Projekti Zapri
Nazaj Nikoli sami

Privoščite si dobro in varno smuko

23. januar 2019

Pa se je začelo zares! Smučarska sezona je tu. Želim vam obilo snežnih radosti. Da se te ne bi spremenile v nočno moro, smo zbrali koristne nasvete, s pomočjo katerih bo smuka le v veselje.

Preden se spustite po strmini, preletite spodnje nasvete in se prepričajte, da ste nared za varen in užitka poln spust.Na smučišče le ustrezno telesno pripravljeni

Preden se odpravite na smučišče, poskrbite za dobro telesno formo. Z vajami ne začnite le nekaj dni pred smuko, ampak že mesec ali dva prej. Pridobite kondicijo z aerobnimi vajami in okrepite mišice nog. Tek, kolesarjenje in planinarjenje so odlične dejavnosti za pripravo na smučanje.

Nikamor brez primerne smučarske opreme

Zaščitna čelada in ščitnik za hrbet morda res ne sodita med obvezno opremo odraslih smučarjev, vam pa v primeru nesreče lahko rešita življenje. Poskrbite, da bo kakovostna čelada ustrezne velikosti, saj lahko prevelika čelada v primeru poškodbe stanje še poslabša.

Smučarsko opremo prilagodite svojemu smučarskemu znanju. Predobra smučarska oprema, ki presega vaše smučarske veščine, je ravno tako nevarna kot preslaba. Smuči naj bodo nastavljene glede na vašo težo.

K boljši varnosti pripomorejo tudi smučarska očala in rokavice. Smučarska očala bodo ob morebitnem padcu zavarovala obraz, dobre smučarske rokavice pa bodo poskrbele za dober oprijem palic.

Ogrevanje je edini pravi začetek

Morebitne poškodbe lahko omilite tako, da se tik pred prvim spustom dobro ogrejete. Ogrevanje naj traja vsaj deset minut, še boljše pa je, če mu jih namenite dvajset. Začnite ga s kratkim tekom, poskoki ali drugimi vajami, ki pospešijo srčni utrip. Nato nadaljujte z raztezanjem mišic celega telesa: rok, hrbta, zadnjice, nog.

Za volan in na smuči le trezni

Vemo, da alkohol upočasni naše reflekse za volanom avtomobila. Enako velja na smučeh – pitje alkohola lahko ogrozi varnost vas in ostalih smučarjev. Poleg tega je alkohol diuretik in iz telesa odvaja tekočino, ki jo med športnimi aktivnostmi še kako potrebujemo. Hkrati znižuje raven sladkorja v krvi, iz katerega črpamo energijo za športne aktivnosti.

Spoštujte pravila

Ne precenjujte svojih sposobnosti in bodite obzirni do ostalih smučarjev. Preden ponovno stopite na smučišče, obnovite poznavanje 10 FIS pravil, ki predstavljajo mednarodni standard vedenja na smučišču.

  • Ne smučajte po neoznačenih progah in izbirajte le takšne, ki so vašemu znanju in fizični pripravljenosti primerne.

  • S prehitevanjem, ustavljanjem, vzpenjanjem in sestopanjem ter hitrostjo ne ogrožajte drugih smučarjev.

  • Upoštevajte signalne in prometne oznake na smučiščih.

  • Če ste priča nesreči, pomagajte po lastnih zmožnostih. Ne glede na to, ali ste le priča nesreče ali ste v njej udeleženi, se pustite legitimirati.

… in če se vendarle zgodi

Večina nesreč na smučišču se k sreči konča z manjšimi odrgninami in udarci, ki ne pustijo dolgoročnih posledic. Vendar pa poškodbe vseeno jemljite resno in jih primerno oskrbite. Privoščite si počitek, ki ga telo zahteva.

Ob hujših nesrečah pa boste potrebovali pomoč reševalcev, morda celo helikoptersko reševanje in bolnišnično oskrbo. Zato se na smučanje v tujino odpravite s Turističnim zavarovanjem z asistenco v tujini, ki vključuje nujni prevoz do zdravstvene ustanove. Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja v primeru helikopterskega reševanja s smučišča v tujini ne bo dovolj, saj ga ne krije ali pa ga krije le v omejenem obsegu.