Mala avantura: Fotozgodba s Kvarnerja

Marin Medak
16. aprila 2019

Na prvi letošnji Mali avanturi po Kvarnerju sem v podaljšanem vikendu menjal vse štiri letne čase. Odločitev, da letos Mala avatura ni samo ena pustolovščina, ampak da raziskujem širše območje, vsak dan z neko drugo aktivnostjo, se je izkazala za izvrstno. Pri tako raznoliki pokrajini bi bil greh ne poskusiti doživeti čim več.

Pot sem začel v Gorskem kotarju blizu Ogulina. Lani sem na Velebitu že prehodil Premužičevo stazo, ki velja za eno od najlepših planinskih poti na Hrvaškem. Druga takšna destinacija na “bucket list-u” pa so bile Bele stene. To je kamniti masiv, apnenčasta džungla golih skal, ki se bohoti nad zelenimi gozdovi tega najbolj zelenega dela Hrvaške.

Z velikim spoštovanjem sem se zazrl v Bele stene.

Vreme mi ni bilo najbolj naklonjeno. Močno je padal sneg, na trenutke tudi toča, ki sta otežila zadnji del vzpona. En izmed razlogov za vzpon na Bele stene je zagotovo lep razgled, ki pa ga tokrat žal ni bilo.

Vzpon je uspel in kljub vremenu je bilo več kot vredno zagristi v skalo.

Izkazalo se je, da latinski pregovor “nomen est omen” zares velja. Vse okoli mene je bilo belo. 🙂

Naslednji dan je bil popolnoma drugačen. Sonce, morje in bonaca. V preteklih letih sem nekajkrat preveslal celotno hrvaško obalo, a nikoli na Krku. Vedno sem šel po najkrajši poti ob zunanjih otokih. Tokrat se mi je na morju pridružil prijatelj Jogi z Raba in skupaj sva raziskala južno stran Krka od Stare Baške do mesta Krk.

To je bil eden od najlepših dni, ki sem jih preživel v kajaku.

Tako lepa obala, tako dobro vreme in dobra družba, da je dan minil kot bi mignil. Enak apnenec, kot sem ga dan prej gledal na Belih stenah, se je na Krku ostro zajedal v morje. Turistov, razen mene, ni bilo in rajske plaže so bile res takšne, kot jih vidimo na razglednicah.

Zares rajske plaže na Krku.

Za zadnji dan za pikico na i sem se odpravil s trajektom s Krka na Cres, od tam naprej pa s kolesom po številnih kolovozih. Spet so se prikradli oblaki, zato okolica ni bila najbolj fotogenična, a vseeno sem v vožnji zelo užival.

Kolesarjenje po Cresu.

Kolesaril sem okoli Valuna, Lubenic, mimo Vranskega jezera in prek Osorja do Lošinja, kjer sem v Malem Lošinju zaključil pustolovščino.

Fascinira me, koliko različnih stvari lahko doživiš v tako kratkem času. Nič, česar sem se lotil: pohoda, veslanja in kolesarjenja, ni zahtevno in je primerno za vsakogar. Vse do julija se še lahko izognete gneči v glavni turistični sezoni. Vse do takrat je idealen čas za obisk teh lepot.

Kvarner čaka!

Komentarji
Deli      
Avtor
Marin Medak je avanturist, motivacijski govornik in podjetnik, ki se je v življenju podal na mnogo razburljivih ekspedicij. Boji se smrti, ne mara stresa, motivacije za svoje podvige pa nikoli ne črpa iz denarja. Uživa v učenju in spoznavanju novih reči, kar ga motivira, da si vedno znova postavlja nove izzive.

Povezani članki

 

Na Balkanu se smuča dobro in ceneje
Na Balkanu se smuča dobro in ceneje
7. februarja 2020
Drži, smučanje ni poceni. Je pa lahko ceneje, če se namesto v Nemčijo, Avstrijo in Italijo odpravite na Balkan. Smučanje je doma tudi na jugu,… Preberi več
Ste v dovolj dobri formi za naslednjo pustolovščino?
Ste v dovolj dobri formi za naslednjo pustolovščino?
24. januarja 2020
Poznam gospo, ki se ji je v njenih šestdesetih zdelo, da je vse dobro v življenju že za njo. Potem pa je po letih obupavanja… Preberi več
V veselem pričakovanju na potovanje
V veselem pričakovanju na potovanje
13. januarja 2020
Nosečniška potovanja morda res niso do zadnjega trenutka natrpana z različnimi ogledi niti polna adrenalinskih doživetij. Vendar pa vam starši, ki so se zanje odločili,… Preberi več
Leta 2020 bom potovala več!
Leta 2020 bom potovala več!
30. decembra 2019
Pišem novoletne zaobljube in med njimi je, na zmagovitem prvem mestu, zgornja! Drugo leto bom potovanjem namenila še več časa! Misli mi letijo na vse… Preberi več
December malo drugače
December malo drugače
20. decembra 2019
Še ne veste, kako letos slaviti praznike in novo leto? Ste morda za ne povsem običajne božično-novoletne počitnice? Potem berite naprej, ne glede na to,… Preberi več
4 TOP ideje za krompirjeve počitnice
4 TOP ideje za krompirjeve počitnice
25. oktobra 2019
Še nimate ideje, kam za krompirjeve počitnice? TU so predlogi – družinam prijazne destinacije, ki jih lahko načrtujete kot vikend pobeg ali krajše oz. daljše… Preberi več