Koronavirus je preprečil moje potovanje – kaj zdaj

Katja Grušovnik
17. marca 2020

Pandemija koronavirusa preizkuša naš značaj, spreminja naše navade, ki so, kot vemo, železna srajca in nas postavlja pred zahtevne izzive. Vse moči so v tem času usmerjene v preprečevanje obolelosti ljudi in širjenja bolezni. Ena glavnih pobud, ki jo te dni videvamo na družbenih omrežjih, je #ostanidoma. Ta poziva, da situacijo vzamemo strogo resno in da, razen v nujnih situacijah, ne zapuščamo svojih domov ter se poskušamo držati v samoizolaciji.

Situacija od nas zahteva, da se zaradi skrbi za zdravje in širše družbene odgovornosti odpovemo tudi potovanjem, sploh tistim s turističnim namenom.

Jaz sem s prijatelji komaj čakala na ski closing v Avstriji. Res smo se veselili in do zadnjega upali, da se situacija umiri. A je vrag vzel šalo, ko se je korona razširila, Avstrija zaprla vsa smučišča in mejo z Italijo, razmere po svetu pa se le še zaostrujejo in ustavljajo socialno življenje.

Svoje potovanje sem zavarovala

Vprašanja, ki se ob tem porajajo, so seveda povezana tudi s finančnimi posledicami odpovedi turističnih aranžmajev, letalskih transferjev in podobno, zato sem strnila nekaj informacij, ki utegnejo priti prav v primeru, da ste svoje potovanje zavarovali za nevarnost odpovedi.

Avstrija je zaradi preprečevanja širjenja koronavirusa s 15. marcem zaprla svoja smučišča.

Če ste sklenili razširjeno obliko Zavarovanja rizika odpovedi potovanja pri Zavarovalnici Sava, za vsa zavarovanja, sklenjena do vključno 12. marca 2020, velja naslednje. V primeru razglasitve epidemije in/ali pandemije, kar že velja za novi koronavirus COVID-19, vam pripadajo stroški odpovedi potovanja:

 • Če je potovanje odsvetovalo Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije (MZZ).
 • Če ste Zavarovanje rizika odpovedi potovanj sklenili, preden je MZZ odsvetovalo potovanje.
 • Če ste potovali v času, ko je veljalo odsvetovanje MZZ. Primer: če potovanje, ki ga načrtujete maja, odpoveste že sedaj, Zavarovalnica Sava povrne stroške le, če bo potovanje maja še vedno odsvetovano.
 • Tudi če le prestopate na letališču v državi, v katero je MZZ odsvetovalo potovati. Upošteva se celotno potovanje (kraj odhoda, prestopi, prihodni kraj), ne zgolj končna destinacija.

#ostanidoma in prijavi zavarovalni primer

Zavarovalni primer iz naslova Zavarovanja rizika odpovedi potovanja najhitreje in najlažje prijavite kar preko spleta na tej povezavi. Super je, ker lahko to storite kar takoj in pri tem upoštevate tudi pobudo #ostanidoma.

Za prijavo zavarovalnega primera potrebujete:

 • številko zavarovalne police,
 • številko TRR za izplačilo zavarovalnine,
 • potrdilo oz. dokumentacijo, ki izkazuje razlog odpovedi,
 • pogodbo o potovanju vključno s pogoji odpovedi in obračun stroškov odpovedi,
 • pisno odpoved ponudniku potovalnih storitev oz. turistični agenciji.

Če je zavarovalno polico sklenila za vas turistična agencija, se z zavarovalnim primerom obrnete na turistično agencijo. Na podlagi podpisanega pooblastila zavarovanca vam bo turistična agencija uredila vse v zvezi s prijavo zavarovalnega primera in izplačilom zavarovalnine.

Ali se naj kljub vsemu odpravimo na potovanje

Ministrstvo za zunanje zadeve RS svetuje, da se ne odpravljamo na pot v tujino zaradi vse več zaprtih letališč in mej. Prav tako velja poziv, naj se tisti, ki so na potovanjih ali v tujini, vrnejo, če je to mogoče storiti varno in brez dodatnih tveganj.

Če ljudje v tem času potujete ali pa ste sredi potovanja in se želite vrniti domov, se pripravite na zaplete. »To lahko zelo verjetno pomeni, da bodo ljudje morali tam počakati, da se vsaj del blokad, karanten in preventivnih ukrepov zaradi globalne pandemije koronavirusa izteče,« je za vecer.com povedal Andrej Šter iz MZZ.

