Projekti Zapri
Nazaj Predstava Predani korakom Predani korakom

INTERVJU | Gibalno ovirani otroci so enako pogumni, kreativni in srčni kot vsi ostali

Po uspešno izvedeni predstavi Modri in rumeni, ki je navdušila tako otroke kot občinstvo, smo govorili še z dvema njenima sokreatorjema – Majo Kunšič, povezovalko, in Jožijem Šalijem, pianistom. In spoznali, da je navdušila tudi njiju in celotno ekipo, ki je otroke popeljala skozi teden intenzivnih plesnih delavnic in jih spodbujala, ko so ponosno stopili na oder ljubljanskih Križank.

Letos sta pri projektu Predani korakom sodeloval prvič. Lahko strnita vtise – kako je bilo biti del projekta?

Zavarovalnica Sava

Projekta prej nisem poznala. Že na prvi vaji pa sem bila navdušena in ganjena. Otroci so se med sabo prepletli, kot da ni razlik med njimi, režiserka Jana jih je znala voditi in v vsakem poiskati tisto, kar zmore. Teden, ki smo ga preživeli skupaj, in zaključna prireditev še danes odzvanjata v meni.

Maja

Biti del takšnega projekta mi je pomenilo veliko zadovoljstvo, saj se mi je potrdilo, da smo si ljudje, ne glede na naše pomanjkljivosti, enaki v želji po dobrem, iskrenim in srčnim. Umetnost je ta, ki ne dela razlik in nas osvobaja.

Joži

Se je vajin pogled na gibalno ovirane otroke s sodelovanjem pri projektu Predani korakom kaj spremenil?

Zavarovalnica Sava

Pri sebi sem opazila, da sploh ne poznam te problematike. Ti posamezniki so odrinjeni na rob in jih ne opazimo. Zato se mi zdi ta projekt tako zelo dragocen, saj otrokom omogoča sodelovanje na delavnici in nastop na velikem odru Križank, gledalcem pa ponudi to, da se zavejo, da so takšni otroci med nami in da so enako pogumni, kreativni in srčni kot vsi ostali.

Maja

Navdušen sem bil nad neverjetnim pogumom in zavzetostjo otrok, čeprav so bile tri ure in pol na dan dolge vaje kar precejšen izziv.

Joži

Maja, kateri prizor iz predstave Modri in rumeni je nate naredil največji (čustveni) vtis?

Zavarovalnica Sava

Najbolj se me je dotaknil Nežin prvi prihod na oder kot Mali Modri in pa skupni ples Malega Modrega in Malega Rumenega … Ko zdaj razmišljam za nazaj, so se me prav zares dotaknili vsi prizori …

Maja

Joži, si bil z nastopom zadovoljen? Bi kaj dodal/spremenil?

Zavarovalnica Sava

Nastop je bil glede na vremenske okoliščine odličen, energičen in sproščen. Takšen, kot si ga želijo vsi profesionalni izvajalci.

Joži

Maja, kje te lahko vidimo v prihodnosti - kakšni novi izzivi in projekti te čakajo?

Zavarovalnica Sava

Trenutno v Lutkovnemu gledališču Ljubljana pripravljamo novo lutkovno predstavo pod režijsko taktirko Tina Grabnarja, z naslovom Galop, ki je namenjena otrokom od petega leta starosti. Poleg tega na RTV-ju snemamo nove epizode oddaje Studio Kriškraš, kjer oživljam lik Bobra Bora.

Maja

Obema želimo še veliko pogumnih in srčnih projektov!

Zavarovalnica Sava