December malo drugače

Katja Grušovnik
20. decembra 2019

Še ne veste, kako letos slaviti praznike in novo leto? Ste morda za ne povsem običajne božično-novoletne počitnice? Potem berite naprej, ne glede na to, ali obožujete čarobnost praznikov ali pa bi se vsej decembrski noriji najraje odpovedali. Našli smo za vsakega nekaj.

K Božičku domov: Rovaniemi, Finska

Sprehodite se po Božičkovi vasi.

Mestece Rovaniemi se nahaja sredi Laponske. Je uradno Božičkovo domovanje, zato tam zanimivosti ne zmanjka. Otrok pa ne bo navdušil le Božiček, ampak tudi prava zima, kakršne nismo več vajeni. Ne, tu snega nikoli ne zmanjka.

 • V pravljični Božičkovi vasici se boste lahko družili s palčki, poklepetali s samim Božičkom, obiskali Božičkovo pošto in se sprehodili med neštetimi prodajalnami.
 • Obdan z neokrnjeno naravo Rovaniemi ponuja možnosti za raziskovanje prostrane zimske narave. Z motornimi sanmi, vprego sibirskih haskijev ali jelenov.
 • Čarobnosti pa s tem še ni konec. V teh krajih je možno videti tudi polarni sij.
 • Če boste želeli resneje pristopiti k spoznavanju laponske kulture, pa vsekakor obiščite muzej in center znanosti Arktikum.

Na ogled polarnega sija: Svalbard, Norveška

Ste že kdaj imeli priložnost občudovati polarni sij?

Vas je zamikalo, da bi odšli pravi zimi naproti in doživeli polarni sij, Božičkovi vasi pa bi se raje izognili? Potem se namesto v Rovaniemi odpravite v Svalbard.

 • Norveški otok je na samem severu in zato med novembrom in februarjem med najbolj idealnimi kraji za opazovanje polarnega sija.
 • Polarni sij povzroči Sončev veter. Zelo poenostavljeno lahko pojav razložimo takole: ko delci Sončevega vetra stopijo v Zemljino magnetosfero, zažarijo in oddajajo svetlobo, ki jo lahko na nočnem nebu vidimo kot polarni sij. Lahko je bele, rumeno zelene, rdeče, zelene, oranžne, modre in vijoličaste barve.
 • Točno uro, kje in kdaj se bo polarni sij pojavil ter kako močen bo, ni mogoče napovedati vnaprej. Več dni si vzamete za opazovanje tega neverjetnega naravnega pojava, večje so možnosti, da ga boste v polnosti tudi doživeli.
 • Vendar pozor: od sredine novembra pa do konca februarja tu ne boste videli dnevne svetlobe. S tem pa se zmanjšajo tudi možnosti za to, da bi lahko v divjini opazovali jelene, mrože in polarne medvede.

V vročico termalne vode: Budimpešta, Madžarska

Vas že ob misli na severne kraje kar zmrazi? Poglejmo še, kam se splača oditi, da bi si pogreli kosti. Ena od možnosti se nahaja prav blizu, v madžarski prestolnici.

 • Budimpešta je mesto term. Izbirate lahko med velikimi, malimi, intimnimi, bučnimi, modernimi, turškimi, starodobnimi.
 • Največje in gotovo najbolj znamenite so terme Széchenyi. Te turške terme so zgrajene v času baroka in ponujajo kar 18 različnih bazenov in 10 savn. Ker predstavljajo eno največjih znamenitosti Budimpešte, se lahko po njih odpravite celo z vodenim ogledom.
 • Zimsko uživanje v zunanjem bazenu z vročo termalno vodo je še posebno nepozabno.
 • V njem lahko dočakate celo novo leto, saj v Széchenyiju vsako leto organizirajo veliko silvestrsko zabavo.
 • Ko ne boste v termah, pa Budimpešta vabi z drsališčem in čudovitim božičnim sejmom. Čarobnost praznikov je zaznati na vsakem koraku.

Bi pričakali novo leto v termah?

Na nekaj stopinj več in stran od decembrske norije: Marakeš, Maroko

Če ste med tistimi, ki bi božične praznike in vso norijo okrog njih najraje preskočili, pa se odpravite tja, kjer je ni. Ali pa jo je vsaj občutno manj. Mi v tem primeru navijamo za obisk Maroka.

