Kako do ugodnih letalskih vozovnic?

Katja Grušovnik
14. oktobra 2019

Že veste, kam za krompirjeve počitnice in novo leto? Če bi odšli kam dlje, čimprej pristopite k organizaciji potovanja. Lahko se odpravite do turistične agencije in nalogo zaupate njim ali pa k načrtovanju potovanja in nakupu letalskih vozovnic pristopite sami. S pomočjo sodobne tehnologije boste našli mali milijon ponudb. Vendar, kako izbrskati tisto pravo?

Sama kupujem letalske vozovnice preko spleta že zelo dolgo. V letih, ki so za mano, sem se izmojstrila v iskanju dobrih ponudb. Svoja spoznanja strnjujem v spodnjih nasvetih. Upam, da vam pridejo prav.

Ne kratite časa

Ko veste, da boste odšli na dopust, naj bo nakup letalskih vozovnic ena od prvih stvari, ki se jih lotite. Načeloma drži, da bližje kot je datum odhoda, dražje so vozovnice. V avio svetu so tako imenovane »last minute« ponudbe prej izjema kot pravilo.

Si tudi vi želite hladnejše mesece presekati s skokom (pravzaprav letom) v toplejše kraje?

Iščite, raziskujte

 • Ko kupujete avtomobil, se ponavadi odpravite k več ponudnikom. Pri nakupu letalskih vozovnic velja podobno. Preverite cene na različnih portalih, npr. Google Flights, KAYAK, Expedia, Skyscanner, Kiwi ipd.
 • Večina jih ponuja aplikacije, ki vas bodo opozorile, če se pojavi ugodna ponudba. Zelo ugodne vozovnice včasih poidejo v manj kot le nekaj urah. Zato se, potem ko že nekaj časa spremljate cene, ob ponudbi ugodnih letalskih vozovnic glede nakupa ne obotavljajte predolgo.
 • Ste kdaj opazili, da so letalske vozovnice vsakič, ko preverjate cene, dražje? Računalniški algoritmi prepoznavajo vaše nakupne namere in vam posledično umetno zvišujejo cene. Zato v svojem iskalniku poiščite nastavitve in obkljukajte zasebno iskanje. Tako ponudniki ne bodo vedeli, kdo ste, cen pa ne bodo višali posebej za vas.

Če ste prilagodljivi, lahko prihranite denar

Ne veste, “kod ne kam”? Morda je tako še boljše! Idejo lahko dobite prav na katerem od portalov, ki ponujajo akcijske letalske vozovnice.

 • Če veste, kdaj bi odšli na dopust, ne pa tudi, kam, vas morda navdahne prav cena letalske vozovnice. Sledite akcijam in popustom na spletnih straneh, kot je npr. secretflying.com, in se pustite presenetiti včasih že skoraj neverjetnim ponudbam. Kakšno koristno informacijo pa vam včasih znajo prišepniti na uho tudi drugi popotniki; na Facebooku boste našli malo morje koristnih skupin, kot so: Letalske karte in Ugodno po svetu 🙂.
 • Veste, kam želite, pa niste vezani na določene datume? Potem nikar ne potujte v času pomembnih praznikov in počitnic. Če vam praznovanje novega leta ne pomeni prav dosti in si to lahko privoščite, razmislite rajši o počitnicah sredi januarja. Zagotovo bo ceneje, če niste ljubitelji turističnega vrveža, pa tudi prijetneje.

Bodite pozorni na vse vidike nakupa

Odlično, našli ste ugodno letalsko vozovnico! Še preden pritisnete gumb »kupi«, pa si odgovorite na spodnja vprašanja in se prepričajte, da niste spregledali katerega od skritih stroškov.

Če potujete z otroki, so ugodne povezave morda pomembnejše od cene letalskih vozovnic.

 • Ali in do kdaj lahko brezplačno odpoveste potovanje, če se zgodi kaj nepredvidenega? Kakšni so stroški odpovedi?
 • Koliko kilogramov in različnih torb lahko nesete s sabo? Vam omejitve ustrezajo? Če ne, koliko boste doplačali za dodaten kos prtljage?
 • Letite z letališča, ki je zelo oddaljeno od vašega doma? Preverite, koliko vas bo stal prevoz do tja in nazaj domov. Ko primerjate ceno vozovnice s tisto bližnje destinacije, vključite v kalkulacijo tudi ta strošek.
 • Letite na letališče, ki je blizu vašemu cilju? Velemesta imajo ponavadi več kot eno letališče. Če letite na tisto, ki je od mesta bolj oddaljeno, je letalska vozovnica običajno cenejša. Vendar pa preverite, kako in za kakšno ceno boste potem prišli do namestitve.
 • Kako ugodne so povezave? Če presedate, boste verjetno v dolgih urah čakanja nekaj denarja porabili tudi za hrano in pijačo na letališčih. Upoštevajte ta strošek, ko primerjate cene različnih vozovnic.
 • Ob kateri uri je vaš let? Če pridete na končno destinacijo pozno zvečer, odidete pa zjutraj, boste samo zaradi ure letov verjetno plačali dve nočitvi več; še en strošek, ki ga ne gre spregledati.
 • Ste kupili vse lete skupaj? Če presedate, leta pa zaradi ugodne cene kupite posebej, so vaše pravice v primeru zamude precej manjše. Ker vaši leti uradno niso bili združeni, dejstvo, da ste zamudili naslednji let, ni problem letalskega prevoznika, ki je zamujal, ampak vas. Če lete kupujete ločeno, lahko tveganje vsaj malo zmanjšate s tem, da si vmes pustite daljšo časovno luknjo.

