Projekti Zapri

Mala avantura ob Savi Dolinki

10. julij 2020

Zgornji tok Save Dolinke zaznamujejo gore in smaragdna barva reke, ki na plano priteče v magičnih Zelencih. S prvo letošnjo Malo avanturo je Marin Medak raziskoval Savo Dolinko in njeno okolico. Prehodil je Naravni rezervat Male Pišnice, s kolesom šel od Zelencev dolvodno mimo Martuljških slapov in Mojstrane, za konec pa se je z mini raftom spustil še po sami Savi Dolinki. Ob začetku nove sezone smo z Marinom poklepetali še o načrtih za prihajajoče avanture in njegovih nasvetih za izlete po Sloveniji. 

🗺️ Vodič: Mala Pišnica 🥾 | Sava Dolinka

Jezero Jasna je ikona Kranjske Gore. Ob njem tečeta dva potoka, Pišnica in Mala Pišnica, ki sta prava dragulja. Sicer si je težko predstavljati, a sta še bolj kristalno čista kot Soča. Odločitev, da se prvi dan Male avanture odpravim na raziskovanje doline Male Pišnice, ni bila težka. Odločitev me ni pustila ravnodušnega.

Pot

V dolino Male Pišnice je nekoč vodila dobro označena in urejena pot, ki pa žal zadnja leta propada. Kljub temu je dobršen del poti normalno prehoden.

Pohod se začne tik pred jezerom Jasna ob hidroelektrarni. Gozdna potka vodi ob bregu in po nekaj sto metrih zavije v dolino Male Pišnice. Od tod naprej gre “prosto po Prešernu”. Vse dokler se dolina toliko ne zoži, da ni več mogoče iti naprej po ali ob strugi.

Pri tisti točki je treba najti potko na levem bregu (desnem, če se hodi navzgor), ki zavije strmo v breg in se po dolgem ovinku znova spusti do reke. Priložena GPS sled bo pomagala pri navigaciji.

Pot sem zaključil blizu razcepa poti na Ciprnik. Od izhodišča in nazaj sem s postanki potreboval dobre tri ure.

Zahtevnost

Pot je večinoma nezahtevna, le na odseku, kjer zavije v breg in naredi ovinek, je pot izpostavljena, strma in je potrebna previdnost. Brez prave obutve prehod ni mogoč.

Zanimivost

V tolmunih Male Pišnice se je mogoče kopati. Le pripravljeni bodite na izredno hladno vodo. Tudi v najhujših vročini temperatura vode ne preseže 10 stopinj Celzija.

Hrana in pijača

Vode ob Mali Pišnici ne manjka, a kljub temu ni najbolj pametno piti vodo iz potoka. Verjetnost je sicer izredno majhna, a lahko je v zgodnjem toku potoka kakšna mrtva žival, ki zastrupi vodo.

Za konec priporočam okrepčilo ob Jasni s čudovitim pogledom na gore in jezero.

🗺️ Vodič: slap Peričnik 🚴 | Sava Dolinka

Ena najbolj urejenih kolesarskih poti v Sloveniji je Kolesarska pot Jureta Robiča. Poteka vse od Belopeških jezer do Mojstrane. Za drugi dan Male avanture Ob Savi Dolinki sem prekolesaril del njene trase od Zelencev do slapa Peričnik.

Pot

Zelenci – Kranjska Gora – Gozd Martuljek – Mojstrana – Koča pri Peričniku – slap Peričnik

Kolesarska pot je zelo položna in primerna za začetnike. Je zelo dobro označena in skoraj ni mogoče zaiti z nje. Ob poletnih koncih tedna je lahko gneča, a je dovolj prostora za vse. Velik del poti poteka v senci dreves.

Pešpot od Koče pri Peričniku do slapa Peričnik je sicer strma, a urejena in kar je najpomembnejše, kratka. Tudi tisti počasni jo lahko prehodijo v 15 minutah.

Dolžina celotne poti: 45 kilometrov (22,5 kilometrov v eno smer).

Zanimivosti

Pri Zelencih sta dve točki, kjer se lahko pride čisto do vode. Ena je najbolj znana z razglednim stolpom, druga pa je nekaj sto metrov dolvodno na koordinatah 46.492461, 13.742281. Tam se lahko sprehodimo čez most in vidimo celotno močvirje ter strugo še čisto majhne Save Dolinke.

Pri slapu Peričnik se je vredno povzpeti tudi do drugega slapu, ki je nad glavnim. Je sicer manjši (ima padec “zgolj” 16 metrov), a je tudi lep.

Nujno se je sprehoditi pod slapom. To izkušnjo omogoča le nekaj slapov na celem svetu.

