Leta 2020 bom potovala več!

Katja Grušovnik
30. decembra 2019

Pišem novoletne zaobljube in med njimi je, na zmagovitem prvem mestu, zgornja! Drugo leto bom potovanjem namenila še več časa! Misli mi letijo na vse konce in kraje, ki bi jih v življenju želela obiskati. Nekatere kar čim prej. Sledijo moji 4 favoriti za leto 2020.

Severna Makedonija

Ali ne izgleda krasno cerkev sv. Jovana pri Kaneu?

Ime Severna Makedonija kar malo zmede. Ampak pod njim se še vedno skriva dobra, stara nekdanja jugoslovanska republika, od koder menda prihajajo najboljše paprike. Država je prečudovita, vendar pa pravijo, da tam še vedno ni prevelike turistične gneče. Hkrati so cene načeloma nižje kot pri nas, Slovenci pa smo menda še vedno cenjeni gostje.

 • Če jo obiščem, bom svoje potovanje zagotovo začela v prestolnici Skopje, si ogledala staro čaršijo in pa vse novodobne kipe, ki so jih pred leti zgradili v čast Aleksandru Velikemu. Pravijo, da z zgodovino sicer nimajo prav dosti in da očarljivemu Skopju bolj kot kaj drugega dajejo pridih Disneylanda.
 • Zagotovo bi želela obiskati Šutko, skopsko predmestje, ki velja za največje romsko naselje. Pravijo, da ima prav posebno energijo, različna slavja pa se tam vrstijo kar naprej.
 • Po obisku Skopja bo čas za čudovito naravo, ki se tukaj pogosto prepleta z zgodovino in pravoslavjem. Ob obisku Ohridskega jezera ne bi želela izpustiti ogleda samostana sv. Nauma in cerkvice sv. Jovana pri Kaneu.
 • Če bo čas dopuščal, pa Ohridsko jezero še zdaleč ni edino, ki je zares vredno ogleda. Z veseljem bi nekaj dni preživela v miru na obalah Prespanskega jezera.

Egadsko otočje, Sicilija

Na ne samo turistično razvpiti Siciliji še vedno obstaja neokrnjen morski dragulj. Egadsko otočje danes namreč poznajo predvsem Italijani, zato tam ne bi smelo biti prevelike turistične gneče, če se izognem avgustovskemu »ferragostu«. Tja bi rada odšla kar čim prej, saj je verjetno le vprašanje časa, kdaj bodo na Egadsko otočje začele prihajati večje množice turistov.

Favignana je polna impresivnih opuščenih kamnolomov tufa.

 • Arhipelag sestavljajo trije glavni otoki: Favignana, Levanzo in Marettimo ter dva manjša otočka: Formica in Maraone.
 • Voda je tam kristalno čista, morje pa bogato z življenjem, podvodnimi jamami in votlinami, zato bi želela večino časa, preživetega tam, nameniti predvsem snorkljanju in potapljanju.
 • Pestro pa ni le podvodno življenje. Otoki so dom številnim endemičnim pticam in rastlinam. Poleg tega se tudi na njih nahaja nešteto jam in votlin, med skalnato obalo pa se skrivajo čudovite peščene plaže. Vse to otoke dela privlačne za raziskovalne pohode.
 • Če se sprašujete, kje ste že slišali za Egadsko otočje, pa se odgovor morda glasi: pri urah zgodovine. Otočje je bilo naseljeno že vsaj v 7. stoletju pred našim štetjem, v zgodovino pa se je zapisalo, ker se je v njegovih vodah s porazom Kartažanov zaključila prva punska vojna.

Vsi otoki skupaj merijo manj kot 40 kvadratnih kilometrov, dobro polovico njihove površine pa predstavlja največji otok Favignana. In prav tu bi svoj obisk Egadskih otokov tudi želela začeti.

Libanon

Libanonsko cedro boste našli na državni zastavi, pa tudi povsod naokrog.

Tisti, ki so ga že obiskali, pravijo, da je Libanon vse kaj drugega, kot si nas večina predstavlja kot Bližnji vzhod. Svobodomiseln, boemski in moderen Bejrut si je celo prislužil naziv Pariz Bližnjega vzhoda,

 • zato sem prepričana, da je Bejrut kraj, ki ga je vredno obiskati. Njegove kavarne, nočno življenje in umetniški utrip ga delajo takšnega, da mu ni enakega.
 • Pravijo, da je stik z domačini tu lahko navezati, saj pregovorno odprtost dopolnjuje znanje tujih jezikov. Avtentično doživetje države je tako zagotovljeno!
 • Tudi pokrajina je daleč od puščavske. Na zahodu ga obdajajo peščene mediteranske plaže, vendar pa mene še bolj mika v svet gora, rodovitnih dolin in zgodovinskih znamenitosti.
 • V Libanon pa se verjetno splača iti tudi dobro najest. Pa do glavne jedi zato sploh ni treba; brbončice bodo prišle na svoj račun že ob libanonskih mezzah (predjedeh). Za razliko od večine preostalega arabskega sveta se tu lahko zares dobro najejo tudi vegetarijanci. Presenetljivo pa Libanon razvaja tudi z dobrim vinom.

