Projekti Zapri

Mala avantura po Posavju

12. oktober 2020

V tokratni Mali avanturi je Marin Medak raziskoval Posavje. V tem delu se reka Sava že umiri in lahkotno teče. Prvi dan se je odpravil na pohod od Brežic do gradu Rajhenburg, drugi dan se je po reki spustil s kajakom in pokrajino opazoval z vodne gladine, tretji dan pa je s kolesom raziskoval notranjost Posavja in obiskal šest gradov, ki ustvarjajo bogato kulturno dediščino te zgodovinske pokrajine – Brežice, Kostanjevica na Krki (galerija Božidarja Jakca), Sevnica, Podsreda, Mokrice, Rajhenburg.

🗺️ Vodič: od Brežic do Grmade nad Krškim 🥾 | Posavje

Prvi dan Male avanture po Posavju sem hodil od Brežic do Grmade nad Krškim. Večji del poti na bregu nasipa reke Save, ki je bil zgrajen zaradi akumulacije vode za hidroelektrarno Brežice. Z vrha Grmade pa se razteza čudovit pogled na Krško ter oba bregova Save.

Pot

Brežice – brežina reke Save – Krško – Grmada nad Krškim.

Zahtevnost

Pot je dolga 13 kilometrov in prehodi se jo v treh urah in pol. 

Pot je večji del položna, edini vzpon je iz Krškega (163 metrov nadmorske višine) na Grmado (488 metrov nadmorske višine). Postojanka (dom) na vrhu je zaprta (oktober 2020).

Zanimivosti

 • Pot je mogoče nadaljevati vse do Brestanice po Poti trapistov

 • Pot vodi mimo nuklearne elektrarne Krško, ki pa nima tipičnega velikega belega dimnika nuklearnih elektrarn.

 • Reka Sava na tem območju razmejuje Štajersko in Dolenjsko.

🗺️ Vodič: od Sevnice do Brestanice 🚣‍♂️ | Posavje

Drugi dan Male avanture po Posavju sem veslal od Sevnice do Brestanice. Mirno veslanje, ki je prava paša za oči in relaksacijo uma.

Pot

V celoti sem preveslal 15 kilometrov. V kanuju to pomeni približno tri ure lahkotnega veslanja. Hitrost je seveda odvisna tudi od vodostaja Save. Reka je sicer mirna in brez brzic, a je ob večji količini padavin še vedno hitra.

Nevarnosti

Na tem odseku ni brzic in struga je večinoma zelo čista. Edino nevarnost predstavlja hidroelektrarna.

Vstop in izstop

Vstop na reko je možen pod trgovino Lidl. Narejena je celo rampa za spuščanje v vodo.

Približno 500 metrov pred hidroelektrarno Blanca je možno na desnem bregu zapustiti reko, iti peš mimo hidroelektrarne in se nekaj sto metrov po njej ponovno spustiti do vode. Potrebna je velika previdnost, da se ne približamo hidroelektrarni, saj se lahko hitro dogodi nesreča.

Drugi dan Male avanture sem končal v Brestanici pod gradom Rajhenburg. Pri gostilni Pečnik je urejen izstop iz reke.

Zanimivosti

 • Grad Sevnica, ki se mogočno bohoti na griču nad mestom.

 • Hidroelektrarna Blanca, ki je prostor najbolj tragične nesreče na vodi v Sloveniji. Umrlo je 13 ljudi.

 • Grad Rajhenburg je dolgo veljal za najstarejši grad v Sloveniji, a so nedolgo nazaj odkrili, da je listina iz leta 895, v kateri je grad prvič omenjen, ponaredek.

🗺️ Vodič: s kolesom po Posavju 🚴 | Posavje

Pokrajina ob reki Savi je čudovito izhodišče za izlete v vseh letnih časih, zato naj se ti z obiskom nikar ne mudi in trenutno obdobje morda raje izkoristi za načrtovanje prihodnjih dogodivščin. Pri sestavljanju seznama bodočih avantur naj ti bo v pomoč tudi ta vodič.

Posavje ima neverjetno bogato kulturno zgodovino. Ostanki poselitve segajo več kot 4000 let v preteklost, poseben čar pa mu dajejo številni srednjeveški gradovi. Zadnji dan Male avanture po Posavju sem se odpravil s kolesom obiskati šest najbolj mogočnih gradov. Grad Sevnica, Rajhenburg, Podsreda, Brežice, Mokrice in Kostanjevica na Krki.

Pot

Začel sem v Sevnici in v polkrogu končal v Kostanjevici na Krki.

Trasa: Sevnica – grad Rajhenburg – Armeško – Veliki Kamen – grad Podsreda – Osredek pri Podsredi – Zgornja Pohanca – Brežice – Mokrice – Sobenja vas – Šutna – Kostanjevica na Krki

Skupaj 95 kilometrov v štirih urah s cestnim kolesom. Pot je asfaltirana in razen med Brežicami ter Mokricami brez gostega prometa.

Gradovi imajo različne razstave in zbirke ter seveda vstopnino. Splača se vnaprej pogledati ponudbo in izbrati tiste, ki nas najbolj zanimajo. Vse informacije je mogoče dobiti na spletni strani Gradovi Posavja.

Zanimivosti

 • Gradovi, ki sem jih obiskal, niso edini v Posavju. Če čas in noge dopuščajo, je mogoče videti še grad Raka, grad Bizeljsko in grad Pišece.

 • V Lutrovski kleti, ki stoji ob gradu Sevnica, naj bi med reformacijo poučeval tudi Jurij Dalmatin.

 • Naziv »najbolj grajski med gradovi na Slovenskem« pripada gradu Podsreda. Grad je tudi ena izmed točk na romarski poti grofice Eme Krške.

 • Grad Mokrice stoji na griču nad desnim bregom reke Save, njegovo poimenovanje pa se nanaša na nekoč močvirnato območje v njegovi okolici. V mokriškem grajskem grbu je vrana, katere vrat prebada puščica. Legenda pripoveduje, da je v času turških vpadov na grajsko dvorišče padla vrana, ki je podlegla strelu zavojevalcev in tako opozorila na bližajočo se nevarnost. Graščak naj bi ji zato namenil mesto v grbu.

 • Kostanjevica na Krki je eno najstarejših ter edino slovensko mesto na otoku. V prostorih nekdanjega samostana se nahaja Galerija Božidar Jakac.

🔗 Google Maps