Na Balkanu se smuča dobro in ceneje

Katja Grušovnik
7. februarja 2020

Drži, smučanje ni poceni. Je pa lahko ceneje, če se namesto v Nemčijo, Avstrijo in Italijo odpravite na Balkan. Smučanje je doma tudi na jugu, v visokih in zasneženih predelih Balkanske planote. Balkanske zime so namreč mrzle, ostre in ponavadi poskrbijo za debelo odejo snega. Poleg tega pa počitnice v tistih koncih pomenijo povsem drugačno doživetje, preplavljeno z balkansko domačnostjo, hrano in zabavo. Zato tvegajte in znane, preverjene destinacije letos zamenjajte z nečim novim in drugačnim!

Predstavljamo svoje tri favorite!

Jahorina, Bosna in Hercegovina

V naših medijih se je pred kratkim pojavljalo predvsem bosansko smučarsko središče Rostovo blizu Bogojna, kjer so se arabski lastniki odločili, da iz ponudbe umaknejo alkohol. Ne glede na to, ali se prištevate med ljubitelje slednjega, vam še bolj kot Rostovo priporočam počitnice na Jahorini.

Na planini Jahorina običajno ne manjka snega.

 • Tisti, ki smo se rodili v začetku osemdesetih ali še prej, imamo verjetno ob omembi Jahorine podobne asociacije: Vučko in olimpijske igre! Leta 1984 je Sarajevo gostilo zimske olimpijske igre, del tekmovanj pa je potekal prav na Jahorini.
 • Več kot 30 let kasneje je Jahorina sodobno smučišče z več kot 45 kilometri alpskih in 10 kilometri nordijskih stez, eno kabinsko gondolo, tremi šestsedežnimi žičnicami, enim dvosedom in tremi smučarskimi dvigali. Izbirate lahko med lahkimi, zahtevnimi in zelo zahtevnimi stezami, na osvetljeni stezi pa lahko smučate tudi po sončnem zahodu.
 • Ker Jahorina žal ni le nekdanje prizorišče olimpijskih iger, ampak tudi krvave vojne, pa smučajte le znotraj smučarskega centra. Prav tako se sprehajajte po označenih poteh. Območja, ki še niso bila deminirana, so sicer dobro označena.
 • Poleg smučarskih prog vas utegnejo navdušiti pregovorna prijaznost Bosancev, dobre zabave, okusna hrana in seveda prijazne cene.
 • Planina Jahorina je od Sarajeva oddaljena le kako uro vožnje. Dan brez smuke je zato vsekakor vredno nameniti temu čudovitemu mestu, kjer se srečata vzhod in zahod. Med ogledom bosanske prestolnice si vzemite čas tudi za legendarne sarajevske čevapčiče in pravo bosansko kavo (prava je le, če se pije v miru in dovolj dolgo).

Kopaonik, Srbija

Na samem jugu Srbije, blizu srbsko-kosovske meje, se nahaja največji in najbolj znan smučarski center v Srbiji: Kopaonik.

 • Na 62 kilometrih je speljanih več kot 25 prog. Možna je tudi nočna smuka. Smuči ali desko lahko zamenjate tudi za tekaške smuči, bob na tirnicah, zipline ali tubing.
 • Kopaonik je kot nalašč za družinske smučarske počitnice. Izkušenejše smučarje, ki si želijo občutiti povišan srčni utrip, pa utegne nekoliko razočarati.
 • Med Srbi v zimskih mesecih ni priljubljen le zaradi smučanja. Sem se iz Beograda preseli dobršen del zabave. Če uživate v balkanskih ritmih, vas bo tako zagotovo navdušilo tudi nočno življenje Kopaonika.
 • Kopaonik je sicer nacionalni park, katerega najvišji vršac (in izhodišče verjetno najbolj adrenalinske proge) Pančicev vrh se dviguje 2.017 metrov visoko nad morje.

Kopaonik je za marsikaterega Srba sinonim za smučarske počitnice.

Bansko, Bolgarija

Če se je do Jahorine in Kopaonika še najbolj smiselno odpraviti z avtom, pa ima bolgarska Sofija relativno dobre in ugodne povezave z letališči v naši bližini. Od tam vas do največjega bolgarskega smučarskega centra loči še 160 kilometrov.

