Čez planke po kulinarična doživetja

Katja Grušovnik
17. februarja 2020

Ko ni časa za daljše počitnice, se vsaj vikend izlet čez mejo še kako prileže. Sploh če ga začinite z avtohtono kulinariko. Tokrat smo na kup zbrali nekaj tradicionalnih jedi, ki jih je na drugi strani meje vredno pokusiti. Z malo sreče in raziskovanja jih lahko pokusite v restavracijah, kjer še vedno govorijo slovensko.

Pri Korošcih povprašajte za »kasnudel« oziroma krape.

Na krape na avstrijsko Koroško

Kakšna je vaša prva misel ob avstrijski kulinariki? Priznam, da se meni ob misli na dunajski zrezek ali kislo zelje ravno ne cedijo sline. Vendar pa avstrijska Koroška ponuja še kaj drugega.

Prijetno sem bila presenečena, ko sem ugotovila, da se na avstrijsko Koroško (in ne samo v Italijo!) splača iti na testenine: krape! Krapi so polnjene testenine, obstaja pa kar nekaj različnih receptov, zaradi česar se jih je še toliko težje naveličati! Polnjeni so s skutnim nadevom, ki lahko vsebuje različna zelišča: drobnjak, peteršilj, meto … Običajno jih zabelijo z ocvirki ali drobtinami.

Malce za šalo: če bi se želeli poročiti, je najboljše, da se priprave krapov lotite kar doma. Staro koroško izročilo namreč pravi, da se lahko poroči le dekle, ki zna pripraviti krape.

Če vam diši sladko, pa si privoščite še cesarski praženec.

V hrvaški Istri ne zmanjka dobrot

Istra je znana po mesnih in ribjih dobrotah. Če vam diši prvo, si boste morda zaželeli boškarinovega mesa. Boškarin je avtohtono istrsko govedo, ki mu je že grozilo izumrtje, danes pa spet pridobiva veljavo. Prestižno meso strežejo le v boljših istrskih restavracijah.

Skupaj s pomladjo v Istri na dan pokukajo divji šparglji.

Še ena istrska prestižna dobrota so seveda tartufi. Čez kak mesec pa se bo začela sezona divjih špargljev. Če so vam všeč, se jih v Istri lahko do sitega najeste. Na jedilniku boste našli vse od špargljeve juhe do rižote, frtalje, testenin v špargljevi omaki … Dobite jih lahko celo na pici!

Na Krasu frtaljo pogosto bogatijo aromatična kraška zelišča in pršut.

Aromatična kuhinja tržaškega Krasa

Paradni konj kraške kulinarike je morda res pršut, vendar pa je v zamejstvu morda še bolj prisotna tradicija ribolova. Ribiči iz vasice Križ (Santa Croce) so tako včasih še posebno sloveli po tunolovu. Zato se pustite zapeljati morskim dobrotam in se k zamejcem odpravite na ribjo enolončnico (brodet), sardele in sardone v marinadi, tuno na tisoč načinov …

Če je morje radodarno z ribami, pa je trda kraška zemlja predvsem dom različnih zelo aromatičnih zelišč. Tu rastejo kraški šetraj, koromač, meta in melisa, rožmarin, materina dušica … Če bi radi zares prišli na njihovo pokušino, si privoščite frtaljo z zelišči. Kraševci pri njeni pripravi »z zelenjem« prav zares ne skoparijo. Včasih ji dodajo še pršut, spomladi, ko rastejo divji šparglji, pa ji kraljujejo le-ti.

Eno je gotovo: kdor preizkusi kraške dobrote, se proti Trstu ne zapelje več samo na pico ali testenine .

Vsi kavoljubci si pred potjo domov obvezno privoščite še kavo iz ene od tržaških pražarn.

Madžarska kulinarika je bolj raznolika, kot bi si morda mislili

Vsi poznamo sataraš, paprikaš in golaž, vendar pa madžarska kulinarika ponuja še marsikaj drugega. Skoraj vsem jedem so skupne značilne madžarske začimbe, s papriko na čelu. Kraljuje meso. Kljub temu priporočam, da si pred odkrivanjem odličnih mesnih specialitet za predjed privoščite langoš. Langoš je ocvrto krompirjevo testo z različnimi nadevi, najpogosteje s sirom, kislo smetano in česnom.

