Mala avantura: Fotozgodba s Kvarnerja

Marin Medak
16. aprila 2019

Na prvi letošnji Mali avanturi po Kvarnerju sem v podaljšanem vikendu menjal vse štiri letne čase. Odločitev, da letos Mala avatura ni samo ena pustolovščina, ampak da raziskujem širše območje, vsak dan z neko drugo aktivnostjo, se je izkazala za izvrstno. Pri tako raznoliki pokrajini bi bil greh ne poskusiti doživeti čim več.

Pot sem začel v Gorskem kotarju blizu Ogulina. Lani sem na Velebitu že prehodil Premužičevo stazo, ki velja za eno od najlepših planinskih poti na Hrvaškem. Druga takšna destinacija na “bucket list-u” pa so bile Bele stene. To je kamniti masiv, apnenčasta džungla golih skal, ki se bohoti nad zelenimi gozdovi tega najbolj zelenega dela Hrvaške.

Z velikim spoštovanjem sem se zazrl v Bele stene.

Vreme mi ni bilo najbolj naklonjeno. Močno je padal sneg, na trenutke tudi toča, ki sta otežila zadnji del vzpona. En izmed razlogov za vzpon na Bele stene je zagotovo lep razgled, ki pa ga tokrat žal ni bilo.

Vzpon je uspel in kljub vremenu je bilo več kot vredno zagristi v skalo.

Izkazalo se je, da latinski pregovor “nomen est omen” zares velja. Vse okoli mene je bilo belo. 🙂

Naslednji dan je bil popolnoma drugačen. Sonce, morje in bonaca. V preteklih letih sem nekajkrat preveslal celotno hrvaško obalo, a nikoli na Krku. Vedno sem šel po najkrajši poti ob zunanjih otokih. Tokrat se mi je na morju pridružil prijatelj Jogi z Raba in skupaj sva raziskala južno stran Krka od Stare Baške do mesta Krk.

To je bil eden od najlepših dni, ki sem jih preživel v kajaku.

Tako lepa obala, tako dobro vreme in dobra družba, da je dan minil kot bi mignil. Enak apnenec, kot sem ga dan prej gledal na Belih stenah, se je na Krku ostro zajedal v morje. Turistov, razen mene, ni bilo in rajske plaže so bile res takšne, kot jih vidimo na razglednicah.

Zares rajske plaže na Krku.

Za zadnji dan za pikico na i sem se odpravil s trajektom s Krka na Cres, od tam naprej pa s kolesom po številnih kolovozih. Spet so se prikradli oblaki, zato okolica ni bila najbolj fotogenična, a vseeno sem v vožnji zelo užival.

Kolesarjenje po Cresu.

Kolesaril sem okoli Valuna, Lubenic, mimo Vranskega jezera in prek Osorja do Lošinja, kjer sem v Malem Lošinju zaključil pustolovščino.

Fascinira me, koliko različnih stvari lahko doživiš v tako kratkem času. Nič, česar sem se lotil: pohoda, veslanja in kolesarjenja, ni zahtevno in je primerno za vsakogar. Vse do julija se še lahko izognete gneči v glavni turistični sezoni. Vse do takrat je idealen čas za obisk teh lepot.

Kvarner čaka!

Komentarji
Deli      
Avtor
Marin Medak je avanturist, motivacijski govornik in podjetnik, ki se je v življenju podal na mnogo razburljivih ekspedicij. Boji se smrti, ne mara stresa, motivacije za svoje podvige pa nikoli ne črpa iz denarja. Uživa v učenju in spoznavanju novih reči, kar ga motivira, da si vedno znova postavlja nove izzive.

Povezani članki

 

Moj sopotnik na motorju
Moj sopotnik na motorju
19. aprila 2019
Jaz se letos odpravljam na pot po Balkanu. Večkrat sem si že privoščil izlet z motorjem po Hrvaškem in Bosni, vendar bom tokrat na poti… Preberi več
Parenzana, raj za kolesarje
Parenzana, raj za kolesarje
18. aprila 2019
Bližajo se velikonočni prazniki, z njimi pa dela prost dan. Ste si že rezervirali krajše počitnice v tujini? Če ste še brez načrtov za daljši… Preberi več
Mala avantura: Fotozgodba s Kvarnerja
Mala avantura: Fotozgodba s Kvarnerja
16. aprila 2019
Na prvi letošnji Mali avanturi po Kvarnerju sem v podaljšanem vikendu menjal vse štiri letne čase. Odločitev, da letos Mala avatura ni samo ena pustolovščina,… Preberi več
Bo evropska kartica zdravstvenega zavarovanja zadostovala?
Bo evropska kartica zdravstvenega zavarovanja zadostovala?
10. aprila 2019
Med potovanjem po Evropi evropska kartica zdravstvenega zavarovanja predstavlja tako rekoč osebno higieno. Vsem, ki imamo urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje v Sloveniji, omogoča uveljavljanje pravice… Preberi več
Na izlet v zamejstvo
Na izlet v zamejstvo
12. marca 2019
Začenjajo se lepi pomladni dnevi, ki kar kličejo po vikend izletih. Srečo imamo, da živimo na raznolikem območju s privlačnimi izletniškimi točkami znotraj in v… Preberi več
Kdaj se odpraviti na kateri konec sveta?
Kdaj se odpraviti na kateri konec sveta?
19. februarja 2019
Vsi, ki sanjamo o obisku Indije, dobro vemo, da bo sila neprijetno, če se tja odpravimo v času monsuna. Vremenske razmere drugod po svetu morda… Preberi več