Projekti Zapri

🎙️ | Klepet z Blažem Strožerjem, tekaškim in kondicijskim trenerjem

19. junij 2018

Za uvod nove sezone Predani korakom nas je Marin Medak popeljal na Malo avanturo prek Velebita in predal štafetno palico drugi polovici naše ekipe – Blažu Strožerju. Slednji bo stal za naslednjim dogodkom ekipe Predani korakom z naslovom Pasti teka z Blažem.

Prvi v nizu dogodkov z Blažem bo na sporedu 21. junija 2018 v Mariboru. Tekaška ekipa Predani korakom bo spoznala teoretični del teka v obliki predavanja in se podala na praktični trening.

Pred začetkom smo poklepetali s tekaškim in kondicijskim trenerjem, ki bo dogodek organiziral in vodil. Blaža Strožerja smo povprašali, kaj lahko naši tekači pričakujejo na dogodkih, katerih tem se bo dotaknil v svojih predavanjih in kako se kar najbolje pripraviti za nastop na Ljubljanskem maratonu.

Blaž, nam lahko za začetek poveš, kako zahteven je pravzaprav maratonski preizkus za povprečnega posameznika?

#PredaniKorakom

Maratonski preizkus je zelo zahteven podvig, v večini prav vsakogar na koncu preseneti psihična in fizična zahtevnost maratona.

Blaž Strožer

Treba je vložiti ogromno truda in časa v trening, a na koncu tudi najbolj izkušeni tekači priznajo, da je bilo potrebno na maratonu iz sebe izvleči zadnje atome energije, da so pritekli do cilja. Sam imam s tem enake izkušnje prav z vsakega maratona, zato se priklanjam vsakomur, ki je kakorkoli pretekel maraton. To je spoštovanja vredno. 👊

Blaž Strožer

42-kilometrska razdalja zagotovo ni primerna za vsakogar. Kaj pa za 21 in 10 kilometrov? Koliko treninga in predhodne pripravljenosti je potrebno imeti?

#PredaniKorakom

Čeprav se maraton zdi “samo še ena dodatna polovička”, kot velikokrat radi rečejo tekači, ki še niso tekli maratona, je veliko več kot to. Za polmaraton in 10 km se je veliko lažje pripraviti. Če si želite razdaljo le preteči, je reden tek 3-krat tedensko dovolj. 👌

Blaž Strožer

Seveda pa se je tega vredno lotiti bolj metodično, kar posledično prinese boljši rezultat in s tem tudi večjo motivacijo za naprej.

Blaž Strožer

Za pripravo na letošnji Ljubljanski maraton boš pod svoje okrilje vzel ekipo Predani korakom, ki bo z zmernim tempom skušala drugim in predvsem sebi dokazati, da zmore. Kaj lahko udeleženci pričakujejo na dogodkih?

#PredaniKorakom

Pričakujejo lahko predvsem koristne informacije in napotke, ki vključujejo vse aspekte teka, tudi tiste manj prijetne, ki so največkrat zamolčani ali pa potisnjeni v stran.

Blaž Strožer

Treningi bodo poleg tekaškega zajemali tudi teoretični del. Lahko malce namigneš, o katerih temah bo govora? 🤓

#PredaniKorakom

Dotaknili se bomo prav vsake teme, ki je na nek način povezana z zdravim rekreativnim tekom, seveda pa bo rdeča nit priprava telesa in zdravo vodenje le tega skozi trenažni proces.

Blaž Strožer

Poleg dogodkov s teboj je zelo pomembno, da se tekači na preizkušnjo Ljubljanskega maratona pripravljajo tudi samostojno. Kako pogosto oziroma koliko je treba delati tudi individualno?

#PredaniKorakom

Odvisno od cilja, ki si ga vsak posameznik zastavi. Čudežne tabletke na naših dogodkih in druženjih ne bomo delili, zato je pomembno, da bo vsak opravil svojo “domačo nalogo” sam in čim bolj vestno.

Blaž Strožer

Si se sam doslej soočil s kakšno poškodbo, ki je sicer pogosta pri rekreativnih tekačih? Če da, kako si se soočil s to težavo?

#PredaniKorakom

Hahaha, ja, mislim, da sem večino “tekaških poškodb” preizkusil na sebi. To pa samo zato, da lahko izkušnjo, kako to preprečiti ali pozdraviti, delim s svojimi varovanci. 😉

Blaž Strožer

Malo heca, ampak dejansko je potrebno znati prisluhniti telesu, kaj nam sporoča. Tako se najlažje izognemo poškodbam, ki pa so najpogosteje rezultat pretiravanja.

Blaž Strožer

Pogovarjali se bomo o najbolj pogostih napakah rekreativnih tekačev. Katera je tista ena napaka, ki bi jo izpostavil in svojim varovancem svetoval, da se ji izogibajo?

#PredaniKorakom

“Prehitro preveč”. Telo je treba znati postopoma pripeljati do želenih rezultatov. Za to pa sta potrebna potrpljenje in volja.

Blaž Strožer

Blaž, si izkušen tekač. Koliko maratonskih preizkušenj je za tabo?

#PredaniKorakom

Uradno 5 maratonskih in dve “ultramaratonski”. 😎

Blaž Strožer

Boš letos nastopil na Ljubljanskem maratonu? 🙂

#PredaniKorakom

Letos pa prvič po nekaj letih ne vem, ali bom nastopil na Ljubljanskem maratonu. Predvsem sem si zadal cilj, da se več posvečam teku v naravi - “trailrunningu” in v tem tudi uživam. 🔝

Blaž Strožer