Mladi voznik za volanom – priprave na samostojno vožnjo

Katja Grušovnik
25. septembra 2019

Pa saj je vendar še otrok!

Opravljanje vozniškega izpita je pomembna prelomnica v življenju otrok in njihovih staršev. Mladi so prepričani, da so samostojni in najpametnejši, starši pa jih še vedno vidimo kot otroke, ki smo se še včeraj vozili v otroškem sedežu. In sedaj želijo vozit naš avto?!

Da bo vožnja čimbolj prijetna tako za mladega voznika, kot tudi za vas, starše, preberite spodnjih nekaj nasvetov, ki vam bodo morda pomagali pri prvih kilometrih.

Še včeraj so se igrali z avtomobilčki, danes vozijo vaš avto.

Začne se že precej pred prvo uro vožnje

Pri varni in odgovorni vožnji sta zagotovo najbolj pomembna vzgoja in odnos do vožnje, ki ga mladi voznik običajno povzema po svojih starših. Če se med vožnjo živčni in pogosto kričite na ostale voznike, bo zelo verjetno tak voznik tudi vaš otrok. Svetujemo vam, da med vožnjo skupaj ohranite mirno kri in na napake drugih voznikov opozorite z namenom učenja.

Starši ste največji zgled. Sinovi in hčere vas budno spremljajo med vožnjo. 

Če vašega mladega voznika zanima več o vožnji v prometu ali samem avtomobilu, mu to poskušajte razložiti na način, ki ga bo razumel, a ga ne strašite, saj je strah pred vožnjo lahko zelo nevaren.  Če vama bo obema lažje, se na nekaj prvih voženj odpravita skupaj, vsekakor pa naj bo to dogovorjeno vnaprej – s tem se boste izognili občutku nezaupanja ali celo vsiljevanja. To lahko vodi do uporništva, kar pa je pogosto razlog za težave na cesti.

Vedno 0,0 voznik

Ključno je, da vaš mladi voznik razume, kako nevarna je vožnja pod vplivom različnih substanc. Alkohol je še vedno glavni povzročitelj prometnih nesreč v Sloveniji, v letu 2018 je bilo število prometnih nesreč pod vplivom alkohola, ki so jih povzročili mladi kar 317 (Vir: Zavod Vozim). Naš nasvet je, da se z mladim voznikom o tem pogosto in odkrito pogovarjate in da zanj predstavljate dober vzor voznika, ki ne vozi pod vplivom substanc in med vožnjo ne uporablja telefona.

Varna vožnja je nujna

Ko mladi voznik razume svojo vlogo v prometu in pomembnost odgovorne vožnje, je čas, da se pripravi tudi na bolj zahtevne situacije, ki ga lahko doletijo na cesti. V Sloveniji mora vsak mladi voznik opraviti usposabljanje za voznike začetnike, ki je pogoj za uspešno podaljšanje vozniškega dovoljenja. Poleg tega pa je tudi zelo pomembna delavnica varne vožnje, ki bi jo v resnici morali opraviti vsi, ki avto vozimo že dalj časa.

Nasvet: Priporočljivo je, da ima mladi voznik samostojno prevoženih že vsaj tisoč kilometrov, preden se udeleži programa usposabljanja, saj bo šele z določeno stopnjo obvladanja avtomobila lahko razumel pravilno postopanje v primeru težav na cesti.

Ko sta oba z mladim voznikom pripravljena na dan, ko mu boste predali ključe avtomobila in zaskrbljeno pomahali, ko se bo odpeljal, pa vaju čaka še ena pomembna izbira – izbira zavarovanja.

Povejte jim, da jim zaupate in jim zaželite srečno vožnjo.

V Zavarovalnici Sava smo pripravili posebno zavarovanje za mlade voznike, saj razumemo, da je ustvarjanje prvih vozniških izkušenj lahko zelo zapleteno. Ker večina mladih voznikov nima svojega avtomobila, smo pripravili zavarovanje, ki je vezano na voznika in ne na vozilo, zato lahko ta odgovorno vozi katerikoli avto – od mame, očeta, babice, brata ali prijatelja. S sklenitvijo zavarovanja Mladi voznik pri zavarovalnici Sava tako zavarujete vse avtomobile, ki jih vozi vaš mladi voznik, ne glede na to, pri kateri zavarovalnic imajo vozila sklenjeno polico. Sklenitev je hitra in preprosta, saj jo lahko opravite kar prek spleta – klik.

Komentarji
Deli      
Avtor
Katja Grušovnik se je v Zavarovalnici Sava zaposlila leta 2010. Delovni izzivi so jo v preteklosti vodili vse od področja družbene odgovornosti, odnosov z mediji, interne komunikacije in podobe zavarovalnice na spletnem mestu in intranetu. Od leta 2016 pravi, da ima privilegij "sedeti na oblaku", od takrat namreč v celoti skrbi za digitalno podobo in digitalno komuniciranje zavarovalnice. Prav to je tisto, zaradi česar ji je lepo in zanimivo opravljati svoje delo - digitalni svet je namreč sinonim za raznolikost, spremembe in vsakodnevne izzive. Prosti čas posveča glasbi v vseh harmonijah in formah, telo in duha pa krepi na kolesu in teku. Obožuje pohodništvo, kjer prihaja v stik s sabo in najde svoj notranji mir.

Povezani članki

 

Tudi na daljavo smo povezani in tukaj za vas
Tudi na daljavo smo povezani in tukaj za vas
24. marca 2020
Se tudi vi v tem času osame še bolj zavedate svoje ranljivosti in pogosteje pomislite na to, da vse, kar imamo, ne bi smelo biti… Preberi več
Asistenca, ko na pomoč ne morem poklicati najboljšega prijatelja
Asistenca, ko na pomoč ne morem poklicati najboljšega prijatelja
20. marca 2020
Resnično me zanima, kako ste. Vsekakor upam, da dobro in da se uspešno soočate z aktualnimi izzivi. Meni, iskreno povedano, ni povsem enostavno in »ravno«.… Preberi več
Koronavirus je preprečil moje potovanje – kaj zdaj
Koronavirus je preprečil moje potovanje – kaj zdaj
17. marca 2020
Pandemija koronavirusa preizkuša naš značaj, spreminja naše navade, ki so, kot vemo, železna srajca in nas postavlja pred zahtevne izzive. Vse moči so v tem času… Preberi več
Čez planke po kulinarična doživetja
Čez planke po kulinarična doživetja
17. februarja 2020
Ko ni časa za daljše počitnice, se vsaj vikend izlet čez mejo še kako prileže. Sploh če ga začinite z avtohtono kulinariko. Tokrat smo na… Preberi več
Na Balkanu se smuča dobro in ceneje
Na Balkanu se smuča dobro in ceneje
7. februarja 2020
Drži, smučanje ni poceni. Je pa lahko ceneje, če se namesto v Nemčijo, Avstrijo in Italijo odpravite na Balkan. Smučanje je doma tudi na jugu,… Preberi več
Ste v dovolj dobri formi za naslednjo pustolovščino?
Ste v dovolj dobri formi za naslednjo pustolovščino?
24. januarja 2020
Poznam gospo, ki se ji je v njenih šestdesetih zdelo, da je vse dobro v življenju že za njo. Potem pa je po letih obupavanja… Preberi več