Projekti Zapri

Mala avantura po Gorskem kotarju

22. november 2021

Na zadnjo letošnjo Malo avanturo se je Marin Medak odpravil v Gorski kotar. Ta del je zelo podoben naši Kočevski. Divja neokrnjena narava s prostranimi gozdovi, prijaznimi domačini in “off the beaten track” zanimivostmi. Marin se je znova podal na tri pustolovščine. S kajakom je raziskoval Lokvarsko (Omladinsko) jezero, ki je znano po belih peščenih sipinastih bregovih. Peš se je podal v gozd Golubinjak, kjer kraljuje Kraljica gozda, 42 metrov visoka jelka. Zadnji dan pa je skočil na kolo in odkolesaril večji krog po gozdnih poteh okoli Fužin, Mrkoplja, Ravne gore in Delnic.

🗺️ Vodič: Veslanje po Lokvarskem jezeru

Veslanje po Lokvarskem jezeru

 Mirna jezera so idealen kraj za raziskovanje z morskim kajakom, kanujem ali supom. Zadnji dan Male avanture po Gorskem kotarju sem preživel v morskem kajaku in veslal po Lokvarskem jezeru.

Čeprav ima jezero le nekaj več kot 2 kvadratna kilometra, je zelo razvejano in zato zanimivo za veslanje.

 

Najdaljša pot

Poleg cikcakanja po globokih zalivčkih, se je lepo podati proti severu vse do jezu, ki ločuje jezero Mrzla Vodica od Lokvarskega jezera.

Vstop in izstop z jezera

Na vodo sem vstopil na začetku jeza (45°21'38.4"N 14°43’11.4”E), kjer zaradi zime ni bilo problema s parkirnim prostorom. Poleti oziroma ob bolj obljudenih terminih je možen vstop na jezero tudi na koordinatah 45°22'08.3"N 14°42’22.5"E

 Vodostaj jezera lahko veliko niha, zato se je včasih potrebno peš spustiti tudi 10 metrov nižje kot ob visokem vodostaju.

Zanimivosti

Lokvarsko jezero je umetnega nastanka. V petdesetih letih so zaradi hidroelektrarne zajezili reko Lokvarko in potopili dolino.

Glede na vodostaj je mogoče, da bo viden stari most ceste Lujzijane. Imel sem to srečo, da jesen ni bila ravno deževna in je zato gladina vode toliko padla, da je most, ki je običajno pod vodo, pokukal ven in sem lahko zaveslal pod njim. Lujzijana je ena od treh zgodovinskih poti, ki so povezovale notranjost hrvaške z morjem. Potekala je od Karlovca do Reke.

Jezero vsakih 20 let izpraznijo, da lahko očistijo kanale hidroelektrarne. Naslednje izsuševanje je predvideno za leto 2022.

Okoli jezera poteka 17 kilometrov dolga krožna pešpot.

V Lokvarskem jezeru so ujeli največjo postrv na svetu. Težka je bila več kot 25 kilogramov.

🗺️ Vodič: Pohod po gozdnem parku Golubinjak

Gozdni park Golubinjak

 Za pohodniški del Male avanture po Gorskem kotarju sem izbral Gozdni park Golubinjak. To je nekaj več kot 50 hektarjev zaščitenega gozda le lučaj stran od vasi Lokve in tik pod avtocesto. Kljub bližini civilizacije se je v gozdu uspela ohraniti neokrnjena narava, ki predstavlja tipične znamenitosti Gorskega kotarja.

 

Trasa

V rezervatu je markirana krožna pohodna pot dolga nekaj manj kot 3 kilometre. Je brez večjih vzponov (višinske razlike je manj kot 100 metrov) in je primerna za vsakogar. Le ob deževnih dneh se je treba paziti spolzkih skal.

Parkiranje in vstopnina

Vstopnina v park znaša 20 kun, vendar se pozimi pogosto zgodi, da tam ni nikogar in je zato brezplačna. Parkirni prostor je urejen ob vhodu v park.

 

Hrana in pijača

V parku je restavracija (odprta od četrtka do nedelje), vendar je pozimi velikokrat zaprta.

Znamenitosti na poti

Ledena jama – jama, v kateri se še pozno poleti lahko najde led.

Vrata pekla - 4-metrski prehod skozi živo skalo.

Jama Golubinja - V tej jami so nekoč prebivali golobi in po njej je gozd dobil ime. Vhod v jamo je zelo majhen in ozek, vendar se hitro razširi.

Kraljica gozda - 250 let stara jelka.

  

Druga priporočila

Prek parka poteka tudi del poti “Staze špilja”, ki je približno 15 kilometrov dolga pot po jamah tega območja.

🗺️ Vodič: S kolesom po Gorskem kotarju

Prvi dan Male avanture sem preživel na kolesu. Mešanica stopljenega snega, sonca, vetra in dežja me je priganjala, da sem 73 kilometrov krožne rute prekolesaril v hitrem tempu.

Trasa

Delnice - Crni Lug - Zelin Mrzlovodički - Mrzla Vodica - Gornje Jelenje - Fužine - Mrkopalj - Stari Laz - Delnice

Pot je dolga 73 kilometrov in ima 1000 metrov višinske razlike. Je asfaltirana z deli dobrega makadama. Prometa ni veliko tudi v poletnih mesecih.

Trasa nima velikih vzponov, gre pa stalno malo gor in malo dol, kar ni najlažje, a je toliko bolj razgibano in zanimivo.

Alternativne poti

 1. V Zelinu Mrzlovidičkem je mogoče zaviti proti jugovzhodu in sekati direktno do Lokvarskega jezera in vasi Lokve.

 2. Med Starim Lazom in Delnicami je mogoče traso podaljšati čez Ravno Goro in se ustaviti na okusnem štrudlu v legendarni gostilni Bijela ruža.

Zanimivosti na ali ob poti

 • Hrenova juha v hotelu Bitoraj v Fužinah.

 • Jama Vrelo.

 • Jama Lokvarka.

 • Matič poljana s spominskimi kamni.

 • Lokvarsko jezero.

 • Jezero Lepenica nad Fužinami.

 • Jezero Bajer pri Fužinah.

 • Park Golubinjak.

 • Jez Lokvarskega jezera na koordinatah 45°21'38.8"N 14°43’12.1"E.