Na počitnice z odraslimi otroki? Zakaj pa ne!

Katja Grušovnik
22. julija 2019

Se je vaš dvajsetletnik po letih najstniškega uporništva ponovno odločil, da bi se vam pridružil na počitnicah? Ste ob tem veseli, hkrati pa vas malce skrbi, kako se bo vse skupaj izšlo, sploh če vam bo družbo delala še njegova ali njena boljša polovica? Potem berite naprej.

Z dvajset- in tridesetletniki je marsikaj lažje

Za odraslega otroka vam ni treba skrbeti, kot ste nekoč. Prav tako lahko z njim ali njo uživate v dejavnostih, ki so rezervirane za odrasle: na primer v kozarcu dobrega vina ali pa športnih avanturah, ki bi bile pred petnajstimi leti zanj/-o prenaporne.

Vaš mladostnik lahko tudi ogromno pripomore k samemu načrtovanju potovanja in reševanju zagat na poti. Dvajsetletniki načeloma tehnologijo obvladajo bolj kot njihovi starši. Zato jim lahko prepustimo iskanje prave poti, ko se izgubimo, ali pa rezervacijo vstopnic za obisk muzeja kar preko spleta.

Najstniška muhavost je mimo in morebitne spore načeloma rešujemo lažje. Da bo neprijetnosti čim manj, pa se na potovanje velja pripraviti.

Dobro načrtovano potovanje vas bo še bolj povezalo.

Izberite destinacijo, ki ustreza vsem

Ko se odločate, kam bi odšli, razmislite o svojih in otrokovih željah. Si oboji želite avanturističnih pustolovščin? Bi se vaš sin in hči želela preizkusiti v surfanju, medtem ko vam bolj odgovarja umirjeno poležavanje na plaži?

Današnji dvajsetletniki pogosto cenijo pestro dogajanje, spoznavanje novih kultur, gurmanske presežke, nakupovanje in uživanje v nočnem življenju. Razmislite, katere dejavnosti so tiste, v katerih lahko uživate skupaj in na kateri destinaciji lahko najdete nekaj za vsakega od vas. Vsekakor svojega mladostnika vključite v sam proces izbire destinacije.

Namesto hotelske sobe izberite stanovanje

Ideja, da bi vsi bivali v eni hotelski sobi, kar kliče po težavah. Omogočite svojemu mladostniku in sebi, da se lahko umaknete v svoj prostor. Želja po lastnem kotičku bo verjetno še toliko večja, če je vaš otrok na dopust s seboj povabil tudi svoje dekle ali fanta. Zato namesto hotelskih sob raje najemite stanovanje ali apartma z dovolj sobami, da se lahko vi ali on umaknete, kadar potrebujete čas zase.

Ponudba stanovanj je pestra; preizkusite platforme Airbnb, Vacation Rentals by Owners ali Homeaway.

Ne pozabite: vaš otrok je odrasel in odgovoren posameznik

Čeprav je naš sin ali hčerka še vedno naš otrok, je sedaj že odrasla oseba, ki je sposobna sama skrbeti zase. Skupno počitnikovanje zahteva nekaj prilagajanja z obeh strani, hkrati pa nam, ker smo odrasli, daje tudi možnost, da počnemo stvari vsak zase. Dopustite svobodo njemu in si jo izborite zase.

Nič ni narobe, če vaši otroci včasih uživajo tudi brez vas. Če so z vami na potovanju tudi njihovi partnerji, naj si vzamejo dovolj časa zase.

Ne zamerite mu, če bo želel kakšno popoldne preživeti sam; še toliko bolj, če je z vami na počitnicah tudi njegovo dekle ali fant. Hkrati si brez slabe vesti tudi sami privoščite na primer izlet z ladjico, ki vašega mladostnika morda ne zanima.

Dejavnosti na počitnicah načrtujte skupaj

Če so vaše počitnice aktivne in boste med njimi obiskali različne kraje, potovanje načrtujte skupaj. Na ta način boste prišli do itinerarija, ki bo ustrezal vsem. Vi se boste morda prilagodili in skupaj s svojim dvajsetletnikom uživali v nakupovanju, on pa bo morda obiskal muzej, ki zanima le vas. Vsekakor potovanje načrtujte ohlapno; naj vam ostane dovolj prostega časa, ki ga lahko uživate ločeno ali pa skupaj.

