takrat prevladuje kapha doša, zato se je priporočljivo izogibati hladnim pijačam, sladoledu in mlečnim izdelkom.

Pozna pomlad in poletje prineseta višje temperature, zato v tem obdobju ni dobro jesti vroče in začinjene hrane, saj takrat prevladuje pitta doša, takšna hrana pa jo še zvišuje.

Jeseni in v začetku zime, ko je vreme suho in hladno, je najvišja vata doša. Izogibati se je dobro suhemu sadju, hrani z visoko vsebnostjo proteinov.

Pri prehranjevanju je pomembno, da sedimo vzravnano, se vmes ne pogovarjamo, beremo ali gledamo televizije. Misli usmerimo na hrano in se zavedamo njenega okusa, saj ga le tako lahko zares zaznamo.

Komentarji
Deli      
Avtor
Iris Vencelj so že od nekdaj privlačila znanja vzhoda, predvsem stara Vedska znanja, zato svoj prosti čas posveča študiju ajurvede, djotiša in izvajanju prakse transcedentalne meditacije.

Povezani članki

 

4 sanjske destinacije za motoriste, ki ljubijo naravo
4 sanjske destinacije za motoriste, ki ljubijo naravo
12. junija 2019
Vam je situacija kaj znana? V petek zvečer si zaželite, da bi se za konec tedna na dveh kolesih zapeljali nekam na lepše, a nimate pojma,… Preberi več
Dobrega počutja in zdravja tudi na potovanju
Dobrega počutja in zdravja tudi na potovanju
29. maja 2019
Počitniška potepanja v tujini lahko pričarajo najlepše trenutke in nepozabne spomine, včasih pa presenetijo tudi z manj prijetnimi izzivi. Manjša nihanja v počutju so lahko… Preberi več
Pet glasbenih festivalov za vse okuse
Pet glasbenih festivalov za vse okuse
7. maja 2019
Naša ekipa si je zadala težko nalogo: izbrati glasbene festivale, ki to poletje obetajo največ. Izbira je bila težka, a nam je vendar uspelo  izglasovati… Preberi več
Moj sopotnik na motorju
Moj sopotnik na motorju
19. aprila 2019
Jaz se letos odpravljam na pot po Balkanu. Večkrat sem si že privoščil izlet z motorjem po Hrvaškem in Bosni, vendar bom tokrat na poti… Preberi več
Parenzana, raj za kolesarje
Parenzana, raj za kolesarje
18. aprila 2019
Bližajo se velikonočni prazniki, z njimi pa dela prost dan. Ste si že rezervirali krajše počitnice v tujini? Če ste še brez načrtov za daljši… Preberi več
Mala avantura: Fotozgodba s Kvarnerja
Mala avantura: Fotozgodba s Kvarnerja
16. aprila 2019
Na prvi letošnji Mali avanturi po Kvarnerju sem v podaljšanem vikendu menjal vse štiri letne čase. Odločitev, da letos Mala avatura ni samo ena pustolovščina,… Preberi več