Projekti Zapri
Nazaj Predstava Predani korakom Nikoli sami Predani korakom URI Soča

Intervju z Miho Podrepškom | Predstava Predani korakom 2021

Miha Podrepšek je režiser in koreograf, ki je z vsem srcem predan otrokom iz URI Soča in predstavi Predani korakom, ki jo skupaj s Festivalom Ljubljana in URI Soča organiziramo vsako poletje. Z Miho smo poklepetali o letošnjih poletnih delavnicah z otroki, njegovih občutkih ob ustvarjanju predstave, popeljal pa nas je tudi skozi svoj celoten ustvarjalni proces. Vabljeni k branju!

Miha, letošnja predstava je bila zares ganljiva in mladi nastopajoči so po vsaki točki poželi glasen aplavz, ki je še dolgo odmeval po dvorani ljubljanske Opere. Kakšni pa so tvoji vtisi po koncu delavnic in uspešni uprizoritvi predstave Predani po Srcu?

Zavarovalnica Sava

Tako je, tudi letošnja predstava Predani po srcu je bila zame nekaj posebnega, saj nam je uspelo, kljub malemu številu otrok, ob danih razmerah ustvariti prečudovito predstavo s presrečnim koncem.

Miha Podrepšek

Nam lahko zaupaš več o celotnem kreativnem procesu - od idejne zasnove, do sporočilnosti in naslova predstave?

Zavarovalnica Sava

Idejna zasnova predstave temelji predvsem na Anejevih pismih, zgodbah in pesmih, ki so bili zame pravi navdih. Na podlagi tega sem oblikoval tudi ključno sporočilo. To temelji na dejstvu, da če smo Predan po srcu, je pot do cilja in uspeha dosegljiva vsem, ne glede na ovire oziroma omejitve, s katerimi se srečujemo na tej poti.

Miha Podrepšek

Kako potekajo delavnice pred predstavo, na katerih so tokrat sodelovali tudi sorojenci varovancev URI Soča? Ali koreografijo, zgodbo in glasbeno podlago v celoti zasnuješ ti, kot režiser in koreograf, ali tudi ta del na delavnicah soustvarjate skupaj z otroki?

Zavarovalnica Sava

Pot se prične že pred izvedbo delavnic s postavitvijo koncepta, ki pa ga nato z glasbenimi elementi in koreografijo povežem v celotno zgodbo predstave. Na osnovi koncepta z ekipo kasneje uskladimo tudi ostale elemente, kot so kostumi, grafične prezentacije, rekviziti … Potem na prvi delavnici spoznam sodelujoče otroke in poskušam odkriti njihove talente, kot so petje, igranje na različne glasbene instrumente, risanje, pisanje … Ker vse te z veseljem vključim tudi v zgodbo, jo velikokrat nato preuredim in prilagodim njihovim zmožnostim. Priznam, da so delavnice pred predstavo zelo intenzivne, predvsem zato, ker sodelujemo tudi z gibalno oviranimi otroki, ki jih nikakor ne smemo in ne želimo preobremeniti. Delavnice potekajo zato zgolj 3 ure na dan, zaključimo pa jih v 7 dneh. Zaradi takšne časovne omejitve in ker želim, da otroci v njih uživajo, vedno poskrbim, da so polne kreative, zabave, smeha in dobre volje, otroci pa so tako bolj skoncentrirani in pripravljeni na učenje. Rezultat oziroma zaključek delavnic je vsakoletna uspešna in čudovita predstava, kot ste jo lahko videli tudi letos.

Miha Podrepšek

Obiskovalci predstave smo prejeli izvod pesniške zbirke mladega avtorja Aneja Košoroka, čigar poezija je predstavljala pomemben del predstave. Katera je tvoja najljubša pesem iz Anejeve zbirke Pa kaj še?!

Zavarovalnica Sava

Definitivno pismo, ki ga je napisal za babi.

Miha Podrepšek

Kaj te najbolj motivira, da se vsako leto znova pridružiš projektu Predani korakom in mu dodaš svojo umetniško noto ter kaj je tvoj najljubši del sodelovanja z otroki?

Zavarovalnica Sava

Nasmeh, žareče oči ter kreativnost otrok so zame glavna motivacija za vsakokratno sodelovanje pri projektu Predani korakom. V veselje in motivacijo mi je z njimi deliti občutek brezskrbnosti, ko v krogu prijateljev zapojemo in zaplešemo, s tem pa za kratek čas spremenimo njihov vsakdan, ki je ponavadi poln različnih terapij. Moj najljubši del sodelovanja je zaključni skupni nastop, ki ga vedno napolnimo s super energijo, otroci so polni veselja in sreče, starši ter gledalci pa ponosa.

Miha Podrepšek

Se je tekom delavnic ali na dan predstave dogodila kakšna zabavna anekdota, ki bi jo želel deliti z bralci?

Zavarovalnica Sava

Letošnja anekdota naj tokrat ostane skrivnost. Naj dodam, da sem hvaležen in presrečen za sodelovanje pri tem projektu. Po vseh teh letih ustvarjanja na svetovnih odrih kot igralec, pevec, koreograf in režiser je zame to najlepši ter najbolj čustven projekt do sedaj.

Miha Podrepšek