Na izlet v zamejstvo

Katja Grušovnik
12. marca 2019

Začenjajo se lepi pomladni dnevi, ki kar kličejo po vikend izletih. Srečo imamo, da živimo na raznolikem območju s privlačnimi izletniškimi točkami znotraj in v bližini državnih meja. Če ste različne konce države že dodobra raziskali, zakaj se ne bi tokrat odpravili v razširjeno domovino, k zamejskim Slovencem?

Severna tromeja: Avstrijska Koroška in kanalska Italija

Območje alpske tromeje ima prav poseben čar, saj se prepletenost slovenske, avstrijske in italijanske kulture čuti na vsakem koraku. Zato se odločite za sobotni izlet v Avstrijo, prespite v katerem od ličnih butičnih hotelov ob Vrbskem jezeru in se nato v nedeljo odpravite še v Italijo.

  • Na drugi strani karavanškega predora se nahaja dežela tisočerih jezer, Avstrijska Koroška. Če se želite počutiti skoraj kot doma, zavijte na kosilo v katero od gostišč, kjer se slovenska tradicija še vedno močno čuti, na primer v gostilno Ogris (po domače »Miklavž«) v Bilčovsu.
  • Avstrijska Koroška bo navdušila tudi vse ljubitelje pohodništva. Če ste slovenske planinske poti prehodili že podolgem in počez, morda nove planinske dragulje odkrijete prav na drugi strani meje. Krajša, vendar čudovita sprehajalna pot pa vabi tik pod Ljubeljem: sprehodite se po soteski Čepa. Celotno sotesko boste prehodili v dveh urah, vendar pa obstaja tudi vrsta krajših poti.
  • Ko se boste naužili Avstrijske Koroške, pot nadaljujte proti italijanskemu Trbižu. Slovenščino je še vedno slišati v Ovčji vasi, od koder se odpira občudovanja vreden pogled na vršace: Montaž, Viš in Kamniti lovec. Lučaj od vasi je turistična kmetija Pr’ Krajncu. Kot namiguje že ime, tu ne boste čutili, da ste onstran meje. Pred odhodom domov pa se velja zapeljati še do Mangratskega jezera, še enega modrega bisera v teh koncih.

V okolici Milštatskega jezera, najglobljega jezera na Koroškem, so številne energetske točke.

Pravljična Rezija

Še naprej od kanalske doline se na italijanski strani pod Kaninom nahaja dežela kot iz pravljice: Rezija. Ledeniška dolina je bila zgodovinsko gledano odrezana od ostalega sveta, zato so se tu ohranili posebni običaji in govorica. Središče Rezije je vas Ravanca, tradicionalna vaška arhitektura pa je najlepše ohranjena v naselju Solbica. Da bi razumeli narečje domačinov, se bomo morali dodobra potruditi. Zato manjši namig: ćalčuni so odlični njoki, ki si jih velja privoščiti.

Potopljeni zvonik v rezijskem jezeru.

V ravnico Međimurja, Varaždina in Porabja

Med Muro in Dravo je zasanjano Međimurje. Uživajte v njegovih ravnicah ali pa se zapeljite vse do baročnega Varaždina. Vzhodna prestolnica panonske nižine vedno znova preseneča z gostoljubnostjo domačinov, priložnostmi za dobro zabavo in jedačo ter bogatim kulturnim program. Osrednja znamenitost mesta je grad, glavni trg pa krasi palača Patačić. Če se boste prepustili temu ljubkemu mestu, ne pozabite poskusiti za Varaždin značilnih mlincev, mesnih dobrot in tradicionalnih sladic.

Varaždin skrbno neguje in ponosno predstavlja svoje baročno razkošje.

Po sprehodu in odličnem kosilu v Varaždinu se odpravite naprej proti Madžarski, v Porabje. V Monštru so porabski Slovenci združeni v Slovenskem kulturno-informacijskem centru Lipa, v okviru katerega najdemo tudi restavracijo in Hotel Lipa, idealen za prenočitev. Predvsem pa nas tu čaka družba naših porabskih rojakov. Slovenci živijo v slikovitih vasicah, ki jih večino obredemo v dobrih 30 kilometrih. Ravnica pa kar kliče po tem, da to naredimo na kolesarskem sedežu.

Čeprav ste le lučaj od doma na eno ali dvodnevnem potepu, vseeno ne pozabite, da ste, čeprav v razširjeni domovini, vendarle v tujini. Osebna izkaznica ali potni list naj bo na popotovanju obvezno z vami, prav tako pa tudi Turistično zavarovanje z asistenco v tujini.

Komentarji
Deli      
Avtor
Katja Grušovnik se je v Zavarovalnici Sava zaposlila leta 2010. Delovni izzivi so jo v preteklosti vodili vse od področja družbene odgovornosti, odnosov z mediji, interne komunikacije in podobe zavarovalnice na spletnem mestu in intranetu. Od leta 2016 pravi, da ima privilegij "sedeti na oblaku", od takrat namreč v celoti skrbi za digitalno podobo in digitalno komuniciranje zavarovalnice. Prav to je tisto, zaradi česar ji je lepo in zanimivo opravljati svoje delo - digitalni svet je namreč sinonim za raznolikost, spremembe in vsakodnevne izzive. Prosti čas posveča glasbi v vseh harmonijah in formah, telo in duha pa krepi na kolesu in teku. Obožuje pohodništvo, kjer prihaja v stik s sabo in najde svoj notranji mir.

Povezani članki

 

Moj sopotnik na motorju
Moj sopotnik na motorju
19. aprila 2019
Jaz se letos odpravljam na pot po Balkanu. Večkrat sem si že privoščil izlet z motorjem po Hrvaškem in Bosni, vendar bom tokrat na poti… Preberi več
Parenzana, raj za kolesarje
Parenzana, raj za kolesarje
18. aprila 2019
Bližajo se velikonočni prazniki, z njimi pa dela prost dan. Ste si že rezervirali krajše počitnice v tujini? Če ste še brez načrtov za daljši… Preberi več
Mala avantura: Fotozgodba s Kvarnerja
Mala avantura: Fotozgodba s Kvarnerja
16. aprila 2019
Na prvi letošnji Mali avanturi po Kvarnerju sem v podaljšanem vikendu menjal vse štiri letne čase. Odločitev, da letos Mala avatura ni samo ena pustolovščina,… Preberi več
Bo evropska kartica zdravstvenega zavarovanja zadostovala?
Bo evropska kartica zdravstvenega zavarovanja zadostovala?
10. aprila 2019
Med potovanjem po Evropi evropska kartica zdravstvenega zavarovanja predstavlja tako rekoč osebno higieno. Vsem, ki imamo urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje v Sloveniji, omogoča uveljavljanje pravice… Preberi več
Na izlet v zamejstvo
Na izlet v zamejstvo
12. marca 2019
Začenjajo se lepi pomladni dnevi, ki kar kličejo po vikend izletih. Srečo imamo, da živimo na raznolikem območju s privlačnimi izletniškimi točkami znotraj in v… Preberi več
Kdaj se odpraviti na kateri konec sveta?
Kdaj se odpraviti na kateri konec sveta?
19. februarja 2019
Vsi, ki sanjamo o obisku Indije, dobro vemo, da bo sila neprijetno, če se tja odpravimo v času monsuna. Vremenske razmere drugod po svetu morda… Preberi več