Avto, zavarovanje in zgodovina

Mitja Ambruš
7. februarja 2017

Zgodovina avtomobilizma ni le zgodovina avtomobila, kakršnega poznamo danes, sega namreč mnogo dlje nazaj – v čas, ko so ljudje za prenos svojih bremen uporabljali vozičke in vozove, za pogon pa veter, roke in noge. Šele kasneje so iznašli oziroma dodali motor z notranjim izgorevanjem, kar je povzročilo pravo revolucijo v razvoju avtomobilske industrije. Z razvojem avtomobilske industrije je prišlo do prvih oblik avtomobilskega zavarovanja, za katerega so kot osnovo vzeli že poznana načela zavarovanja ladijskih tovorov, ki segajo daleč nazaj pred iznajdbo prvih avtomobilov.

Razvoj avtomobila

Avtomobil je prevozno sredstvo na kolesih, ki za pogon uporablja lasten motor. Primeren je za vožnjo po cestah, ima po običajno štiri kolesa in je v osnovi mišljen kot človeško transportno sredstvo. Danes je na svetu okoli 650 milijonov avtomobilov, kar je, če gledamo, kako zapleteno prevozno sredstvo je, veliko.

Prvi pravi začetki avtomobila segajo v leto 1769, ko je bilo predstavljeno prvo samohodno vozilo, namenjeno za vojaške potrebe. Že v tem obdobju in tudi kasneje so bile prav vojaške razmere gonilna sila razvoja avtomobilizma, saj so prav te narekovale hitrejši in učinkovitejši razvoj avtomobila.

Največja »revolucija« v zgodovini avtomobilizma se je zgodila proti koncu 19. stoletja, ko je Karl Benz izumil bencinski motor in ga kasneje vgradil v vozilo. Takrat avtomobili zaradi previsoke cene niso bili dostopni širši množici, temveč so bili privilegij premožnejšega sloja ljudi. Ta privilegij družbe je končal Henry Ford, ko je širši množici ponudil prvi serijski avtomobil – model T. Tako je postal glavni cilj izdelovalcev avtomobilov ustvariti »ljudsko vozilo«, ki bo dostopno širši množici ljudi.

Slovenija in avtomobilizem

Z letom 1898 se začne pisati zgodovina avtomobilizma tudi na slovenskih tleh. Baron Anton Codelli, lastnik prvega slovenskega avtomobila, kupljenega na Dunaju, je dejal: »Avtomobilist sem postal zaradi želje po potovanju in aktivnosti v prostem času«. V domovini je avtomobil v začetku zbujal veliko pozornosti, prav tako pa tudi nezadovoljstvo in negodovanja. Nekako v istem obdobju, ko smo dobili Slovenci prvi avtomobil, je v Grazu deloval in izdeloval motorna kolesa serijske proizvodnje slovenski izumitelj Janez Puh – Johann Puch. Na slovenskih tleh do 30-ih let 20. stoletja nismo imeli lastne avtomobilske industrije, temveč so delovale le posamezne domače delavnice za prenove karoserij in podvozij ter za popravila avtomobilov. Veliko je k razvoju domače avtomobilske industrije prispeval Stanko Bloudek, ki se je leta 1933 pridružil prvi tovarni karoserij – Avtomontaža, kjer so po njegovi ideji izdelali prvi slovenski avtomobil »Triglav«. Na Teznem so Nemci med okupacijo Maribora pričeli z proizvodnjo letalskih delov za potrebe vojne industrije. Na »pogorišču« tovarne se je po vojni podjetje TAM preusmerilo v avtomobilsko industrijo. Med slovenskimi izdelovalci osebnih avtomobilov ima najdaljšo in najuspešnejšo pot zdajšnji Revoz v Novem mestu, kjer so izdelovali znamenite in priljubljene avtomobile R4 – »katrce«.

Zgodovina avtomobilskega zavarovanja

Avtomobilsko zavarovanje je eno najbolj priljubljenih vrst zavarovanja. Je obvezno za avtomobile skoraj povsod po svetu in običajno zajema materialne škode, povzročene na vozilu zaradi nesreče ali drugih nezgod. Avtomobilsko zavarovanje zajema tudi zaščito odgovornosti, kar pomeni, da zavarovanje krije poškodbe voznika in drugih oseb, poškodovanih v nesreči.

