Dobrega počutja in zdravja tudi na potovanju

Katja Grušovnik
29. maja 2019

Počitniška potepanja v tujini lahko pričarajo najlepše trenutke in nepozabne spomine, včasih pa presenetijo tudi z manj prijetnimi izzivi. Manjša nihanja v počutju so lahko posledica večje časovne razlike, drugačne prehrane in podnebja. Kadar pa se zdravstveno stanje zares poslabša, je seveda smiselno, da obiščemo zdravnika.

Sejšeli so sanjski, vendar pa je vsaka velika sprememba v vremenu za naše telo najprej šok.

Priprave na potovanje

Verjetnost, da bi šlo na potovanju kaj narobe, lahko zmanjšate z ustrezno pripravo. Zato še pred potjo:

  • pripravite ustrezno »popotniško prvo pomoč«,
  • pozanimajte se, katera cepljenja so obvezna ali priporočljiva za državo, v katero se odpravljate, in
  • sklenite Turistično zavarovanje z asistenco v tujini.

Kako naj pripravim prvo pomoč?

Svojo popotniško lekarno pripravite po posvetu z zdravnikom. Vaš osebni zdravnik vam bo svetoval, kaj vzeti s sabo glede na vaše zdravstveno stanje. Poleg tega v njej ne sme manjkati osnovna oprema, kot so povoji, obveze, razkužilo.

Ne pozabite na tablete proti zaprtju in driski. Če se odpravljate v manj razvite kraje, pridejo prav tudi tablete za čiščenje vode in sredstva za nadomeščanje izgubljenih snovi v telesu. Če potujete na območje, kjer je pogosta malarija, nikakor ne pozabite tudi na zaščito proti bolezni in komarjem. Nasvet, kaj je smiselno vzeti s sabo v kateri konec sveta, boste dobili v »potovalni ambulanti«.

Pomembno: dodatnim zapletom ob pregledu na meji se izognite tako, da so zdravila zaprta, v originalni embalaži, pri sebi pa imejte spremno pismo zdravnika v angleškem jeziku.

Ali naj se pred potovanjem cepim proti kateri od nalezljivih bolezni? Proti katerim boleznim naj se cepim?

Če se odpravljate na primer na sosednjo Hrvaško, o dodatnih cepljenjih načeloma ni smiselno razmišljati. Prav nasprotno pa velja, če se odpravljate v dežele, kjer so nekatere nevarne bolezni bistveno pogostejše kot pri nas. Nekatera cepljenja so obvezna, spet druga priporočljiva. Če je cepljenje obvezno, to pomeni, da vas v državo brez potrdila o cepljenju morda sploh ne bodo spustili. Spet druga cepljenja so le priporočena. Pozanimajte se, ali je za območje, ki ga nameravate obiskati, priporočljivo cepljenje proti hepatitisu A in B, tifusu, steklini.

Če veliko potujete po različnih koncih sveta, zagotovo že imate knjižico o cepljenju.

Več informacij o cepljenjih, pa tudi seznam ambulant, kjer lahko cepljenje opravite, boste našli na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Kakšno Turistično zavarovanje z asistenco v tujini naj izberem?

Pred odhodom sklenite ustrezno Turistično zavarovanje z asistenco v tujini. Izbiro zavarovanja prilagodite svojim potovalnim navadam, destinaciji, tveganju. Najprej razmislite, kako pogosto boste potovali. Če ste pogosto v tujini, se namesto za kratkoročno, odločite za zavarovanje, ki velja eno leto. Sledi odločitev o izbiri paketa. Preglejte tabelo kritij in ocenite, kakšen paket je smiselno izbrati.

Ko se odpravite na potovanje, vzemite zavarovalno polico s sabo. Številko in datum veljavnosti zavarovalne police za vsak slučaj shranite še kam, da bosta vedno pri roki.

Na potovanju

Ko ste enkrat na potovanju, si najprej vzemite čas, da se v miru privadite novemu okolju. Ne pozabite, da so počitnice namenjene sprostitvi. Premagovanje časovne razlike ali privajanje na drugačno podnebje bo težje, če boste vse od prihoda v stalnem pogonu, z do zadnje sekunde zapolnjenim urnikom. Časa za raziskovanje bo dovolj, ko bo začetni kulturni in siceršnji šok za vami.

Ves čas potovanja se držite nekaterih osnovnih pravil in se tako izognite nepotrebnih zapletom:

  • »Skuhaj, speci, olupi ali ne jej«

Vsak izkušen popotnik vam bo povedal, da je pri prehranjevanju potrebne nekaj previdnosti. Jejte hrano, ki je ravnokar bila primerno temperaturno obdelana ali jo lahko olupite. Ostalim živilom se izogibajte.