 • Do te države boste hitro našli dobro letalsko povezavo, tam pa vas utegne pričakati prijetnih 20 stopinj Celzija.
 • V večjih mestih sicer utegnete zaznati nekaj prazničnega vzdušja, vendar bistveno manj kot kjer koli v Evropi. Če pa vas zanima, kako je, ko nihče okrog vas ne ve, da je božič, pa se odpravite v katerega od manjših krajev.
 • V Maroku je okrog novega leta turistična sezona na vrhuncu, zato tudi tukaj vse večje dejavnosti načrtujte vnaprej.
 • Obisk države boste skoraj zagotovo začeli v Marakešu, saj tja leti večina letal iz naših koncev. Vendar pa se vam morda splača pot nadaljevati proti jugu. V Agadirju, Mirleftu ali Dakhli bo morda še dovolj toplo za skok v morje.

Bi šli na božično večerjo brez zimske jakne?

Kjer koli že boste, vam želimo nepozabna božično-novoletna doživetja. Da bodo tudi brezskrbna, pa še pred potjo uredite turistično zavarovanje z asistenco v tujini. Za obisk evropskih destinacij bo zadoščalo zavarovanje za razširjeno Evropo, če se odpravljate dlje, pa izberite zavarovanje za ves svet.

Komentarji
Deli      
Avtor
Katja Grušovnik se je v Zavarovalnici Sava zaposlila leta 2010. Delovni izzivi so jo v preteklosti vodili vse od področja družbene odgovornosti, odnosov z mediji, interne komunikacije in podobe zavarovalnice na spletnem mestu in intranetu. Od leta 2016 pravi, da ima privilegij "sedeti na oblaku", od takrat namreč v celoti skrbi za digitalno podobo in digitalno komuniciranje zavarovalnice. Prav to je tisto, zaradi česar ji je lepo in zanimivo opravljati svoje delo - digitalni svet je namreč sinonim za raznolikost, spremembe in vsakodnevne izzive. Prosti čas posveča glasbi v vseh harmonijah in formah, telo in duha pa krepi na kolesu in teku. Obožuje pohodništvo, kjer prihaja v stik s sabo in najde svoj notranji mir.

Povezani članki

 

Na Balkanu se smuča dobro in ceneje
Na Balkanu se smuča dobro in ceneje
7. februarja 2020
Drži, smučanje ni poceni. Je pa lahko ceneje, če se namesto v Nemčijo, Avstrijo in Italijo odpravite na Balkan. Smučanje je doma tudi na jugu,… Preberi več
Ste v dovolj dobri formi za naslednjo pustolovščino?
Ste v dovolj dobri formi za naslednjo pustolovščino?
24. januarja 2020
Poznam gospo, ki se ji je v njenih šestdesetih zdelo, da je vse dobro v življenju že za njo. Potem pa je po letih obupavanja… Preberi več
V veselem pričakovanju na potovanje
V veselem pričakovanju na potovanje
13. januarja 2020
Nosečniška potovanja morda res niso do zadnjega trenutka natrpana z različnimi ogledi niti polna adrenalinskih doživetij. Vendar pa vam starši, ki so se zanje odločili,… Preberi več
Leta 2020 bom potovala več!
Leta 2020 bom potovala več!
30. decembra 2019
Pišem novoletne zaobljube in med njimi je, na zmagovitem prvem mestu, zgornja! Drugo leto bom potovanjem namenila še več časa! Misli mi letijo na vse… Preberi več
December malo drugače
December malo drugače
20. decembra 2019
Še ne veste, kako letos slaviti praznike in novo leto? Ste morda za ne povsem običajne božično-novoletne počitnice? Potem berite naprej, ne glede na to,… Preberi več
4 TOP ideje za krompirjeve počitnice
4 TOP ideje za krompirjeve počitnice
25. oktobra 2019
Še nimate ideje, kam za krompirjeve počitnice? TU so predlogi – družinam prijazne destinacije, ki jih lahko načrtujete kot vikend pobeg ali krajše oz. daljše… Preberi več