Razglašena pandemija spreminja zavarovalna kritja

Zaradi opozoril in odsvetovanja potovanj v tujino se je Zavarovalnica Sava odločila, da od 13. 3. 2020 do nadaljnjega Zavarovanje rizika odpovedi potovanj z razširjenim kritjem ne povrne stroškov odpovedi potovanja, ki nastanejo kot posledica izbruha epidemije in/ali pandemije koronavirusa.

Zavarovanje, sklenjeno do vključno 12. marca, seveda to kritje vključuje, zato:

 • preverite datum sklenitve zavarovalne police,
 • pripravite vso potrebno dokumentacijo za prijavo zavarovalnega primera in
 • prijavo opravite kar preko spleta.

Zaključila bom s polno mero optimizma 🙂, ki pride v času omejevanja socialnih stikov še kako prav. Še bomo skupaj kvalitetno preživljali prosti čas, še bomo lahko odkrivali lepote sveta. Ko bo to iz zdravstvenega vidika bolj varno in odgovorno, bomo v tem tudi bolj uživali in se varno, brez zapletov vračali domov. V objem ljudem, ki so nam blizu. Jaz bom čas, ko ostajam doma, izkoristila za branje in raziskovanje novih destinacij, ki jih bom zapisala na moj »bucket list«. Po domače – delala si bom lušte, do takrat pa srečno!

Komentarji
Deli      
Avtor
Katja Grušovnik se je v Zavarovalnici Sava zaposlila leta 2010. Delovni izzivi so jo v preteklosti vodili vse od področja družbene odgovornosti, odnosov z mediji, interne komunikacije in podobe zavarovalnice na spletnem mestu in intranetu. Od leta 2016 pravi, da ima privilegij "sedeti na oblaku", od takrat namreč v celoti skrbi za digitalno podobo in digitalno komuniciranje zavarovalnice. Prav to je tisto, zaradi česar ji je lepo in zanimivo opravljati svoje delo - digitalni svet je namreč sinonim za raznolikost, spremembe in vsakodnevne izzive. Prosti čas posveča glasbi v vseh harmonijah in formah, telo in duha pa krepi na kolesu in teku. Obožuje pohodništvo, kjer prihaja v stik s sabo in najde svoj notranji mir.

Povezani članki

 

Tudi na daljavo smo povezani in tukaj za vas
Tudi na daljavo smo povezani in tukaj za vas
24. marca 2020
Se tudi vi v tem času osame še bolj zavedate svoje ranljivosti in pogosteje pomislite na to, da vse, kar imamo, ne bi smelo biti… Preberi več
Asistenca, ko na pomoč ne morem poklicati najboljšega prijatelja
Asistenca, ko na pomoč ne morem poklicati najboljšega prijatelja
20. marca 2020
Resnično me zanima, kako ste. Vsekakor upam, da dobro in da se uspešno soočate z aktualnimi izzivi. Meni, iskreno povedano, ni povsem enostavno in »ravno«.… Preberi več
Koronavirus je preprečil moje potovanje – kaj zdaj
Koronavirus je preprečil moje potovanje – kaj zdaj
17. marca 2020
Pandemija koronavirusa preizkuša naš značaj, spreminja naše navade, ki so, kot vemo, železna srajca in nas postavlja pred zahtevne izzive. Vse moči so v tem času… Preberi več
Čez planke po kulinarična doživetja
Čez planke po kulinarična doživetja
17. februarja 2020
Ko ni časa za daljše počitnice, se vsaj vikend izlet čez mejo še kako prileže. Sploh če ga začinite z avtohtono kulinariko. Tokrat smo na… Preberi več
Na Balkanu se smuča dobro in ceneje
Na Balkanu se smuča dobro in ceneje
7. februarja 2020
Drži, smučanje ni poceni. Je pa lahko ceneje, če se namesto v Nemčijo, Avstrijo in Italijo odpravite na Balkan. Smučanje je doma tudi na jugu,… Preberi več
Ste v dovolj dobri formi za naslednjo pustolovščino?
Ste v dovolj dobri formi za naslednjo pustolovščino?
24. januarja 2020
Poznam gospo, ki se ji je v njenih šestdesetih zdelo, da je vse dobro v življenju že za njo. Potem pa je po letih obupavanja… Preberi več