 • V smučarskem centru Bansko boste še posebno uživali deskarji! Tamkajšnji poligon za deskarje je bil eden prvih v Evropi.
 • Prav tako bo srce zaigralo vsem izkušenim ljubiteljem adrenalina. Del skupaj 75 kilometrov dolgih prog se nahaja na več kot 2.500 metrov nadmorske višine.
 • Bolgarsko gorovje Pirin je odlična alternativa Alpam, sploh ker je smučarski center tako sodoben kot njegovi alpski bratje.
 • Kadar niste na smučišču, pa je veselo tudi v srednjeveškem mestecu. Ta poleg dobre zabave ponuja prenočišča in storitve različnih cenovnih razredov. Kulturnih znamenitosti, ki jih je vredno obiskati, je tudi kar nekaj.

Bansko ni le ime za sodobni smučarski center, ampak tudi za mesto z dušo.

V komentarju nam zaupajte, obisk katerega smučarskega centra vas najbolj mika. Preden se zares odpravite tja, uredite še Turistično zavarovanje z asistenco v tujini. Za običajno smuko po označenih poteh dodatna doplačila za različne športe niso potrebna. Če ne potrebujete dolgoročnega zavarovanja in za ves svet, pa si zagotovite prihranek z izbiro kratkoročne oblike zavarovanja za razširjeno Evropo.

Komentarji
Deli      
Avtor
Katja Grušovnik se je v Zavarovalnici Sava zaposlila leta 2010. Delovni izzivi so jo v preteklosti vodili vse od področja družbene odgovornosti, odnosov z mediji, interne komunikacije in podobe zavarovalnice na spletnem mestu in intranetu. Od leta 2016 pravi, da ima privilegij "sedeti na oblaku", od takrat namreč v celoti skrbi za digitalno podobo in digitalno komuniciranje zavarovalnice. Prav to je tisto, zaradi česar ji je lepo in zanimivo opravljati svoje delo - digitalni svet je namreč sinonim za raznolikost, spremembe in vsakodnevne izzive. Prosti čas posveča glasbi v vseh harmonijah in formah, telo in duha pa krepi na kolesu in teku. Obožuje pohodništvo, kjer prihaja v stik s sabo in najde svoj notranji mir.

Povezani članki

 

Tudi na daljavo smo povezani in tukaj za vas
Tudi na daljavo smo povezani in tukaj za vas
24. marca 2020
Se tudi vi v tem času osame še bolj zavedate svoje ranljivosti in pogosteje pomislite na to, da vse, kar imamo, ne bi smelo biti… Preberi več
Asistenca, ko na pomoč ne morem poklicati najboljšega prijatelja
Asistenca, ko na pomoč ne morem poklicati najboljšega prijatelja
20. marca 2020
Resnično me zanima, kako ste. Vsekakor upam, da dobro in da se uspešno soočate z aktualnimi izzivi. Meni, iskreno povedano, ni povsem enostavno in »ravno«.… Preberi več
Koronavirus je preprečil moje potovanje – kaj zdaj
Koronavirus je preprečil moje potovanje – kaj zdaj
17. marca 2020
Pandemija koronavirusa preizkuša naš značaj, spreminja naše navade, ki so, kot vemo, železna srajca in nas postavlja pred zahtevne izzive. Vse moči so v tem času… Preberi več
Čez planke po kulinarična doživetja
Čez planke po kulinarična doživetja
17. februarja 2020
Ko ni časa za daljše počitnice, se vsaj vikend izlet čez mejo še kako prileže. Sploh če ga začinite z avtohtono kulinariko. Tokrat smo na… Preberi več
Na Balkanu se smuča dobro in ceneje
Na Balkanu se smuča dobro in ceneje
7. februarja 2020
Drži, smučanje ni poceni. Je pa lahko ceneje, če se namesto v Nemčijo, Avstrijo in Italijo odpravite na Balkan. Smučanje je doma tudi na jugu,… Preberi več
Ste v dovolj dobri formi za naslednjo pustolovščino?
Ste v dovolj dobri formi za naslednjo pustolovščino?
24. januarja 2020
Poznam gospo, ki se ji je v njenih šestdesetih zdelo, da je vse dobro v življenju že za njo. Potem pa je po letih obupavanja… Preberi več