Projekti Zapri

Mala avantura po ljubljanski občini

30. november 2020

Kljub trenutnim nenavadnim okoliščinam se Male avanture nadaljujejo. Marin Medak je tokrat raziskoval ljubljansko občino, ki sploh ni tako majhna in obsega tudi predele, ki jih v življenju sploh še ni obiskal. Zaradi obilice snega, ki je pobelil Ljubljano in posledično naredil ceste spolzke, je moral spremeniti prvotni načrt in izpustiti kolesarjenje. Najprej se je peš podal proti Debenjem vrhu, gradu Ostri vrh in obiskal sotočje Kamniške Bistrice, Ljubljanice ter Save. Namesto kolesarjenja se je odpravil na bolj urbano pustolovščino – peš po kanalu Gradaščice od izliva v Savo navzgor. Na koncu se je s kajakom podal po Ljubljanici in z druge perspektive odkrival Plečnikovo zapuščino našega glavnega mesta.

🗺️ Vodič: Ostrovrharjeva pohodna pot 🥾

Prvi dan Male avanture po ljubljanski občini sem se podal na njen vzhodni del do vasi Podgrad. Tam se prične Ostrovrharjeva pohodna pot, ki je izjemno lepa krožna pešpot v tem bolj ruralnem delu ljubljanske občine. Za dobrih 6 kilometrov sta potrebni približno dve uri in pol hoda.

Pot

Podgrad – Novi Grad – Stari Grad – Kamnolom mlinskih kamnov – Murjevka – Podgrad

Višinske razlike je približno 450 metrov, a je strma zgolj v enem delu.

Spuščanje s Starega gradu do potoka Besnica je nekoliko bolj strmo in je potrebno sestopati pazljivo.

Zanimivosti

 • V kamnolomu pod Starim gradom so iz stene klesali mlinske kamne. Kremenov peščenjak je zelo trdna kamnina, ki je primerna za takšno rabo. Prvi naj bi kamnolom uporabljali že Rimljani. V steni so še danes vidni že skoraj dokončani mlinski kamni.

 • Ostrovrjaheva pot med Novim gradom in Starim gradom vodi po delu, kjer je bila med drugo svetovno vojno meja med Italijo in Nemčijo. Ta je bila močno zastražena in varovana z dvometrsko bodečo žico ter pohodnimi minami.

 • Po poti je možno zaviti še na 530 metrov visok Debni vrh, ki je najvišji vrh Kašeljskega hriba. To podaljša pohod za dobrih 30 minut.

  Več informacij na: http://www.podgrad-lj.si/ostrovrharjeva-pot/

🗺️ Vodič: Gradaščica - Glinščica 🥾

V mestih obstajajo predeli, ki so, kljub temu da so obdani z vrvežem, mirni in spokojni. Večkrat sem hodil ob nabrežju Gradaščice v Trnovem v Ljubljani in gledal pod seboj rečico, ki teče po lepo oblikovanem in tlakovanem kanalu. Razmišljal sem, če bi se bilo mogoče ob primernem vodostaju spustiti po njej z napihljivim kajakom. Ker je padal sneg in gladina vode ni bila ravno visoka, sem se na pustolovščino raje odpravil peš. Tretji dan Male avanture po ljubljanski občini sem hodil po kanalu reke Gradaščice in potoka Glinščice.

Trasa

Najlažji dostop do kanala Gradaščice je blizu izliva potoka v Ljubljanico na začetku Trnovskega pristana, na Eipprovi ulici nasproti trgovine za živali.

Od tam je treba le slediti vodi. Kanal vodi proti Viču in se pred prometno Tržaško ulico odcepi na dva dela. Gradaščica vodi na levo, jaz pa sem se podal kar naprej ob Glinščici, ki je vodila mimo Biotehniške fakultete in mimo Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo proti Brdu. Pot sem končal pri zadrževalniku vode Brdnikova.

Celotna pot je trajala tri ure.

Zanimivosti

 • Trnovska cerkev

 • Trnovski most (kostruiral ga je Jože Plečnik)

 • Sotočje Glinščice in Gradaščice

 • Zadrževalnik Brdnikova

Na kaj biti pozoren

Na pohod se je treba podati, ko v kanalu ni preveč vode. Na nekaterih delih se kanal nekoliko zoži, a se da ob straneh skoraj normalno hoditi po pobočju.

Kadarkoli se lahko odneha. Stene kanala niso nikoli toliko strme, da dostop do ceste ni mogoč.

Priporočam pohodne palice za lažje skakanje z enega na drugi breg.

🗺️ Vodič: Veslanje po Ljubljanici 🚣

Po Ljubljanici sem v zadnjih desetih letih preveslal že več tisoč kilometrov. Na prste ene roke pa lahko preštejem, kolikokrat je ob tem snežilo. Drugi dan Male avanture po ljubljanski občini me je pričakalo točno to. S snegom pobeljena Ljubljana, ki je kar na enkrat postala še bolj fotogenična.

Vstop na vodo

Veslanjem vedno začnem v Kajak kanu klubu Ljubljana na Livadah. Ob klubu je makadamsko parkirišče, na katero se pride s Kobetove ulice.

Zanimivosti

Obrečni del Ljubljane je zaznamoval Plečnik. Ob Ljubljanici so zbrana njegova vrhunska dela, ki so s perspektive kajaka z gladine reke še toliko bolj mogočna:

 • Trnovski pristan

 • Čevljarski most

 • Tromostovje

 • Pokrita tržnica

 • Zapornice na Ljubljanici

Na kaj biti pozoren

Ob visokem vodostaju in po močnejšem deževju odsvetujem veslanje po Ljubljanici. Reka v kanalu po Trnovskem pristanu postane hitra in skorajda ni prostora, kjer bi se lahko varno zaustavil. Veslanje proti toku pa je v tem primeru zelo težko.

Na koncu poti, pri Plečnikovih zapornicah, ne iti preblizu. Namreč hitro se lahko zgodi, da te tok potegne čez zapornico.

V normalnih časih, lepem vremenu in mirni vodi, je mogoče na kajaku popiti tudi kavo. Bar Makalonca ima na Ljubljanici (pred Tromostovjem) splav, s katerega jo postrežejo.

Fotogalerija