Ko gredo otroci na počitnice brez vas

Lucija Medved
5. julija 2019

Otroci imajo navadno čez poletje precej več »dopusta«, kot ga imamo njihovi starši. Kljub temu pa jih ne želimo prikrajšati za čim več pisanih doživetij, pa najsi bodo to počitnice na Hrvaškem s starimi starši, organiziran izlet za mladostnike v tujino ali pa samostojen let z letalom do sorodnikov ali prijateljev v tujini.

Trenutki, ko se naši otroci prvič odpravijo na pot sami, pa so čustveno dovolj zahtevni že sami po sebi, brez dodatnega organizacijskega stresa. Da bi se mu vsaj malo izognili, smo na enem mestu zbrali ključne informacije, ki jih je treba poznati.

Na počitnice z babico in dedkom

Kaj zahtevajo slovenski mejni organi za izstop mladoletne osebe iz države?

Pri izstopu iz Sloveniji mladoletniki kot vsi drugi potniki potrebujejo veljaven dokument za prestop državne meje. To je lahko osebna izkaznica, potni list ali drug dokument, ki je priznan kot potovalna listina.

Posebnih skrbi si zato ne gre delati. Poskrbite pa, da vas ne preseneti potek veljavnosti potnega lista. Ta je za mladostnike krajša:

 • 3 leta za otroke, mlajše od 3 let in
 • 5 let za mladostnike, stare od 3 in 18 let.

Naj se naši najmlajši naužijejo morja tudi, če nam to ni dano.

Kaj zahtevajo mejni organi drugih držav za vstop v državo?

 • Zahteve za otroke, ki potujejo sami z odraslim, ki ni njihov zakoniti zastopnik, ali pa s samo enim od staršev niso enotne niti znotraj Evropske unije.
 • Zato pred potovanjem preverite, ali vaš otrok poleg veljavne potovalne listine za vstop v drugo državo potrebuje še kakšen dokument. Včasih je treba sestaviti, podpisati in overiti uradno dovoljenje za potovanje.
 • Za vstop na sosednjo Hrvaško pa skladno s trenutno hrvaško zakonodajo otrok ne bo potreboval ničesar drugega kot veljavno potno listino; nobenega slovenskega ali hrvaškega posebnega dokumenta.
 • Ob veljavni potni listini pa bo otrok potreboval vaše podpisano in overjeno pooblastilo oziroma soglasje za vstop v Bosno in Hercegovino. Spisano naj bo v enem od uradnih jezikov BiH ali angleščini. Informacije, kaj vse mora vsebovati, najdete tukaj.
 • Informacije, kaj zahtevajo različne države Evropske unije, so preprosto na voljo na portalu Tvoja Evropa.
 • Poleg zahtev ciljne države obvezno preverite še zahteve vseh držav, ki jih bo otrok na poti do tja prečkal.
 • Če otrok potuje v organizirani skupini, lahko pričakujete, da vas bo o vseh potrebnih dokumentih obvestil organizator potovanja.

Kako poteka pot otroka z letalom brez spremstva?

Medtem ko nas stiska pri srcu, je za njih potovanje z letalom predvsem veliko doživetje.

Če vaš otrok leti z letalom sam, še pred nakupom letalske vozovnice preberite pravila, ki jih je za potovanja otrok brez spremstva določil izbrani letalski prevoznik.

 • Večina letalskih prevoznikov omogoča potovanje otroku brez spremstva, starejšemu od petih let. Skrb zanj prevzame prevoznik.
 • Zelo verjetno boste morali že krepko pred poletom izpolniti obrazce letalske družbe, kjer boste morali navesti svoje podatke za stik in podatke za stik osebe, ki bo otroka na letališču pričakala.
 • Spremstvo za otroka morate navadno doplačati. Tako otrok ne bo sam, ampak ves čas pod budnim očesom osebja. To pomeni, da bo nekdo ob njem vse od trenutka, ko se boste od njega poslovili, do trenutka, ko ga bo na letališču prevzel vaš sorodnik, prijatelj ali nekdo drug, ki ste ga navedli kot tistega, ki bo otroka pričakal na letališču.
 • Na različnih letališčih in pri različnih letalskih družbah so otrokom v času čakanja na voljo različne aktivnosti (npr. igralnica na letališču, barvice na letalu).
 • Strošek organiziranega spremstva navadno znaša med 50 in 100 evri.
 • Mladostniki lahko potujejo pod istimi pogoji kot odrasli. Pri izbranem letalskem prevozniku samo še preverite, pri kateri starosti je začrtal mejo med otrokom in mladostnikom.

Da bo za otroka dobro poskrbljeno tudi med počitnikovanjem, pa še pred potjo zanj uredite Turistično zavarovanje z asistenco v tujini. Poskrbite, da bo v primeru nevšečnosti deležen dobre oskrbe.

 

Komentarji
Deli      
Avtor
Lucija je večni optimist in mama dveh malih nadobudnežev, ki ji s svojim veseljem zapolnita ves neslužbeni del dneva. Na Zavarovalnici Sava je zaposlena v Področju tržnega komuniciranja, kjer skrbi za interno komuniciranje in družbeno odgovornost. Vse, kar dela, dela s srcem in je hvaležna, da tudi v svojem delovnem času opravlja delo, ki napolni njeno dušo.

Povezani članki

 

Na Balkanu se smuča dobro in ceneje
Na Balkanu se smuča dobro in ceneje
7. februarja 2020
Drži, smučanje ni poceni. Je pa lahko ceneje, če se namesto v Nemčijo, Avstrijo in Italijo odpravite na Balkan. Smučanje je doma tudi na jugu,… Preberi več
Ste v dovolj dobri formi za naslednjo pustolovščino?
Ste v dovolj dobri formi za naslednjo pustolovščino?
24. januarja 2020
Poznam gospo, ki se ji je v njenih šestdesetih zdelo, da je vse dobro v življenju že za njo. Potem pa je po letih obupavanja… Preberi več
V veselem pričakovanju na potovanje
V veselem pričakovanju na potovanje
13. januarja 2020
Nosečniška potovanja morda res niso do zadnjega trenutka natrpana z različnimi ogledi niti polna adrenalinskih doživetij. Vendar pa vam starši, ki so se zanje odločili,… Preberi več
Leta 2020 bom potovala več!
Leta 2020 bom potovala več!
30. decembra 2019
Pišem novoletne zaobljube in med njimi je, na zmagovitem prvem mestu, zgornja! Drugo leto bom potovanjem namenila še več časa! Misli mi letijo na vse… Preberi več
December malo drugače
December malo drugače
20. decembra 2019
Še ne veste, kako letos slaviti praznike in novo leto? Ste morda za ne povsem običajne božično-novoletne počitnice? Potem berite naprej, ne glede na to,… Preberi več
4 TOP ideje za krompirjeve počitnice
4 TOP ideje za krompirjeve počitnice
25. oktobra 2019
Še nimate ideje, kam za krompirjeve počitnice? TU so predlogi – družinam prijazne destinacije, ki jih lahko načrtujete kot vikend pobeg ali krajše oz. daljše… Preberi več