Projekti Zapri
Nazaj Nikoli sami Predani korakom Predstava Predani korakom URI Soča

Intervju z Anejem Košorokom | Predstava Predani korakom 2021

16. september 2021

Anej Košorok je 14-letni avtor, čigar literarna dela so bila podlaga za letošnjo predstavo Predani korakom, ki že tradicionalno nastaja v soorganizaciji z URI Soča in Festivalom Ljubljana. Ponosni smo, da smo pripomogli tudi k izdaji Anejeve prve pesniške zbirke z naslovom Pa kaj še?!, ki so jo po predstavi v ljubljanski Operi prejeli v dar vsi obiskovalci. Preberite intervju z Anejem ter pokukajte v zakulisje nastajanja njegove pesniške zbirke in predstave Predani po srcu.

Anej, najprej naj ti iskreno čestitamo za izid pesniške zbirke Pa kaj še?! in nadvse uspešno izpeljano predstavo Predani po Srcu! Kakšen je občutek, ko svoje delo predstaviš na odru ljubljanske Opere? Je bilo pred nastopom prisotne kaj treme?

Zavarovalnica Sava

Najprej hvala za čestitke. Občutek je res poseben, lahko bi rekel fenomenalen. Sploh prvič sem nastopal na takem odru, zato je bilo vse skupaj še toliko bolj posebno. Izrazite treme sicer nisem imel, sem bil pa malce vznemirjen. Nastopa me ni bilo strah, ravno nasprotno, prav veselil sem se ga in komaj čakal, da se zgodi.

Anej Košorok

Kako si doživljal priprave na predstavo?

Zavarovalnica Sava

Moram reči, da povsem običajno. Vaj pa sem se seveda vsakič znova veselil. Iz dneva v dan je veselje raslo, saj se je končna predstava čedalje bolj oblikovala. Iz dneva v dan smo postajali boljši in kmalu ni bilo več dvoma, da nam predstava ne bi uspela.

Anej Košorok

Nam lahko opišeš celoten proces nastajanja tvoje pesniške zbirke, ki je izšla v sklopu projekta Predani korakom in smo jo v dar prejeli vsi obiskovalci predstave? Kako si izbral dela, ki so predstavljena v zbirki?

Zavarovalnica Sava

Sama pesniška zbirka je v bistvu izšla nenačrtovano, zelo slučajno. Pesmi so začele nastajati približno dve leti nazaj, ko sem bil še v sedmem razredu. V šoli smo imeli pesniške delavnice, kjer sem napisal prvi dve pesmi, Ljubezen pa kaj še? In Od kaosa do reda. Od takrat naprej sem tu pa tam napisal še kakšno. Nekatere pesmi so nastale ob šolskih temah, spet druge pa kot plod tedanjega prebliska oziroma inspiracije. Počasi se je pesmi nabralo že kar nekaj. Sčasoma se je začela rojevati želja in ideja, da bi vse skupaj izšlo v pesniški zbirki. No, ta želja se mi je zdaj tudi uresničila.

Anej Košorok

Očitno je, da je pisanje in umetniško izražanje velik del tvojega življenja. Kdaj si se začel ukvarjati s pisanjem?

Zavarovalnica Sava

Prva besedila sem napisal še v vrtcu, ko sem bil star 6. let. Takrat je tudi izšla moja prva knjiga Dogodivščine pošastic. Že takrat sem zelo rad bral in še vedno je tako. Lahko bi rekli, da so besedila na tak ali drugačen način z mano že celo življenje.

Anej Košorok

Kljub mladim letom so tvoje pesmi nabite z globokimi in močnimi čustvi. Od kod črpaš navdih za ustvarjanje? Bi se strinjal, da je pisanje poezije dober način za raziskovanje skritih kotičkov svoje duše?

Zavarovalnica Sava

Inspiracije dobim vsepovsod. Kdaj, kot že omenjeno, ob šolskih pogovorih, spet drugič pa ob aktualnih temah in v mojem vsakdanu. Morda je še najbolj zanimivo, da sem inspiracije za pesem Drevo življenja dobil kar v sanjah. Ponavadi dobim določeno inspiracijo oziroma zagon, potem pa se pesem »kar sama od sebe izlije na papir«. Težko bi jo povedal, vendar ko pišem, gre to lažje. Enostavno drugače je. Smešno je, da sem po naravi optimist in zelo vesel, v nekaterih pesmih pa je vsaj na začetku zaznati nekaj črnih misli in grenkobe. Lahko bi se strinjal, da je pesniško ustvarjanje dober način za raziskovanje notranjih občutkov.

Anej Košorok

Se je tekom priprav ali na dan predstave dogodila kakšna zabavna anekdota, ki bi jo želel deliti z bralci?

Zavarovalnica Sava

Zabavno je bilo izbirati sam naslov celotne zbirke. Bolj v šali kot zares je bila ena od idej za naslov DEPRA KLUB. Naj si naslov razlaga bralec sam. 😊

Anej Košorok

Anej, bi želel še kaj dodati?

Zavarovalnica Sava

Zelo sem vesel, da se je vse skupaj uresničilo. V veliko veselje mi je, da sem bil del projekta »Predani korakom« in da sem lahko nastopal na tako velikem odru, kot je oder Ljubljanske opere. Vse skupaj je bila res vesela in nepozabna izkušnja. Vesel sem tudi, da sem spoznal Miho Podrepška. Sodelovanje in soustvarjanje predstave z njim je bilo več kot zabavno. Rad bi se zahvalil tudi vsej ostali ekipi, ki so soustvarjali to zgodbo in posebna zahvala Zavarovalnici Sava, ki je vse skupaj omogočila. Še naprej bom z veseljem pisal in kdo ve, morda pa se ne beremo zadnjič. 😊

Anej Košorok