Kako otroka naučiti smučanja?

Katja Grušovnik
13. februarja 2019

Verjetno se še dobro spomnite tistih zimskih juter, ko ste se zbudili, pogledali skozi okno in videli, da je noč prinesla pošiljko svežega belega snega. To so bili dnevi, ko ste skoraj brez zajtrka odhiteli na sosednji hrib s sankami ali smučmi ter uživali v igri ves dan. Smučanje za večino otrok predstavlja veliko zabavo, zato ga otroci pogosto osvojijo že zelo zgodaj. Vseeno pa je smiselno pri učenju malčkov upoštevati nekaj predlogov.

Smučanje naj bo igra.

Kdaj pričeti z učenjem?

Mnenja strokovnjakov, kdaj pričeti z učenjem smučanja, so relativno enotna. Čeprav so nekateri malčki že pri 18 mesecih dovolj stabilni, da jim ravnotežje ne dela težav, in že pogumno stopajo na smuči, na splošno velja, da z učenjem pričnemo pri treh ali štirih letih. Če otroci ne bodo takoj želeli na smuči, jih ne silimo, saj bodo tako razvili le še večji odpor. Pazimo, da vse skupaj ostane igra, lažje bo tudi, če se otrok prvič spusti po belih strminah skupaj s prijatelji.

Pri štirih letih prvič na smučeh, v osnovni šoli pa že izurjeni smučarji.

Bodimo zgled!

Varnost je lepa čednost, bi lahko popravili slovenski pregovor. Zaščitna čelada je obvezna oprema, njena uporaba že od prvih uric na smučišču pa bo spodbudila malčke, da jo uporabljajo tudi, ko bojo večji. Zgledi vlečejo, zato čelado in popolno zaščitno opremo uporabljajmo tudi sami.

Učenje naj poteka postopno

 • Priporočljivo je, da se otrok najprej seznani s smučarsko opremo. Že pred prvo učno uro mu obujmo smučarske čevlje in ga spodbudimo, da jih preizkusi, v njih hodi in skače. Tako bo imel boljšo predstavo, kako se smučarski čevlji vpnejo v smuči.
 • Učenje pričnemo z drsenjem in vlečenjem na smučeh: otroka primemo za roke in ga vlečemo, da dobi občutek, kako je stati na smučeh).
 • Otroka naučimo tudi padati in se pobirati.
 • Počasi vpeljujmo vaje za boljše ravnotežje malčkov na smučeh (npr. izmenično dvigovanje smuči, poskakovanje).
 • Otroka naučimo »štamfanja«, za kar bo potrebna še dodatna potrpežljivost.
 • Če otroka učimo smučanja na smučišču, ga najprej naučimo vožnje s tekočim trakom, šele nato s krogci.

Po položnih strminah v vešči družbi.

V enem tednu dosežemo veliko

Pogumnejši malčki lahko že po nekaj dneh vaje zelo napredujejo in po položnem klancu prevozijo daljšo razdaljo, zato lahko z njimi kmalu obiščemo smučišče z urejenimi položnimi progami. Skoraj vsa smučišča ponujajo tudi številne tečaje, zato velja priporočilo: če sami nismo vešči smučanja, je bolje, da učenje prepustimo strokovnjakom.

Katera smučišča so primerna za naše najmlajše?

Za učenje smučanja so prenekatera slovenska smučišča več kot primerna:

 • Kranjska Gora je tradicionalna družinska destinacija, kot nalašč za učenje smučanja. Če bi učenje raje prepustili strokovnjakom, ponujajo široko paleto različnih smučarskih tečajev.
 • Zabave in učnih smučarskih uric zagotovo na manjka na Rogli. Piko na i doda pravljična hiška na smučišču – Zlodejeva dežela.
 • Družinam prijazen je tudi Krvavec, kjer se lahko po smučanju sprostite na številnih igralih in sankališču na Kriški planini.

Za smučarske začetke pa je primerna še vrsta drugih smučišč: Cerkno, Pohorje, Vogel, Soriška planina, Golte, Celjska koča, Kope …

V smučarskih tečajih v tujini, kjer učijo tudi slovensko govoreči učitelji, se otroci hitro učijo, obenem pa uživajo v družbi vrstnikov.