Razmislite, kakšnih počitnic si želite.

Glede financiranja potovanja se dogovorite vnaprej

Odgovorite na spodnja vprašanja in se nato o tem pogovorite s svojim otrokom. Prav je, da je finančna plat potovanja vsem jasna vnaprej.

  • Boste vi plačali stroške nastanitve, prevoza, prehrane in skupnih dejavnosti?
  • Bo stroške nakupov oblačil, spominkov in samostojnih dejavnosti vaš otrok kril sam?
  • Gre z vami na počitnice tudi dekle oziroma fant vašega otroka? Boste tudi zanjo ali zanj plačali tiste stroške, ki jih nameravate plačati tudi za svojega sina ali hčer?

Svojega mladostnika vsekakor obravnavajte kot enakovrednega sopotnika, tudi če je njegov finančni prispevek v primerjavi z vašim neznaten.

Pred potovanjem preverite, ali imate vsi primerno Turistično zavarovanje z asistenco v tujini. Če še nihče med vami nima sklenjenega individualnega Turističnega zavarovanja z asistenco v tujini, je smiselno, da pred potjo sklenete eno zavarovanje za vso družino.

Komentarji
Deli      
Avtor
Katja Grušovnik se je v Zavarovalnici Sava zaposlila leta 2010. Delovni izzivi so jo v preteklosti vodili vse od področja družbene odgovornosti, odnosov z mediji, interne komunikacije in podobe zavarovalnice na spletnem mestu in intranetu. Od leta 2016 pravi, da ima privilegij "sedeti na oblaku", od takrat namreč v celoti skrbi za digitalno podobo in digitalno komuniciranje zavarovalnice. Prav to je tisto, zaradi česar ji je lepo in zanimivo opravljati svoje delo - digitalni svet je namreč sinonim za raznolikost, spremembe in vsakodnevne izzive. Prosti čas posveča glasbi v vseh harmonijah in formah, telo in duha pa krepi na kolesu in teku. Obožuje pohodništvo, kjer prihaja v stik s sabo in najde svoj notranji mir.

Povezani članki

 

Tudi na daljavo smo povezani in tukaj za vas
Tudi na daljavo smo povezani in tukaj za vas
24. marca 2020
Se tudi vi v tem času osame še bolj zavedate svoje ranljivosti in pogosteje pomislite na to, da vse, kar imamo, ne bi smelo biti… Preberi več
Asistenca, ko na pomoč ne morem poklicati najboljšega prijatelja
Asistenca, ko na pomoč ne morem poklicati najboljšega prijatelja
20. marca 2020
Resnično me zanima, kako ste. Vsekakor upam, da dobro in da se uspešno soočate z aktualnimi izzivi. Meni, iskreno povedano, ni povsem enostavno in »ravno«.… Preberi več
Koronavirus je preprečil moje potovanje – kaj zdaj
Koronavirus je preprečil moje potovanje – kaj zdaj
17. marca 2020
Pandemija koronavirusa preizkuša naš značaj, spreminja naše navade, ki so, kot vemo, železna srajca in nas postavlja pred zahtevne izzive. Vse moči so v tem času… Preberi več
Čez planke po kulinarična doživetja
Čez planke po kulinarična doživetja
17. februarja 2020
Ko ni časa za daljše počitnice, se vsaj vikend izlet čez mejo še kako prileže. Sploh če ga začinite z avtohtono kulinariko. Tokrat smo na… Preberi več
Na Balkanu se smuča dobro in ceneje
Na Balkanu se smuča dobro in ceneje
7. februarja 2020
Drži, smučanje ni poceni. Je pa lahko ceneje, če se namesto v Nemčijo, Avstrijo in Italijo odpravite na Balkan. Smučanje je doma tudi na jugu,… Preberi več
Ste v dovolj dobri formi za naslednjo pustolovščino?
Ste v dovolj dobri formi za naslednjo pustolovščino?
24. januarja 2020
Poznam gospo, ki se ji je v njenih šestdesetih zdelo, da je vse dobro v življenju že za njo. Potem pa je po letih obupavanja… Preberi več