Hrana in pijača

Ob poti so gostilne in okrepčevalnice in nihče ne ostane lačen.

Oprema

Za to kolesarsko pot je lahko dovolj tudi mestno kolo, še boljše pa je treking. Pot je asfaltirana in zelo dobro urejena.

🗺️ Vodič: Veslanje po Savi Dolinki 🚣

Najbolj znana destinacija za rafting v Sloveniji je zagotovo Soča. Kar mi pri Soči ni všeč, je dejstvo da se vsaj med glavno sezono na in ob njej tre ljudi, prav tako pa ni ravno enostavno dostopna z večine predelov naše države. Sava Dolinka je bližje in je še manj raziskana. Velika verjetnost je, da na reki ne srečaš nikogar drugega.

Trasa

Zgodnji tok Save Dolinke ima premalo vode in na njem ni mogoče veslati. Šele po hidroelektrarni Moste, ko se v Savo Dolinko izlije Radovna, je vode za veslanje dovolj. Prosto plovna je do hidroelektrarna Mavčiče pod Trbojskim jezerom. Najbolj zanimiv del je med pritokom Radovne in do sotočja Save Bohinjke in Save Dolinke v Radovljici.

Trajanje

Z vmesnimi postanki je veslanja za približno 2 uri.

Zanimivosti

Na začetku v kraju Piškovca je hidroelektrarna Zasip. Vpisana je v register kulturne dediščine in splača se pokukati tudi v notranjost.

Če na sotočju Save Bohinjke in Save Dolinke daš roke v vodo, začutiš, da je Bohinjka veliko toplejša od Dolinke.

V srednjem delu so na bregovih dobro vidne usedline gline.

Varnost

Reka je večinoma varna, a obstaja nekaj brzic, na katerih je potrebno biti previden. Tudi na Savi so že bile smrtne žrtve.
Priporočam, da se na veslanje odpravite v organizirani skupini pod vodstvom lokalnega vodiča. Na primer Adventure Rafting Bled

Marin, pred nami je nova sezona Malih avantur. Se že veseliš?

Predani Korakom

Novo sezono nestrpno pričakujem že od vsega začetka leta, ko nam je korona prekrižala načrte. Zato pa bo zdaj toliko slajše!

Marin Medak

Kaj pripravljaš za letos?

Predani Korakom

Zelena nit letošnjega leta bo reka Sava. Z Malimi avanturami bom raziskoval reko pa tudi njeno okolico. 

Marin Medak

Katera od lanskih malih avantur je bila zate najlepša? Zakaj?

Predani Korakom

Zelo težko bi izpostavil samo eno, a spomladanski morski kajak po južni strani Krka je bil prav nebeški. En od mojih na splošno najljubših dni na morju.

Marin Medak

Prva v vrsti Malih avantur bo potekala ob Savi Dolinki. Kakšen je načrt? Kako bo potekala tokratna Mala avantura?

Predani Korakom

Prvi dan se bom podal na pohod po dolini Pišnice, drugi dan bom s kolesom obiskal Zelence in slapove ter zanimive kraje dolvodno, tretji dan pa se bom spustil z mini raftom po reki. 

Marin Medak

Živimo v negotovem obdobju, tako da nas pozitivne misli vedno razveselijo. K temu bržkone pripomore tudi skok oziroma stik z naravo. Glede na to, da imaš veliko izkušenj: kaj bi svetoval ljudem v tem smislu? Koliko naj se rekreirajo, kam naj se odpravijo na izlete? Kje v Sloveniji so lažje dostopni lepi skriti kotički, ki še niso toliko obljudeni? 

Predani Korakom

Če ravno ne gremo na tiste najbolj obljudene znamenitosti, je v naši domovini ogromno kotičkov, kjer smo lahko popolnoma sami. To so lahko kočevski gozdovi, Kraški rob, Bela Krajina ali pa notranjost Pohorja. A ne pozabiti na zaščito pred klopi in po vsakem sprehodu v gozdu se je treba temeljito pregledat.

Marin Medak

Marin, bi za konec še kaj dodal?

Predani Korakom

V prejšnjih letih smo z Malimi avanturami odkrili že vrsto zanimivih destinacij v Sloveniji. Tisti, ki imamo željo stopit izven ustavljenih okvirjev izletov, nam ne bo dolgčas. Tudi če bomo morali letošnje poletje preživeti doma. 

Marin Medak

Lepo se imej, želimo ti uspešno Malo avanturo, mi že komaj čakamo na pričetek.

Predani Korakom

Hvala, tudi jaz!

Marin Medak