Butan

V malo himalajsko kraljevino Butan ni tako lahko vstopiti in ravno to je tisto, kar jo dela zanimivo. Tamkajšnja vlada (za zdaj še) ni naklonjena množičnemu turizmu, zato je treba potovanje nujno zakupiti prek pooblaščene agencije. Vse je dobro urediti vsaj 90 dni vnaprej.

Turisti so v Butanu običajno v družbi vodiča.

 • Vlada določi tudi minimalno dnevno ceno potovanja. Ta znaša najmanj 200 dolarjev na osebo na dan, vključuje pa vse nastanitve, prehrano, prevoz, vodnike in nosače prtljage ter kulturni program.
 • V primerjavi s sosednjimi azijskimi državami je bivanje v Butanu izredno drago, vendar pa ravno cenovna neugodnost in vse ostale omejitve omogočajo to, da je takšen, kot je. Tu se zahodni vpliv čuti bistveno manj kot drugod.
 • Ogled države je v celoti voden, zato je turistom prepuščene bolj malo izbire. No, vsaj preglavic s spreminjanjem odločitev v zadnjem hipu ne bo.
 • V medijih se ga največkrat zasledi kot tisto državo, kjer namesto BDP-ja merijo srečo prebivalstva. Budističnim naukom sledijo na vsakem koraku.

Ne vem, ali mi bo že letos uspelo obiskati vse štiri države, vendar pa bom v letu 2020 vsekakor potovala dovolj, da bom pred prvim potovanjem uredila letno turistično zavarovanje z asistenco v tujini. Tako bom eno leto vsaj brez skrbi, ali sem na potovanjih ustrezno zavarovana.

Komentarji
Deli      
Avtor
Katja Grušovnik se je v Zavarovalnici Sava zaposlila leta 2010. Delovni izzivi so jo v preteklosti vodili vse od področja družbene odgovornosti, odnosov z mediji, interne komunikacije in podobe zavarovalnice na spletnem mestu in intranetu. Od leta 2016 pravi, da ima privilegij "sedeti na oblaku", od takrat namreč v celoti skrbi za digitalno podobo in digitalno komuniciranje zavarovalnice. Prav to je tisto, zaradi česar ji je lepo in zanimivo opravljati svoje delo - digitalni svet je namreč sinonim za raznolikost, spremembe in vsakodnevne izzive. Prosti čas posveča glasbi v vseh harmonijah in formah, telo in duha pa krepi na kolesu in teku. Obožuje pohodništvo, kjer prihaja v stik s sabo in najde svoj notranji mir.

Povezani članki

 

Tudi na daljavo smo povezani in tukaj za vas
Tudi na daljavo smo povezani in tukaj za vas
24. marca 2020
Se tudi vi v tem času osame še bolj zavedate svoje ranljivosti in pogosteje pomislite na to, da vse, kar imamo, ne bi smelo biti… Preberi več
Asistenca, ko na pomoč ne morem poklicati najboljšega prijatelja
Asistenca, ko na pomoč ne morem poklicati najboljšega prijatelja
20. marca 2020
Resnično me zanima, kako ste. Vsekakor upam, da dobro in da se uspešno soočate z aktualnimi izzivi. Meni, iskreno povedano, ni povsem enostavno in »ravno«.… Preberi več
Koronavirus je preprečil moje potovanje – kaj zdaj
Koronavirus je preprečil moje potovanje – kaj zdaj
17. marca 2020
Pandemija koronavirusa preizkuša naš značaj, spreminja naše navade, ki so, kot vemo, železna srajca in nas postavlja pred zahtevne izzive. Vse moči so v tem času… Preberi več
Čez planke po kulinarična doživetja
Čez planke po kulinarična doživetja
17. februarja 2020
Ko ni časa za daljše počitnice, se vsaj vikend izlet čez mejo še kako prileže. Sploh če ga začinite z avtohtono kulinariko. Tokrat smo na… Preberi več
Na Balkanu se smuča dobro in ceneje
Na Balkanu se smuča dobro in ceneje
7. februarja 2020
Drži, smučanje ni poceni. Je pa lahko ceneje, če se namesto v Nemčijo, Avstrijo in Italijo odpravite na Balkan. Smučanje je doma tudi na jugu,… Preberi več
Ste v dovolj dobri formi za naslednjo pustolovščino?
Ste v dovolj dobri formi za naslednjo pustolovščino?
24. januarja 2020
Poznam gospo, ki se ji je v njenih šestdesetih zdelo, da je vse dobro v življenju že za njo. Potem pa je po letih obupavanja… Preberi več