Pojem zavarovanja lahko zasledimo že v starodavni Kitajski, kjer so bili lastniki pripravljeni za  zaščito svojih ladij in tovora pred pirati  plačati znesek za zavarovalnino. To zavarovanje je zdaj znano kot »morska naložba« in vsa avtomobilska zavarovanja izhajajo iz te strategije. Prvo avtomobilsko polico za materialno zaščito avtomobila je napisala Britanska družba leta 1895, lastnik prvega odgovornostnega zavarovanja pa je leta 1898 postal  dr. Truman J. Martin iz ZDA. Prvo obvezno avtomobilsko zavarovanje  je bilo uvedeno v Massachusetts leta 1927, danes pa večina držav zahteva obvezno zavarovanje avtomobilske odgovornosti, ki pokriva zaščito žrtve nesreč. Prve oblike avtomobilskih zavarovanj niso vključevale vseh nezgod, zato so se z spreminjanjem razmer prilagajale in se še vedno prilagajajo potrebam avtomobilske industrije in sodobne družbe.

Prihodnost avtomobilskega zavarovanja

Avtomobilska zavarovanja so v zadnjih 100 letih doživela veliko sprememb, vsi pa si želimo čim cenejših zavarovanj in hitrih in dostopnih informacij o zavarovanju,  zato bodo za ključno vlogo odigrali klicni centri in informacije na internetu. Dejstvo je, da je doba papirnatih medijev v zatonu in da je spletni marketing oblika, ki se je poslužuje vse več ljudi, saj lahko preko spleta kupci dobijo prave informacije, ki so osnova za odločitev, kako in kje bodo zavarovali svojega jeklenega konjička.

Komentarji
Deli      
Avtor
Mitja Ambruš je v Zavarovalnici Sava zaposlen v poslovi enoti Pomurje, kjer skrbi za cenitve škod, likvidacije škodnih zahtevkov in zbiranje škodne dokumentacije. Poleg tega pa na terenu opravlja oglede poškodovanih objektov, predmetov in skrbi za evidentiranje škod. Je skrben oče in veliko svojega prostega časa posveča otrokom in družini. Kot ljubitelj športa se posveča še psihološkim sferam športnega treninga, ki jih uspešno prenese v vsakodnevno življenje.

Povezani članki

 

4 sanjske destinacije za motoriste, ki ljubijo naravo
4 sanjske destinacije za motoriste, ki ljubijo naravo
12. junija 2019
Vam je situacija kaj znana? V petek zvečer si zaželite, da bi se za konec tedna na dveh kolesih zapeljali nekam na lepše, a nimate pojma,… Preberi več
Dobrega počutja in zdravja tudi na potovanju
Dobrega počutja in zdravja tudi na potovanju
29. maja 2019
Počitniška potepanja v tujini lahko pričarajo najlepše trenutke in nepozabne spomine, včasih pa presenetijo tudi z manj prijetnimi izzivi. Manjša nihanja v počutju so lahko… Preberi več
Pet glasbenih festivalov za vse okuse
Pet glasbenih festivalov za vse okuse
7. maja 2019
Naša ekipa si je zadala težko nalogo: izbrati glasbene festivale, ki to poletje obetajo največ. Izbira je bila težka, a nam je vendar uspelo  izglasovati… Preberi več
Moj sopotnik na motorju
Moj sopotnik na motorju
19. aprila 2019
Jaz se letos odpravljam na pot po Balkanu. Večkrat sem si že privoščil izlet z motorjem po Hrvaškem in Bosni, vendar bom tokrat na poti… Preberi več
Parenzana, raj za kolesarje
Parenzana, raj za kolesarje
18. aprila 2019
Bližajo se velikonočni prazniki, z njimi pa dela prost dan. Ste si že rezervirali krajše počitnice v tujini? Če ste še brez načrtov za daljši… Preberi več
Mala avantura: Fotozgodba s Kvarnerja
Mala avantura: Fotozgodba s Kvarnerja
16. aprila 2019
Na prvi letošnji Mali avanturi po Kvarnerju sem v podaljšanem vikendu menjal vse štiri letne čase. Odločitev, da letos Mala avatura ni samo ena pustolovščina,… Preberi več