Kdaj se odpraviti na kateri konec sveta?

Katja Grušovnik
19. februarja 2019

Vsi, ki sanjamo o obisku Indije, dobro vemo, da bo sila neprijetno, če se tja odpravimo v času monsuna. Vremenske razmere drugod po svetu morda niso tako drastične, vendar pa tudi za druge destinacije velja, da so v nekaterih letnih časih za obisk bistveno prijetnejše kot v drugih.

Vreme je sicer sila nepredvidljivo in prijetnih sončnih dni si ne moremo zagotoviti. Vsi se zagotovo spominjamo avgustovskih dni, ko nas je namesto visokih temperatur na morju grel pulover, pa oktobrskega sonca, ki je bilo presenetljivo toplo in nas je navdihnilo za skok v jadransko morje.

Vseeno pa je verjetnost, da bomo naleteli na vremenske neprijetnosti, manjša, če se držimo splošnih priporočil.

Zato smo za navdih, kam v katerem letnem času, pripravili kratek pregled vremenskih razmer v tistih krajih sveta, kjer se vreme tekom leta zelo spreminja in je v določenih letnih časih zelo neprijetno.

Kdaj v Azijo?

  • Vas mikajo rajske plaže Balija ali edinstveno popotovanje po Tajski? Potem upoštevajte, da v jugozahodni Aziji prevladuje tropsko podnebje z veliko dežja. Zato obiščite Tajsko v času hladnejšega in bolj suhega vremena med novembrom in začetkom aprila. Na Baliju traja glavna sezona od julija do avgusta. Gneči in dragim letalskim vozovnicam pa se lahko izognete tako, da se tja odpravite kakšen mesec prej ali kasneje.
  • Podnebje v južni Aziji je tropsko, toplo in vlažno, z obdobji monsuna in hladnejšimi zimami. Zato je najprimernejši čas za obisk Indije med oktobrom in marcem. Na trekingu po Nepalu pa bodo razgledi najlepši oktobra in novembra, ko prevladuje suho vreme.

Deževno obdobje? Ne, hvala!

Kdaj v srednjo in južno Ameriko?

  • V centralnem delu Amerike je podnebje vroče in vlažno. Večino leta piko na i dodajo še močne padavine s tropskimi nevihtami. Da bi se jim izognili, se v ta del sveta odpravite med januarjem in aprilom.
  • Na Karibe se nikar ne odpravite septembra in oktobra. Dež v tem obdobju sploh ni najbolj zoprna neprilika, saj je to čas, ko območju pretijo hurikani, ki jih zagotovo nočete doživeti. Idealna meseca za obisk sta februar in marec, na nekaterih otokih pa lepo vreme traja še dodaten mesec ali dva.

Karibi (ni)so vedno dobra ideja!

  • Podnebje južne Amerike je sila raznoliko. Ko je na severu zima, je na jugu poletje. Na sever kontinenta (v Kolumbijo in Venezuelo) se odpravite med decembrom in aprilom, v brazilski Rio de Janeiro pa med junijem in septembrom. Čile in Argentina imata sila raznoliko podnebje, zato je najbolj primeren čas za obisk odvisen od tega, v katere konce teh držav se odpravljate.

Majhna tveganja, cenejše potovanje

Če vas majhna tveganja ne vržejo iz tira, se včasih splača odpraviti na drug konec sveta tik pred glavno sezono ali pa tik po njej. Vremenske nevšečnosti se takrat načeloma še ne začnejo, izognete pa se lahko pretirani gneči in visokim cenam turističnih uslug. Tudi letalske karte so takrat pogosto bistveno cenejše.

Poleg vremena pa jo včasih zagodejo tudi letalski prevozniki. Statistično gledano so sicer najbolj varen način potovanja, zato je strah, ki ga imamo pred letenjem, težko racionalno utemeljiti. Realnejši je strah pred zamudami in izgubljeno prtljago.

Kje je moja prtljaga?

Nekateri med njimi zamujajo pogosteje kot drugi, prav tako so manj uspešni v upravljanju prtljage. Še pred nakupom letalske vozovnice lahko preverite nekatere ključne podatke o izbranem letalskem prevozniku. Preverite oceno, ki so jim jo namenili potniki, ter pogostost zamud in njihovo povprečno dolžino. Za vsak slučaj pa preberite še Katarinino in Rokovo izkušnjo z izgubljeno prtljago in njune nasvete, kako ravnate, če se to zgodi tudi vam.

Če potujete z letalom, temu prilagodite tudi izbiro turističnega zavarovanja. V Zavarovalnici Sava smo za vse, ki na dopust letite, pripravili paketa Turističnega zavarovanja z asistenco v tujini Razširjeni in Razširjeni+, ki vključujeta:

  • vrnitev nujnih stroškov, povezanih z izgubo prtljage pri poletu in
  • vrnitev nujnih stroškov v primeru zamude leta.
Komentarji
Deli      
Avtor
Katja Grušovnik se je v Zavarovalnici Sava zaposlila leta 2010. Delovni izzivi so jo v preteklosti vodili vse od področja družbene odgovornosti, odnosov z mediji, interne komunikacije in podobe zavarovalnice na spletnem mestu in intranetu. Od leta 2016 pravi, da ima privilegij "sedeti na oblaku", od takrat namreč v celoti skrbi za digitalno podobo in digitalno komuniciranje zavarovalnice. Prav to je tisto, zaradi česar ji je lepo in zanimivo opravljati svoje delo - digitalni svet je namreč sinonim za raznolikost, spremembe in vsakodnevne izzive. Prosti čas posveča glasbi v vseh harmonijah in formah, telo in duha pa krepi na kolesu in teku. Obožuje pohodništvo, kjer prihaja v stik s sabo in najde svoj notranji mir.

Povezani članki

 

V raziskovanju novih planinskih poti
V raziskovanju novih planinskih poti
18. junija 2019
Vas vleče v planine? Ste že prehodili Slovenijo po dolgem in počez, pa ne veste, kam bi se še odpravili? Potem se odpeljite še malo… Preberi več
4 sanjske destinacije za motoriste, ki ljubijo naravo
4 sanjske destinacije za motoriste, ki ljubijo naravo
12. junija 2019
Vam je situacija kaj znana? V petek zvečer si zaželite, da bi se za konec tedna na dveh kolesih zapeljali nekam na lepše, a nimate pojma,… Preberi več
Dobrega počutja in zdravja tudi na potovanju
Dobrega počutja in zdravja tudi na potovanju
29. maja 2019
Počitniška potepanja v tujini lahko pričarajo najlepše trenutke in nepozabne spomine, včasih pa presenetijo tudi z manj prijetnimi izzivi. Manjša nihanja v počutju so lahko… Preberi več
Pet glasbenih festivalov za vse okuse
Pet glasbenih festivalov za vse okuse
7. maja 2019
Naša ekipa si je zadala težko nalogo: izbrati glasbene festivale, ki to poletje obetajo največ. Izbira je bila težka, a nam je vendar uspelo  izglasovati… Preberi več
Moj sopotnik na motorju
Moj sopotnik na motorju
19. aprila 2019
Jaz se letos odpravljam na pot po Balkanu. Večkrat sem si že privoščil izlet z motorjem po Hrvaškem in Bosni, vendar bom tokrat na poti… Preberi več
Parenzana, raj za kolesarje
Parenzana, raj za kolesarje
18. aprila 2019
Bližajo se velikonočni prazniki, z njimi pa dela prost dan. Ste si že rezervirali krajše počitnice v tujini? Če ste še brez načrtov za daljši… Preberi več