Ste že slišali za langoš?

Pri izbiri mesnih dobrot ni omejitev. Madžari pripravljajo praktično vse vrste mesa, na vse načine. Skoraj vedno pa začinjeno z že omenjeno papriko. Če ste med ljubitelji sarm, vam bo zagotovo všeč njihova različica kislega zelja, polnjenega z mleto svinjino ali govedino, rižem in paradižnikom ter seveda rdečo papriko. Na jedilnikih boste »madžarske sarme« našli pod imenom »töltött káposzta«.

Zgodbe o hrani različnih kultur pa so tudi zgodbe o njihovem prepletanju in sobivanju. Tako boste krape našli tudi na Gorenjskem, tradicionalne istrske jedi v slovenskem Primorju, prekmurske babice pa imajo zagotovo svoj recept za madžarski langoš …

Če vas pot vseeno zanese na drugo stran meje, ne pozabite, da ste v tujini, pa čeprav tik za mejo. Zato naj vas za vsak slučaj na poti spremlja Turistično zavarovanje z asistenco v tujini.

Komentarji
Deli      
Avtor
Katja Grušovnik se je v Zavarovalnici Sava zaposlila leta 2010. Delovni izzivi so jo v preteklosti vodili vse od področja družbene odgovornosti, odnosov z mediji, interne komunikacije in podobe zavarovalnice na spletnem mestu in intranetu. Od leta 2016 pravi, da ima privilegij "sedeti na oblaku", od takrat namreč v celoti skrbi za digitalno podobo in digitalno komuniciranje zavarovalnice. Prav to je tisto, zaradi česar ji je lepo in zanimivo opravljati svoje delo - digitalni svet je namreč sinonim za raznolikost, spremembe in vsakodnevne izzive. Prosti čas posveča glasbi v vseh harmonijah in formah, telo in duha pa krepi na kolesu in teku. Obožuje pohodništvo, kjer prihaja v stik s sabo in najde svoj notranji mir.

Povezani članki

 

Tudi na daljavo smo povezani in tukaj za vas
Tudi na daljavo smo povezani in tukaj za vas
24. marca 2020
Se tudi vi v tem času osame še bolj zavedate svoje ranljivosti in pogosteje pomislite na to, da vse, kar imamo, ne bi smelo biti… Preberi več
Asistenca, ko na pomoč ne morem poklicati najboljšega prijatelja
Asistenca, ko na pomoč ne morem poklicati najboljšega prijatelja
20. marca 2020
Resnično me zanima, kako ste. Vsekakor upam, da dobro in da se uspešno soočate z aktualnimi izzivi. Meni, iskreno povedano, ni povsem enostavno in »ravno«.… Preberi več
Koronavirus je preprečil moje potovanje – kaj zdaj
Koronavirus je preprečil moje potovanje – kaj zdaj
17. marca 2020
Pandemija koronavirusa preizkuša naš značaj, spreminja naše navade, ki so, kot vemo, železna srajca in nas postavlja pred zahtevne izzive. Vse moči so v tem času… Preberi več
Čez planke po kulinarična doživetja
Čez planke po kulinarična doživetja
17. februarja 2020
Ko ni časa za daljše počitnice, se vsaj vikend izlet čez mejo še kako prileže. Sploh če ga začinite z avtohtono kulinariko. Tokrat smo na… Preberi več
Na Balkanu se smuča dobro in ceneje
Na Balkanu se smuča dobro in ceneje
7. februarja 2020
Drži, smučanje ni poceni. Je pa lahko ceneje, če se namesto v Nemčijo, Avstrijo in Italijo odpravite na Balkan. Smučanje je doma tudi na jugu,… Preberi več
Ste v dovolj dobri formi za naslednjo pustolovščino?
Ste v dovolj dobri formi za naslednjo pustolovščino?
24. januarja 2020
Poznam gospo, ki se ji je v njenih šestdesetih zdelo, da je vse dobro v življenju že za njo. Potem pa je po letih obupavanja… Preberi več