Projekti Zapri

Mala avantura po Primorskem

17. junij 2021

Za letošnjo poletno Malo avanturo se je Marin Medak odpravil na slovensko obalo. Tokrat ni bil sam, ampak so se mu prvi dan pridružili tudi otroci iz Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta Soča. Skupaj so v Fiesi supali in se kopali. Naslednji dan je kolesaril po zaledju Istre ob reki Dragonji in se povzpel na nekaj vasi na vrhu hribov. Zadnji dan pa je s kajakom povezal dvoje solin, Sočeveljske in Strunjanske. Sol je v preteklosti igrala zelo pomembno vlogo v teh krajih, danes pa so soline biseri naše obmorske kulturne dediščine.

🗺️ Vodič: Kolesarska pot po zaledju Obale

Tako kot sem bil presenečen, kako gričevnato je Goričko, sem presenečen vedno, ko se s kolesom odpravim po zaledju Obale. Toliko kratkih in strmih vzponov, na katerih spustim dušo, a jo hkrati napolnim s čudovitimi razgledi.

Trasa

Fiesa - Malija - Padna - Koštabona - Boršt - Gračišče - Kubed - Hrastovlje - Marezige - Pomjan - Šmarje - Gažon - Šared - Strunjan - Fiesa

Skupaj 82 kilometrov in 1900 metrov vzponov. Pot pelje večinoma po stranskih cestah, ki niso prometne. Deloma je na makadamu, tako da je boljša izbira treking ali gravel kolo.

Zahtevnost

Pot ima nekaj strmih vzponov, ki niso priporočljivi v poletni vročini.

 

Zanimivosti na poti

Vaška jedra v Koštaboni in Padni

Cerkev svete Trojice s taborom v Hrastovljah

Tolmun Rokave

 

Znamenitosti v bližini a s poti

Slap Veli Vir

Spodmoli Veli Badin

🗺️ Vodič: Veslanje med solinami

Piran, Izola in Koper so bila skozi zgodovino pomembna mesta. Že v času Beneške republike so buhtela z življenjem in bogastvom. Eden od glavnih virov bogastva je bila sol. Za zadnji dan Male avanture sem tako z morskim kajakom povezal dvoje solin - manjše Strunjanske in večje Sečoveljske.

Ruta

Fiesa  - Strunjan - Piran - Bernardin - Seča - Sečovlje - Kanal Dragonje - Bernardin - Piran - Fiesa

Dolžina 20 kilometrov, kar znese približno 4 ure veslanja.

Soline

Stare so več kot 700 let, a so zelo verjetno na tem območju sol pridelovali že Rimljani. Predvsem v času Beneške republike je bila sol izjemnega gospodarskega pomena in Benetke so imele v večjem delu Jadranskega morja nad njo monopol. Pomembna je bila predvsem zaradi konzerviranje hrane, uporabljala pa se je tudi pri proizvodnji smodnika.

 

Varnost

Slovensko morje je precej prometno in je zato pri veslanju potrebna pozornost.

Zanimivosti na poti

Piranska Punta in mandrač

Cerkev svetega Jurija

Kanal Dragonje do mostu v Sečovljah

 

Znamenitosti v bližini a s poti

Jernejev kanal

Mesečev zaliv