Ajurveda – mati zdravilstev

Iris Vencelj
20. januarja 2017

Ajurveda je sistem tradicionalne medicine, tisočletja stara znanost iz Indije. Beseda »ayurveda« pomeni znanje o življenju. Človeka obravnava celostno in ga uči, kako živeti v harmoniji z naravo. Pokriva vse vidike zdravja, saj spodbuja telesno, umsko, čustveno in duhovno dobro počutje. Razlaga, kako naše misli, prehrana in način življenja vplivajo na naše fizično stanje.

Kdaj smo zares zdravi?

Po ajurvedi je popolno zdravje mogoče le, kadar so telo, um in duša medsebojno usklajeni. Ajurvedski zdravilci ne zdravijo telesa po delih, temveč celostno, upoštevajoč načelo treh doš (vata, pitta, kapha) ali življenjskih sil, ki jih uravnava zakon enotnosti narave.

Po mnenju indijskih ajurvedskih zdravnikov se vsaka bolezen najprej začne v zavesti, šele nato se pokaže na fizičnem nivoju. Na tej osnovi so razvili program, ki sloni na štirih stebrih:

  • način prehrane, ki krepi organizem in obvladuje stres;
  • telesne in dihalne vaje uravnovešajo um ter krepijo zavest o duši;
  • odpravljanje strupov iz telesa;
  • meditacija, ki pospešuje duhovno zavest in osvobaja kreativni potencial.

Ajurveda in prehrana

Hrana je v ajurvedi primarna preventivna medicina. S pravilno kombinacijo in količino živil ter določenimi deli dneva, ko hrano uživamo, lahko vzdržujemo notranje ravnotežje elementov. Popravimo lahko celo neravnovesje, do katerega je prišlo zaradi obdobja, v katerem smo živeli nezdravo.

Eter, zrak, voda, ogenj in zemlja so v človekovem telesu izraženi kot trije osnovni principi ali tipi. Preverite, kateri tip človeka ste, temu primerno se je namreč dobro po načelih ajurvede tudi prehranjevati.

Glede izbire prehrane se je treba prilagoditi tudi letnemu času.

Konec zime in začetek pomladi prinašata hladno in vlažno vreme. Od doš takrat prevladuje kapha doša, zato se je priporočljivo izogibati hladnim pijačam, sladoledu in mlečnim izdelkom.

Pozna pomlad in poletje prineseta višje temperature, zato v tem obdobju ni dobro jesti vroče in začinjene hrane, saj takrat prevladuje pitta doša, takšna hrana pa jo še zvišuje.

Jeseni in v začetku zime, ko je vreme suho in hladno, je najvišja vata doša. Izogibati se je dobro suhemu sadju, hrani z visoko vsebnostjo proteinov.

Pri prehranjevanju je pomembno, da sedimo vzravnano, se vmes ne pogovarjamo, beremo ali gledamo televizije. Misli usmerimo na hrano in se zavedamo njenega okusa, saj ga le tako lahko zares zaznamo.

Komentarji
Deli      
Avtor
Iris Vencelj so že od nekdaj privlačila znanja vzhoda, predvsem stara Vedska znanja, zato svoj prosti čas posveča študiju ajurvede, djotiša in izvajanju prakse transcedentalne meditacije.

Povezani članki

 

Kdaj se odpraviti na kateri konec sveta?
Kdaj se odpraviti na kateri konec sveta?
19. februarja 2019
Vsi, ki sanjamo o obisku Indije, dobro vemo, da bo sila neprijetno, če se tja odpravimo v času monsuna. Vremenske razmere drugod po svetu morda… Preberi več
Kako otroka naučiti smučanja?
Kako otroka naučiti smučanja?
13. februarja 2019
Verjetno se še dobro spomnite tistih zimskih juter, ko ste se zbudili, pogledali skozi okno in videli, da je noč prinesla pošiljko svežega belega snega.… Preberi več
Privoščite si dobro in varno smuko
Privoščite si dobro in varno smuko
23. januarja 2019
Pa se je začelo zares! Smučarska sezona je tu. Želim vam obilo snežnih radosti. Da se te ne bi spremenile v nočno moro, smo zbrali… Preberi več
Kako se spopasti z gripo
Kako se spopasti z gripo
17. januarja 2019
V zimskih mesecih, vsako leto nastopi sezona gripe in prehladov. Za strokovno mnenje o gripi smo povprašali prim. Bojana Lovšeta, dr.med.univ., ki je povedal, da… Preberi več
Zimski užitki in domača lekarna
Zimski užitki in domača lekarna
4. januarja 2019
Prvi pravi sneg prinaša s seboj ogromno veselja in napoveduje prijetne zimske dogodivščine. Ni ga otroka, ki ne bi bil navdušen nad lovljenjem snežink, tekanjem… Preberi več
5 hitrih idej za vse, ki se še odločate, kam za novo leto
5 hitrih idej za vse, ki se še odločate, kam za novo leto
17. decembra 2018
Novo leto je tik pred vrati. Za vse, ki se še niste odločili, kje preživeti najdaljšo noč v letu, smo izbrali 5 destinacij, ki so… Preberi več