Na Maldive brez kopalk in zobne ščetke

Katja Grušovnik
12. septembra 2019

Poznate občutek, ko po dolgem poletu na letališču čakate, da se bo na tekočem traku prikazala vaša prtljaga? Vašega kovčka kar ni in ni, vi pa začnete trepetati, da ga sploh ne bo. V večini primerov se nato vendarle prikaže, vi pa zadovoljni odidete počitnicam naproti.

V letalskem prometu naj bi se izgubilo manj kot odstotek vse prtljage. Vendar pa pogostejša potovanja pomenijo večjo verjetnost, da je mednjo prav naša. Pogosteje naj bi se izgubila, kadar prestopamo, med pristankom predhodnega letala in letom naslednjega pa je malo časa. V večini primerov se prtljaga najde in na želeni cilj prispe za nami.

Preden se odpravite na pot, poskrbite, da bo vaša prtljaga označena z vašimi osebnimi podatki.

Kaj storiti, če prtljage vendarle ni?

 • Prvi korak moramo pravzaprav narediti že pred odhodom. Prtljago opremimo z oznako, na kateri zabeležimo svoje podatke (ime in priimek, telefonsko številko, domači naslov in naslov v času potovanja …).
 • Če ne uspemo najti prtljage, ne zapuščajmo dela letališča, kjer naj bi jo prevzeli (angl. baggage claim). Poiščimo okence, kjer lahko prijavimo izgubljeno prtljago.
 • Dobili bomo obrazec, ki ga izpolnimo čim natančneje. Podroben opis videza našega izgubljenega kovčka, nahrbtnika ali potovalke poveča možnosti, da bomo prtljago tudi hitro dobili nazaj. Opišimo tudi njeno vsebino.
 • Za lastno evidenco zaprosimo za fotokopiji vloženega zahtevka in oznake prtljage.
 • Zelo verjetno bomo dobili navodila, kako lahko na spletu spremljamo stanje svoje izgubljene prtljage. Vendar pa vprašajmo še za druge pomembne podatke za stik, da bomo lahko tudi sami preverili, kaj se z njo dogaja, preden zapustimo okence.
 • Preden odidemo, se pozanimajmo še, ali nam je na voljo brezplačen komplet nujnih pripomočkov (navadno vključuje zobno ščetko, zobno pasto, navadno majico …).

Poznate občutek, ko vaše prtljage kar ni in ni na spregled?

Ali nam pripada odškodnina?

Skladno z evropsko zakonodajo imamo znotraj meja Evropske unije kar nekaj pravic. Preverite jih lahko na spletni strani Tvoja Evropa, mi pa ključne informacije povzemamo v nekaj alinejah:

 • Če smo prtljago oddali in je ta izgubljena, poškodovana ali zamuja, je za škodo odgovoren letalski prevoznik. V tem primeru smo upravičeni do odškodnine, ki lahko znaša največ 1300 evrov.
 • Če je nastala škoda posledica napake na prtljagi, do odškodnine nismo upravičeni.
 • Letalski prevoznik nam je dolžan izplačati odškodnino tudi, če je odgovoren za poškodbo naše ročne prtljage.
 • Če imamo v prtljagi dragocenosti, je smiselno skleniti turistično zavarovanje ali pa si pri letalskem prevozniku zagotoviti kritje višjih vrednosti.
 • Zahtevek za odškodnino za izgubljeno ali poškodovano prtljago moramo poslati letalskemu prevozniku pisno v 7 dneh oziroma 21 dneh pri zamujeni prtljagi.

Drugje po svetu so pravila drugačna. V Združenih državah Amerike lahko odškodnina znaša kar do 3500 ameriških dolarjev.

Čakajoč na prtljago

Prtljaga sicer navadno pripotuje za nami, vendar pa lahko samo ugibamo, kdaj jo bomo dobili, dokler je ne najdejo. Čakanje nanjo utegne biti precej mukotrpno. Nihče si ne želi niti zamisliti dneva brez čistega spodnjega perila, kopalk na morju, osnovnih higienskih potrebščin …

S pravim turističnim zavarovanjem z asistenco v tujini lahko nakupimo vse potrebno brez skrbi.

Zato je povsem logično, da bomo nekatere od teh stvari na dopustu kupili na novo. S pravim paketom turističnega zavarovanja z asistenco v tujini bomo po prihodu domov dobili vse te stroške povrnjene. Izberite paket kratkoročnega ali letnega turističnega zavarovanja z asistenco v tujini RAZŠIRJENI ali RAZŠIRJENI+ in si zagotovite povračilo nujnih stroškov, povezanih z izgubo prtljage pri poletu, do 400 evrov.

Komentarji
Deli      
Avtor
Katja Grušovnik se je v Zavarovalnici Sava zaposlila leta 2010. Delovni izzivi so jo v preteklosti vodili vse od področja družbene odgovornosti, odnosov z mediji, interne komunikacije in podobe zavarovalnice na spletnem mestu in intranetu. Od leta 2016 pravi, da ima privilegij "sedeti na oblaku", od takrat namreč v celoti skrbi za digitalno podobo in digitalno komuniciranje zavarovalnice. Prav to je tisto, zaradi česar ji je lepo in zanimivo opravljati svoje delo - digitalni svet je namreč sinonim za raznolikost, spremembe in vsakodnevne izzive. Prosti čas posveča glasbi v vseh harmonijah in formah, telo in duha pa krepi na kolesu in teku. Obožuje pohodništvo, kjer prihaja v stik s sabo in najde svoj notranji mir.

Povezani članki

 

Tudi na daljavo smo povezani in tukaj za vas
Tudi na daljavo smo povezani in tukaj za vas
24. marca 2020
Se tudi vi v tem času osame še bolj zavedate svoje ranljivosti in pogosteje pomislite na to, da vse, kar imamo, ne bi smelo biti… Preberi več
Asistenca, ko na pomoč ne morem poklicati najboljšega prijatelja
Asistenca, ko na pomoč ne morem poklicati najboljšega prijatelja
20. marca 2020
Resnično me zanima, kako ste. Vsekakor upam, da dobro in da se uspešno soočate z aktualnimi izzivi. Meni, iskreno povedano, ni povsem enostavno in »ravno«.… Preberi več
Koronavirus je preprečil moje potovanje – kaj zdaj
Koronavirus je preprečil moje potovanje – kaj zdaj
17. marca 2020
Pandemija koronavirusa preizkuša naš značaj, spreminja naše navade, ki so, kot vemo, železna srajca in nas postavlja pred zahtevne izzive. Vse moči so v tem času… Preberi več
Čez planke po kulinarična doživetja
Čez planke po kulinarična doživetja
17. februarja 2020
Ko ni časa za daljše počitnice, se vsaj vikend izlet čez mejo še kako prileže. Sploh če ga začinite z avtohtono kulinariko. Tokrat smo na… Preberi več
Na Balkanu se smuča dobro in ceneje
Na Balkanu se smuča dobro in ceneje
7. februarja 2020
Drži, smučanje ni poceni. Je pa lahko ceneje, če se namesto v Nemčijo, Avstrijo in Italijo odpravite na Balkan. Smučanje je doma tudi na jugu,… Preberi več
Ste v dovolj dobri formi za naslednjo pustolovščino?
Ste v dovolj dobri formi za naslednjo pustolovščino?
24. januarja 2020
Poznam gospo, ki se ji je v njenih šestdesetih zdelo, da je vse dobro v življenju že za njo. Potem pa je po letih obupavanja… Preberi več