Mala avantura: Fotozgodba s Kvarnerja

Marin Medak
16. aprila 2019

Na prvi letošnji Mali avanturi po Kvarnerju sem v podaljšanem vikendu menjal vse štiri letne čase. Odločitev, da letos Mala avatura ni samo ena pustolovščina, ampak da raziskujem širše območje, vsak dan z neko drugo aktivnostjo, se je izkazala za izvrstno. Pri tako raznoliki pokrajini bi bil greh ne poskusiti doživeti čim več.

Pot sem začel v Gorskem kotarju blizu Ogulina. Lani sem na Velebitu že prehodil Premužičevo stazo, ki velja za eno od najlepših planinskih poti na Hrvaškem. Druga takšna destinacija na “bucket list-u” pa so bile Bele stene. To je kamniti masiv, apnenčasta džungla golih skal, ki se bohoti nad zelenimi gozdovi tega najbolj zelenega dela Hrvaške.

Z velikim spoštovanjem sem se zazrl v Bele stene.

Vreme mi ni bilo najbolj naklonjeno. Močno je padal sneg, na trenutke tudi toča, ki sta otežila zadnji del vzpona. En izmed razlogov za vzpon na Bele stene je zagotovo lep razgled, ki pa ga tokrat žal ni bilo.

Vzpon je uspel in kljub vremenu je bilo več kot vredno zagristi v skalo.

Izkazalo se je, da latinski pregovor “nomen est omen” zares velja. Vse okoli mene je bilo belo. 🙂

Naslednji dan je bil popolnoma drugačen. Sonce, morje in bonaca. V preteklih letih sem nekajkrat preveslal celotno hrvaško obalo, a nikoli na Krku. Vedno sem šel po najkrajši poti ob zunanjih otokih. Tokrat se mi je na morju pridružil prijatelj Jogi z Raba in skupaj sva raziskala južno stran Krka od Stare Baške do mesta Krk.

To je bil eden od najlepših dni, ki sem jih preživel v kajaku.

Tako lepa obala, tako dobro vreme in dobra družba, da je dan minil kot bi mignil. Enak apnenec, kot sem ga dan prej gledal na Belih stenah, se je na Krku ostro zajedal v morje. Turistov, razen mene, ni bilo in rajske plaže so bile res takšne, kot jih vidimo na razglednicah.

Zares rajske plaže na Krku.

Za zadnji dan za pikico na i sem se odpravil s trajektom s Krka na Cres, od tam naprej pa s kolesom po številnih kolovozih. Spet so se prikradli oblaki, zato okolica ni bila najbolj fotogenična, a vseeno sem v vožnji zelo užival.

Kolesarjenje po Cresu.

Kolesaril sem okoli Valuna, Lubenic, mimo Vranskega jezera in prek Osorja do Lošinja, kjer sem v Malem Lošinju zaključil pustolovščino.

Fascinira me, koliko različnih stvari lahko doživiš v tako kratkem času. Nič, česar sem se lotil: pohoda, veslanja in kolesarjenja, ni zahtevno in je primerno za vsakogar. Vse do julija se še lahko izognete gneči v glavni turistični sezoni. Vse do takrat je idealen čas za obisk teh lepot.

Kvarner čaka!

Komentarji
Deli      
Avtor
Marin Medak je avanturist, motivacijski govornik in podjetnik, ki se je v življenju podal na mnogo razburljivih ekspedicij. Boji se smrti, ne mara stresa, motivacije za svoje podvige pa nikoli ne črpa iz denarja. Uživa v učenju in spoznavanju novih reči, kar ga motivira, da si vedno znova postavlja nove izzive.

Povezani članki

 

Treking poti doma in v soseščini
Treking poti doma in v soseščini
22. oktobra 2019
Na lep treking ni nujno treba v Nepal (čeprav pogled na Himalajo vsekakor jemlje dih) niti do svetovno znanega španskega Santiaga ne. Tudi naša soseščina… Preberi več
Kako do ugodnih letalskih vozovnic?
Kako do ugodnih letalskih vozovnic?
14. oktobra 2019
Že veste, kam za krompirjeve počitnice in novo leto? Če bi odšli kam dlje, čimprej pristopite k organizaciji potovanja. Lahko se odpravite do turistične agencije… Preberi več
Za potovanja ni nikoli prepozno
Za potovanja ni nikoli prepozno
1. oktobra 2019
Poznate koga, ki je šele v zlatih letih obrnil življenje na glavo in zares zaživel? Zakaj si potem ne bi tudi vi, zdaj ko imate… Preberi več
Mladi voznik za volanom – priprave na samostojno vožnjo
Mladi voznik za volanom – priprave na samostojno vožnjo
25. septembra 2019
Pa saj je vendar še otrok! Opravljanje vozniškega izpita je pomembna prelomnica v življenju otrok in njihovih staršev. Mladi so prepričani, da so samostojni in… Preberi več
Na Maldive brez kopalk in zobne ščetke
Na Maldive brez kopalk in zobne ščetke
12. septembra 2019
Poznate občutek, ko po dolgem poletu na letališču čakate, da se bo na tekočem traku prikazala vaša prtljaga? Vašega kovčka kar ni in ni, vi… Preberi več
5 evropskih počitniških ciljev, kjer ne boste zapravili preveč
5 evropskih počitniških ciljev, kjer ne boste zapravili preveč
26. avgusta 2019
Evropa je pregovorno draga, kljub temu pa je v njej kar nekaj koncev in krajev, kjer boste zelo verjetno zapravili manj kot v Ljubljani. Predstavljamo… Preberi več