Projekti Zapri

💬 Klepet s tekaškim trenerjem Blažem Strožerjem

14. november 2019

S tekaškim trenerjem ekipe Predani korakom Blažem Strožerjem smo poklepetali o regeneraciji po večjih tekaških dogodkih, nasvetih za rekreativne tekače, nedavnem svetovnem rekordu v maratonu ter načrtih za prihodnjo sezono. 

Blaž, živjo! 👋

Predani korakom

Za nami je še en Ljubljanski maraton in mnogi rekreativni tekači po velikem dogodku pozabijo na pomembnost regeneracije - kakšni so tvoji nasveti zanje?

Predani korakom

Pomembno je, da telesu pustimo dovolj časa za regeneracijo. Par dni po samem dogodku si privoščimo lažjo masažo ali savno in lahko aerobno vadbo kot je lahkoten tek, kolesarjenje 🚴, sprehodi, plavanje 🏊 ... nikar ne začnite z prezahtevnimi treningi prehitro.

Blaž Strožer

Sedaj že vemo, da ima prehrana v tednih pred maratonom skoraj enako težo kot tekaški treningi, kakšno vlogo pa igra v času regeneracije? Je tudi po tekaških nastopih pomembno, da pazimo, kako se prehranjujemo?

Predani korakom

Seveda, z lažjo raznovrstno nepredelano hrano se telo lažje in hitreje regenerira. Takoj po maratonu je pomembno, da vnesemo pravo količino enostavnih ogljikovih hidratov, ki bodo napolnili izpraznjene zaloge glikogena, da pa ponovno polnjenje glikogenskih zalog poteka nemoteno, je zelo pomembna tudi ponovna hidracija telesa. Že v naslednjih dneh pa se lahko vrnemo na ustaljen jedilnik. 🍴

Blaž Strožer

Predani korakom smo se tudi to sezono na maraton pripravljali pod tvojim vodstvom. Kako bi ocenil naše skupne treninge in nastop članov ekipe na Ljubljanskem maratonu? 💪

Predani korakom

Vedno znova me preseneča iskrena pozitivna energija in dobra volja članov na treningih. 🤗 Člani so na vsakem treningu z zanimanjem pripravljeni preizkusiti vse, kar se jim ponuja v smislu treninga in različnih metod, ki si jih nekako potem vključujejo v svojo rutino. Ponosen sem na vse člane in njihove rezultate, mislim da so tudi vsi dosegli svoje cilje, nekateri pa so jih presegli s takšno mero, da se jim globoko priklanjam.

Blaž Strožer

Kaj bi svetoval tistim rekreativcem, ki so letošnji Ljubljanski maraton izpustili, a bi se nam radi pridružili naslednje leto? Kako se pravilno lotiti priprav na maraton in kdaj naj sploh začnemo? 🤔

Predani korakom

Pomembno je, da z aktivnostjo nadaljujemo tudi izven sezone, kajti na tak način lahko naslednjo sezono pričnemo na enaki ali celo višji ravni. Ključno je tudi kontinuirano izvajanje aktivnosti - na tak način vzdržujemo nivo pripravljenosti ali pa ga celo dvigamo. Seveda pa je vložena količina dela odvisna od zastavljenih ciljev, višji kot so cilji, več je potrebno vložiti.

Blaž Strožer

Kateri letošnji trening ti je najbolj ostal v spominu? Zakaj?

Predani korakom

Iz vsakega treninga se mi je posebej vtisnil kak del, morda pa mi je bil najbolj všeč trail Golovec, morda zato, ker je bil celoten v naravi 🌳🌲 in ker smo predelali ogromno količino informacij hkrati v teoriji in praksi.

Blaž Strožer

Kot zanimivost: nedavno je padel nov svetovni rekord v maratonu, kenijski tekač Kipchoge se je kot prvi spustil pod magično mejo dveh ur (1:59:40). Kako komentiraš dosežek, ki pa vendarle ne bo štel kot uradni svetovni rekord?

Predani korakom

Nepredstavljivo je, s kakšno hitrostjo ti tekači premagujejo takšne razdalje - to so skoraj nadnaravne sposobnosti, ki jih lahko rekreativni tekači samo sanjamo. 🏆 Sicer pa dogodek štejem bolj kot marketinško potezo velikana v športni industriji, tudi zato ogromen poklon. Prav je, da rezultat ne šteje kot svetovni rekord, ker je izveden v postavljenih pogojih, ki jih na uradnih maratonih, kjer bi tak rekord lahko veljal, ni. Menim, da je do uradnega rezultata pod magično mejo še dolga pot.

Blaž Strožer

In še za konec - kakšni so načrti za treninge ekipe Predani korakom za naslednjo tekaško sezono?

Predani korakom

Naj še zaenkrat ostane skrivnost, se bomo pa več posvečali gibanju v naravi. 🤫

Blaž Strožer

Blaž, hvala in se vidimo na prihodnjem tekaškem treningu! 🏃

Predani korakom

Tako je, se vidimo 21. novembra v Mariboru! 👋

Blaž Strožer