Ko gredo otroci na počitnice brez vas

Lucija Medved
5. julija 2019

Otroci imajo navadno čez poletje precej več »dopusta«, kot ga imamo njihovi starši. Kljub temu pa jih ne želimo prikrajšati za čim več pisanih doživetij, pa najsi bodo to počitnice na Hrvaškem s starimi starši, organiziran izlet za mladostnike v tujino ali pa samostojen let z letalom do sorodnikov ali prijateljev v tujini.

Trenutki, ko se naši otroci prvič odpravijo na pot sami, pa so čustveno dovolj zahtevni že sami po sebi, brez dodatnega organizacijskega stresa. Da bi se mu vsaj malo izognili, smo na enem mestu zbrali ključne informacije, ki jih je treba poznati.

Na počitnice z babico in dedkom

Kaj zahtevajo slovenski mejni organi za izstop mladoletne osebe iz države?

Pri izstopu iz Sloveniji mladoletniki kot vsi drugi potniki potrebujejo veljaven dokument za prestop državne meje. To je lahko osebna izkaznica, potni list ali drug dokument, ki je priznan kot potovalna listina.

Posebnih skrbi si zato ne gre delati. Poskrbite pa, da vas ne preseneti potek veljavnosti potnega lista. Ta je za mladostnike krajša:

 • 3 leta za otroke, mlajše od 3 let in
 • 5 let za mladostnike, stare od 3 in 18 let.

Naj se naši najmlajši naužijejo morja tudi, če nam to ni dano.

Kaj zahtevajo mejni organi drugih držav za vstop v državo?

 • Zahteve za otroke, ki potujejo sami z odraslim, ki ni njihov zakoniti zastopnik, ali pa s samo enim od staršev niso enotne niti znotraj Evropske unije.
 • Zato pred potovanjem preverite, ali vaš otrok poleg veljavne potovalne listine za vstop v drugo državo potrebuje še kakšen dokument. Včasih je treba sestaviti, podpisati in overiti uradno dovoljenje za potovanje.
 • Za vstop na sosednjo Hrvaško pa skladno s trenutno hrvaško zakonodajo otrok ne bo potreboval ničesar drugega kot veljavno potno listino; nobenega slovenskega ali hrvaškega posebnega dokumenta.
 • Ob veljavni potni listini pa bo otrok potreboval vaše podpisano in overjeno pooblastilo oziroma soglasje za vstop v Bosno in Hercegovino. Spisano naj bo v enem od uradnih jezikov BiH ali angleščini. Informacije, kaj vse mora vsebovati, najdete tukaj.
 • Informacije, kaj zahtevajo različne države Evropske unije, so preprosto na voljo na portalu Tvoja Evropa.
 • Poleg zahtev ciljne države obvezno preverite še zahteve vseh držav, ki jih bo otrok na poti do tja prečkal.
 • Če otrok potuje v organizirani skupini, lahko pričakujete, da vas bo o vseh potrebnih dokumentih obvestil organizator potovanja.

Kako poteka pot otroka z letalom brez spremstva?

Medtem ko nas stiska pri srcu, je za njih potovanje z letalom predvsem veliko doživetje.

Če vaš otrok leti z letalom sam, še pred nakupom letalske vozovnice preberite pravila, ki jih je za potovanja otrok brez spremstva določil izbrani letalski prevoznik.

 • Večina letalskih prevoznikov omogoča potovanje otroku brez spremstva, starejšemu od petih let. Skrb zanj prevzame prevoznik.
 • Zelo verjetno boste morali že krepko pred poletom izpolniti obrazce letalske družbe, kjer boste morali navesti svoje podatke za stik in podatke za stik osebe, ki bo otroka na letališču pričakala.
 • Spremstvo za otroka morate navadno doplačati. Tako otrok ne bo sam, ampak ves čas pod budnim očesom osebja. To pomeni, da bo nekdo ob njem vse od trenutka, ko se boste od njega poslovili, do trenutka, ko ga bo na letališču prevzel vaš sorodnik, prijatelj ali nekdo drug, ki ste ga navedli kot tistega, ki bo otroka pričakal na letališču.
 • Na različnih letališčih in pri različnih letalskih družbah so otrokom v času čakanja na voljo različne aktivnosti (npr. igralnica na letališču, barvice na letalu).
 • Strošek organiziranega spremstva navadno znaša med 50 in 100 evri.
 • Mladostniki lahko potujejo pod istimi pogoji kot odrasli. Pri izbranem letalskem prevozniku samo še preverite, pri kateri starosti je začrtal mejo med otrokom in mladostnikom.

Da bo za otroka dobro poskrbljeno tudi med počitnikovanjem, pa še pred potjo zanj uredite Turistično zavarovanje z asistenco v tujini. Poskrbite, da bo v primeru nevšečnosti deležen dobre oskrbe.

 

Komentarji
Deli      
Avtor
Lucija je večni optimist in mama dveh malih nadobudnežev, ki ji s svojim veseljem zapolnita ves neslužbeni del dneva. Na Zavarovalnici Sava je zaposlena v Področju tržnega komuniciranja, kjer skrbi za interno komuniciranje in družbeno odgovornost. Vse, kar dela, dela s srcem in je hvaležna, da tudi v svojem delovnem času opravlja delo, ki napolni njeno dušo.

Povezani članki

 

Treking poti doma in v soseščini
Treking poti doma in v soseščini
22. oktobra 2019
Na lep treking ni nujno treba v Nepal (čeprav pogled na Himalajo vsekakor jemlje dih) niti do svetovno znanega španskega Santiaga ne. Tudi naša soseščina… Preberi več
Kako do ugodnih letalskih vozovnic?
Kako do ugodnih letalskih vozovnic?
14. oktobra 2019
Že veste, kam za krompirjeve počitnice in novo leto? Če bi odšli kam dlje, čimprej pristopite k organizaciji potovanja. Lahko se odpravite do turistične agencije… Preberi več
Za potovanja ni nikoli prepozno
Za potovanja ni nikoli prepozno
1. oktobra 2019
Poznate koga, ki je šele v zlatih letih obrnil življenje na glavo in zares zaživel? Zakaj si potem ne bi tudi vi, zdaj ko imate… Preberi več
Mladi voznik za volanom – priprave na samostojno vožnjo
Mladi voznik za volanom – priprave na samostojno vožnjo
25. septembra 2019
Pa saj je vendar še otrok! Opravljanje vozniškega izpita je pomembna prelomnica v življenju otrok in njihovih staršev. Mladi so prepričani, da so samostojni in… Preberi več
Na Maldive brez kopalk in zobne ščetke
Na Maldive brez kopalk in zobne ščetke
12. septembra 2019
Poznate občutek, ko po dolgem poletu na letališču čakate, da se bo na tekočem traku prikazala vaša prtljaga? Vašega kovčka kar ni in ni, vi… Preberi več
5 evropskih počitniških ciljev, kjer ne boste zapravili preveč
5 evropskih počitniških ciljev, kjer ne boste zapravili preveč
26. avgusta 2019
Evropa je pregovorno draga, kljub temu pa je v njej kar nekaj koncev in krajev, kjer boste zelo verjetno zapravili manj kot v Ljubljani. Predstavljamo… Preberi več