Kaj storiti, ko let zamuja ali pa je celo odpovedan?

Katja Grušovnik
31. julija 2019

Letališča so svet zase. Še posebej tista velika, ki so že sama po sebi turistična atrakcija. Odkrivanje različnih trgovin je lahko pravi užitek, če le ne traja predolgo. Čakanje na let pa nas slej ko prej utrudi, včasih pa tudi precej stane. Prijeten sprehod pred letom se lahko ob zamudah ali odpovedi leta spremeni v pravo muko.

Zamude in odpovedi letov niso nobena redkost. Po globalnih podatkih združenja Flightstat je samo v mesecu maju z zamudo odletelo več kot 500.000 letal, približno 50.000 letov pa je bilo odpovedanih.

Ko letimo znotraj meja Evropske unije

Skladno z evropsko zakonodajo imamo znotraj meja Evropske unije kar nekaj pravic. Preverite jih lahko na spletni strani Tvoja Evropa, mi pa ključne informacije povzemamo v nekaj alinejah:

  • Če naš let zamuja dve uri ali več, imamo pravico do oskrbe (z osvežilno pijačo, hrano, možnostjo telefonskega klica) in pri čakanju ponoči tudi do prenočitve v hotelu (vključno s prevozom od letališča do hotela in nazaj).
  • Če naš let zamuja pet ur ali več, imamo potniki pravico do vračila denarja za vozovnico. Če se za to odločimo, letalski prevoznik ni več dolžan poskrbeti za naše nadaljnje potovanje oziroma oskrbo na letališču.
  • Če letalo na cilj prispe z zamudo, ki znaša tri ure ali več, smo poleg oskrbe na letališču upravičeni tudi do odškodnine.
  • Če nas o odpovedi leta obvestijo manj kot dva tedna pred odhodom, smo upravičeni do alternativnega prevoza do cilja, povračila stroškov vozovnice, brezplačnega prevoza do naslednjega letališča v primeru kombiniranih letov ali finančne odškodnine med 250 in 600 evri.
  • Do finančne odškodnine pa nimamo pravice, kadar je let odpovedan zaradi izrednih razmer (stavka letališkega osebja, naravne katastrofe, slabo vreme …).
  • Kadar smo mnenja, da letalski prevoznik ni ravnal skladno s predpisi, se lahko pri njem pritožimo, on pa nam mora odgovoriti v dveh mesecih. Če nam ne odgovori ali pa z odgovorom nismo zadovoljni, lahko sprožimo postopek pred pristojnim organom v državi članici Evropske unije, kjer so nastale težave.

Med čakanjem je pomembno, da ne zanemarimo svojih osnovnih potreb. Hrana in pijača naj ne manjkata.

Ko letimo zunaj meja Evropske unije

Ko sta začetek in konec poleta zunaj Evropske unije, hkrati pa niti ne letimo z evropskim letalskim prevoznikom, ne moremo uveljavljati svojih pravic na podlagi evropske zakonodaje. Zakonodaja večine držav nas kot potnika ščiti slabše kot zakonodaja v Evropski uniji. Niti Združene države Amerike na primer nimajo federalnega zakona, ki bi določal obvezno finančno odškodnino v primeru odpovedanega leta ali leta z zamudo.

Zato je v tem primeru smiselno preveriti, kakšni so pogoji letalskega prevoznika, s katerim nameravamo leteti, preden kupimo letalsko vozovnico. Kadar letalski prevoznik ni zakonsko zavezan h kompenzaciji, se k temu v skrbi za lasten ugled lahko zaveže sam.

Pred nakupom letalske vozovnice preverite, kaj vam izbrani letalski ponudnik nudi v primeru zamude leta.

V vsakem primeru pa pride prav primerno turistično zavarovanje z asistenco v tujini. Ob dolgotrajni zamudi leta moramo zgolj skrbno shraniti račune nujnih stroškov, saj nam bodo pozneje prišli prav, ko bomo uveljavljali pravico do povrnitve porabljenega denarja.

Še pred potovanjem, ko izbiramo med paketi turističnih zavarovanj z asistenco v tujini, pa se moramo odločiti, kateri je pravi za nas. Eno od prvih meril pri sprejemanju odločitve je lahko prav vključevanje nujnih stroškov v primeru zamude leta. Če pogosto letite, je smiselno, da so ti vključeni v vaše letno turistično zavarovanje z asistenco v tujini. Prav tako jih je smiselno vključiti v kratkoročno turistično zavarovanje v tujini, če vaše potovanje zajema enega ali več letov. V tem primeru se odločite za paket RAZŠIRJENI ali RAZŠIRJENI+.

Pa srečen let!

Komentarji
Deli      
Avtor
Katja Grušovnik se je v Zavarovalnici Sava zaposlila leta 2010. Delovni izzivi so jo v preteklosti vodili vse od področja družbene odgovornosti, odnosov z mediji, interne komunikacije in podobe zavarovalnice na spletnem mestu in intranetu. Od leta 2016 pravi, da ima privilegij "sedeti na oblaku", od takrat namreč v celoti skrbi za digitalno podobo in digitalno komuniciranje zavarovalnice. Prav to je tisto, zaradi česar ji je lepo in zanimivo opravljati svoje delo - digitalni svet je namreč sinonim za raznolikost, spremembe in vsakodnevne izzive. Prosti čas posveča glasbi v vseh harmonijah in formah, telo in duha pa krepi na kolesu in teku. Obožuje pohodništvo, kjer prihaja v stik s sabo in najde svoj notranji mir.

Povezani članki

 

Tudi na daljavo smo povezani in tukaj za vas
Tudi na daljavo smo povezani in tukaj za vas
24. marca 2020
Se tudi vi v tem času osame še bolj zavedate svoje ranljivosti in pogosteje pomislite na to, da vse, kar imamo, ne bi smelo biti… Preberi več
Asistenca, ko na pomoč ne morem poklicati najboljšega prijatelja
Asistenca, ko na pomoč ne morem poklicati najboljšega prijatelja
20. marca 2020
Resnično me zanima, kako ste. Vsekakor upam, da dobro in da se uspešno soočate z aktualnimi izzivi. Meni, iskreno povedano, ni povsem enostavno in »ravno«.… Preberi več
Koronavirus je preprečil moje potovanje – kaj zdaj
Koronavirus je preprečil moje potovanje – kaj zdaj
17. marca 2020
Pandemija koronavirusa preizkuša naš značaj, spreminja naše navade, ki so, kot vemo, železna srajca in nas postavlja pred zahtevne izzive. Vse moči so v tem času… Preberi več
Čez planke po kulinarična doživetja
Čez planke po kulinarična doživetja
17. februarja 2020
Ko ni časa za daljše počitnice, se vsaj vikend izlet čez mejo še kako prileže. Sploh če ga začinite z avtohtono kulinariko. Tokrat smo na… Preberi več
Na Balkanu se smuča dobro in ceneje
Na Balkanu se smuča dobro in ceneje
7. februarja 2020
Drži, smučanje ni poceni. Je pa lahko ceneje, če se namesto v Nemčijo, Avstrijo in Italijo odpravite na Balkan. Smučanje je doma tudi na jugu,… Preberi več
Ste v dovolj dobri formi za naslednjo pustolovščino?
Ste v dovolj dobri formi za naslednjo pustolovščino?
24. januarja 2020
Poznam gospo, ki se ji je v njenih šestdesetih zdelo, da je vse dobro v življenju že za njo. Potem pa je po letih obupavanja… Preberi več