Če vas kljub temu vleče v tujino, saj bi se, medtem ko se vaš malček uči prvih zavojev, želeli sami spustiti po novi, še neosvojeni progi, pa je vsekakor vredno razmisliti o obisku naslednjih smučarskih destinacij:

 • Großglockner Kals-Matrei, Avstrija: Großglockner bo, kar se otroške smučarije tiče, prijetno presenetil vašo denarnico. Za otroke do šestega leta je obisk smučišča in tudi smučarskih šol brezplačen.
 • Weinebene, Avstrija: Smučišča na štajerskem koncu dosežemo že v dobri uri in je zato zelo primerno tudi za enodnevne obiske. Široke, lepo vzdrževane proge so idealne za smučarske začetnike in izurjene mačke. Gneče na smučišču ni, otroško veselje pa je zagotovljeno.
 • Ankogel, Avstrija: V otroški šoli smučanja vas čakajo tudi slovensko govoreči učitelji. Staršem pa smučišče ponuja tudi možnost turnega smučanja. Če si želite večjih izzivov, pa vsekakor zavijte še na bližnji ledenik Mölltaler Gletscher.
 • Flachau, Avstrija: Mnogo smučarskih šol je primernih za vse, starejše od štirih let. Ko njihovi starši drvijo po strminah, pa bodo lahko mlajši otroci uživali v smučarskem vrtcu.
 • Moena, Italija: Mestece Moena v Dolomitih je prečudovito že samo po sebi. Navdušila pa vas bodo tudi smučišča. Otroci bodo uživali v smučarski šoli. Nudijo tudi varstvo otrok. Sankaških prog pa prav tako ne manjka.
 • Kronplatz (Plan de Corones), Italija: Italijanski Kronplatz je postal že tradicionalna destinacija marsikatere družine. Otroškega veselja tu prav zares kar mrgoli.

Pripravljeni na vse

Če se s svojim malčkom odpravljate v tujino, za vsak slučaj poskrbite za primerno zavarovanje. V Zavarovalnici Sava smo poenotili premijo za družinska Turistična zavarovanja z asistenco v tujini. Ta je od zdaj enotna ne glede na število družinskih članov.

Komentarji
Deli      
Avtor
Katja Grušovnik se je v Zavarovalnici Sava zaposlila leta 2010. Delovni izzivi so jo v preteklosti vodili vse od področja družbene odgovornosti, odnosov z mediji, interne komunikacije in podobe zavarovalnice na spletnem mestu in intranetu. Od leta 2016 pravi, da ima privilegij "sedeti na oblaku", od takrat namreč v celoti skrbi za digitalno podobo in digitalno komuniciranje zavarovalnice. Prav to je tisto, zaradi česar ji je lepo in zanimivo opravljati svoje delo - digitalni svet je namreč sinonim za raznolikost, spremembe in vsakodnevne izzive. Prosti čas posveča glasbi v vseh harmonijah in formah, telo in duha pa krepi na kolesu in teku. Obožuje pohodništvo, kjer prihaja v stik s sabo in najde svoj notranji mir.

Povezani članki

 

V raziskovanju novih planinskih poti
V raziskovanju novih planinskih poti
18. junija 2019
Vas vleče v planine? Ste že prehodili Slovenijo po dolgem in počez, pa ne veste, kam bi se še odpravili? Potem se odpeljite še malo… Preberi več
4 sanjske destinacije za motoriste, ki ljubijo naravo
4 sanjske destinacije za motoriste, ki ljubijo naravo
12. junija 2019
Vam je situacija kaj znana? V petek zvečer si zaželite, da bi se za konec tedna na dveh kolesih zapeljali nekam na lepše, a nimate pojma,… Preberi več
Dobrega počutja in zdravja tudi na potovanju
Dobrega počutja in zdravja tudi na potovanju
29. maja 2019
Počitniška potepanja v tujini lahko pričarajo najlepše trenutke in nepozabne spomine, včasih pa presenetijo tudi z manj prijetnimi izzivi. Manjša nihanja v počutju so lahko… Preberi več
Pet glasbenih festivalov za vse okuse
Pet glasbenih festivalov za vse okuse
7. maja 2019
Naša ekipa si je zadala težko nalogo: izbrati glasbene festivale, ki to poletje obetajo največ. Izbira je bila težka, a nam je vendar uspelo  izglasovati… Preberi več
Moj sopotnik na motorju
Moj sopotnik na motorju
19. aprila 2019
Jaz se letos odpravljam na pot po Balkanu. Večkrat sem si že privoščil izlet z motorjem po Hrvaškem in Bosni, vendar bom tokrat na poti… Preberi več
Parenzana, raj za kolesarje
Parenzana, raj za kolesarje
18. aprila 2019
Bližajo se velikonočni prazniki, z njimi pa dela prost dan. Ste si že rezervirali krajše počitnice v tujini? Če ste še brez načrtov za daljši… Preberi več