Če potujete z otroki, so ugodne povezave morda pomembnejše od cene letalskih vozovnic.

Če letalske vozovnice preko spleta kupujete prvič, bodo verjetno iskanje, primerjanje ponudb, odločanje in plačevanje povezani z nekaj stresa. Vendar ne skrbite preveč; verjetnost, da bi šlo kaj hudo narobe, ni prav visoka. Vsak naslednji nakup bo lažji.

Prav tako kot je lažji vsak naslednji let. Letalski prevozi so statistično gledano najvarnejši način transporta. Vendar pa jo včasih resda zagodejo. Zato svetujem, da kadar letite, izberite paket Razširjeni ali Razširjeni+ letnega turističnega zavarovanja z asistenco v tujini, ki vam omogoča:

 • vrnitev nujnih stroškov, povezanih z izgubo prtljage pri poletu, in
 • vrnitev nujnih stroškov v primeru zamude leta.
Komentarji
Deli      
Avtor
Katja Grušovnik se je v Zavarovalnici Sava zaposlila leta 2010. Delovni izzivi so jo v preteklosti vodili vse od področja družbene odgovornosti, odnosov z mediji, interne komunikacije in podobe zavarovalnice na spletnem mestu in intranetu. Od leta 2016 pravi, da ima privilegij "sedeti na oblaku", od takrat namreč v celoti skrbi za digitalno podobo in digitalno komuniciranje zavarovalnice. Prav to je tisto, zaradi česar ji je lepo in zanimivo opravljati svoje delo - digitalni svet je namreč sinonim za raznolikost, spremembe in vsakodnevne izzive. Prosti čas posveča glasbi v vseh harmonijah in formah, telo in duha pa krepi na kolesu in teku. Obožuje pohodništvo, kjer prihaja v stik s sabo in najde svoj notranji mir.

Povezani članki

 

Tudi na daljavo smo povezani in tukaj za vas
Tudi na daljavo smo povezani in tukaj za vas
24. marca 2020
Se tudi vi v tem času osame še bolj zavedate svoje ranljivosti in pogosteje pomislite na to, da vse, kar imamo, ne bi smelo biti… Preberi več
Asistenca, ko na pomoč ne morem poklicati najboljšega prijatelja
Asistenca, ko na pomoč ne morem poklicati najboljšega prijatelja
20. marca 2020
Resnično me zanima, kako ste. Vsekakor upam, da dobro in da se uspešno soočate z aktualnimi izzivi. Meni, iskreno povedano, ni povsem enostavno in »ravno«.… Preberi več
Koronavirus je preprečil moje potovanje – kaj zdaj
Koronavirus je preprečil moje potovanje – kaj zdaj
17. marca 2020
Pandemija koronavirusa preizkuša naš značaj, spreminja naše navade, ki so, kot vemo, železna srajca in nas postavlja pred zahtevne izzive. Vse moči so v tem času… Preberi več
Čez planke po kulinarična doživetja
Čez planke po kulinarična doživetja
17. februarja 2020
Ko ni časa za daljše počitnice, se vsaj vikend izlet čez mejo še kako prileže. Sploh če ga začinite z avtohtono kulinariko. Tokrat smo na… Preberi več
Na Balkanu se smuča dobro in ceneje
Na Balkanu se smuča dobro in ceneje
7. februarja 2020
Drži, smučanje ni poceni. Je pa lahko ceneje, če se namesto v Nemčijo, Avstrijo in Italijo odpravite na Balkan. Smučanje je doma tudi na jugu,… Preberi več
Ste v dovolj dobri formi za naslednjo pustolovščino?
Ste v dovolj dobri formi za naslednjo pustolovščino?
24. januarja 2020
Poznam gospo, ki se ji je v njenih šestdesetih zdelo, da je vse dobro v življenju že za njo. Potem pa je po letih obupavanja… Preberi več