Azija slovi po odlični ulični hrani. Vendar se zanjo odločite le, kadar je bila kuhana ali pečena pred vašimi očmi.

  • Čiste roke, dobro počutje

Vaš zvesti sopotnik naj bo razkužilo za roke. Uporabljajte ga pogosto, vsekakor pa pred jedjo.

  • Ko se vendarle zgodi

Ob manjših težavah si pomagajte s potovalno prvo pomočjo, ki jo imate s sabo. Če so težave resnejše, pa ne odlašajte z obiskom zdravnika.

  • Ko je potrebno do zdravnika

Če zbolite ali pride do nezgode, pokličite v asistenčni center takoj, ko bo to mogoče. Na voljo smo 24 ur na dan, vse dni v letu. Operaterju poleg osnovnih podatkov sporočite številko in datum veljavnosti zavarovalne police.

Prosili vas bomo za informacije o tem, kje se nahajate (točen naslov) in na katero telefonsko številko vas lahko dobimo, kaj je narobe in kakšno pomoč bi želeli. Napotili vas bomo v ustrezno zdravstveno ustanovo ali pa organizirali obisk zdravnika v vaši hotelski sobi ali apartmaju.

Informacije o obveznih in priporočenih cepljenjih so povzete s spletne strani Slovenskega zdravniškega društva Zdravi na pot, kjer boste našli veliko koristnih informacij.

Komentarji
Deli      
Avtor
Katja Grušovnik se je v Zavarovalnici Sava zaposlila leta 2010. Delovni izzivi so jo v preteklosti vodili vse od področja družbene odgovornosti, odnosov z mediji, interne komunikacije in podobe zavarovalnice na spletnem mestu in intranetu. Od leta 2016 pravi, da ima privilegij "sedeti na oblaku", od takrat namreč v celoti skrbi za digitalno podobo in digitalno komuniciranje zavarovalnice. Prav to je tisto, zaradi česar ji je lepo in zanimivo opravljati svoje delo - digitalni svet je namreč sinonim za raznolikost, spremembe in vsakodnevne izzive. Prosti čas posveča glasbi v vseh harmonijah in formah, telo in duha pa krepi na kolesu in teku. Obožuje pohodništvo, kjer prihaja v stik s sabo in najde svoj notranji mir.

Povezani članki

 

Tudi na daljavo smo povezani in tukaj za vas
Tudi na daljavo smo povezani in tukaj za vas
24. marca 2020
Se tudi vi v tem času osame še bolj zavedate svoje ranljivosti in pogosteje pomislite na to, da vse, kar imamo, ne bi smelo biti… Preberi več
Asistenca, ko na pomoč ne morem poklicati najboljšega prijatelja
Asistenca, ko na pomoč ne morem poklicati najboljšega prijatelja
20. marca 2020
Resnično me zanima, kako ste. Vsekakor upam, da dobro in da se uspešno soočate z aktualnimi izzivi. Meni, iskreno povedano, ni povsem enostavno in »ravno«.… Preberi več
Koronavirus je preprečil moje potovanje – kaj zdaj
Koronavirus je preprečil moje potovanje – kaj zdaj
17. marca 2020
Pandemija koronavirusa preizkuša naš značaj, spreminja naše navade, ki so, kot vemo, železna srajca in nas postavlja pred zahtevne izzive. Vse moči so v tem času… Preberi več
Čez planke po kulinarična doživetja
Čez planke po kulinarična doživetja
17. februarja 2020
Ko ni časa za daljše počitnice, se vsaj vikend izlet čez mejo še kako prileže. Sploh če ga začinite z avtohtono kulinariko. Tokrat smo na… Preberi več
Na Balkanu se smuča dobro in ceneje
Na Balkanu se smuča dobro in ceneje
7. februarja 2020
Drži, smučanje ni poceni. Je pa lahko ceneje, če se namesto v Nemčijo, Avstrijo in Italijo odpravite na Balkan. Smučanje je doma tudi na jugu,… Preberi več
Ste v dovolj dobri formi za naslednjo pustolovščino?
Ste v dovolj dobri formi za naslednjo pustolovščino?
24. januarja 2020
Poznam gospo, ki se ji je v njenih šestdesetih zdelo, da je vse dobro v življenju že za njo. Potem pa je po letih obupavanja… Preberi več