Najlepši božični sejmi čez mejo

Katja Grušovnik
28. novembra 2018

Bliža se tisto obdobje v letu, ko pridemo na svoj račun vsi ljubitelji prazničnega vzdušja, tisočerih luči, kuhanega vina in vroče čokolade. V večini slovenskih mest bomo morali na prižig luči in božične sejme še malo počakati (v Ljubljani npr. prižigajo luči in odprejo okenca sejemskih hišic 30. novembra, v Mariboru pa so veseli december otvorili 23. novembra).

V tujini ponekod pričnejo prej. Predstavljamo najlepše božične sejme, ki so še dovolj blizu, da so tudi enostavno dosegljivi. Čeprav so tudi sejmi v Sloveniji prečudoviti, včasih vseeno paše pokukati čez planke, se strinjate?

Obisk enega od božičnih sejmov v naši bližini je lahko odlična ideja za enodnevni ali vikend izlet.

Dunaj

Dunajski Rathausplatz se bo med 16. novembrom in 26. decembrom spremenil v pravljični božični sejem. Na kar 152 stojnicah obiskovalce poleg izvirnih idej za darila čaka tudi okusen punč in sladke dobrote. Organizatorji obljubljajo, da bo ponudba na stojnicah še bolj raznolika kot predhodna leta, na odru božičnega sejma pa se bodo zvrstili zbori in orkestri, ki jim je vsekakor vredno prisluhniti. Na Dunaju boste na razvejanih poteh na drsališču v parku Rathauspark na svoj račun prišli tudi vsi ljubitelji drsanja. Drsalke si lahko tudi sposodite, svoje nahrbtnike, torbice in vrečke z nakupljenimi zakladi, pa pustite v varovanih omaricah. V neposredni bližini drsališča se nahaja panoramsko kolo in vrtiljak, ki bo v veselje tako najmlajšim kot odraslim.

Dunaj je decembra zares pravljičen.

Zagreb

Zagreb zasluženo velja za najlepši božični sejem v Evropi. Obiščete ga lahko med 1. decembrom in 6. januarjem. V prestolnici naše južne sosede se resnično najde za vsakega nekaj. Na Trgu kralja Tomislava bo ljubitelje drsanja navdušilo prelepo in zares veliko drsališče, v parku Zrinjevac bodo pod tisočerimi lučmi na svoj račun prišli ljubitelji umetniških izdelkov, dobre glasbe, pa tudi tradicionalnih štrukljev in krpic z zeljem, če bo v trebuhu sploh ostalo kaj prostora. Na poti med Trgom kralja Tomislava in Zrinjevcem se namreč nahaja Strossmayerjev trg z gourmet ulično hrano: od golaža do burgerjev. Ker se v Zagrebu kulturni in zabavni dogodki kar vrstijo, se še pred obiskom splača skočiti na uradno spletno stran Adventa v Zagrebu in preveriti, kam se vam na izbrani dan še posebej splača zaviti.

Budimpešta

Najbolj priljubljena budimpeška božična sejma sta sejma na trgu Vorosmarty in trgu Svetega Štefana. Najlepši in najstarejši je vsekakor tisti na trgu Vosormarty. Stojnice z rokodelskimi izdelki, tradicionalnimi madžarskimi mesnimi jedmi (klobasicami, madžarskimi sarmami, segedinskim golažem…) in sladkimi dobrotami (poizkusite madžarsko verzijo štrudla, rétes) obratujejo od 9. novembra do 1. januarja, trg pa se pogosto spremeni tudi v prizorišče različnih koncertov. Podobno ponudbo najdemo med 23. novembrom in 1. januarjem tudi na stojnicah na trgu ob baziliki Svetega Štefana, ki ga na sredi za piko na i krasi še drsališče z božično jelko.

Božični sejem na trgu Vorosmarty ne bo razočaral tistih, ki si želite pristnosti.

Trst

Priljubljena nakupna destinacija ne razočara niti v decembru. Življenje v mestu je živahno skozi celo leto, v času pred božičem pa še toliko bolj. Poleg prazničnih izložb od 7. do 26. decembra k nakupom vabijo predbožične stojnice z rokodelskimi izdelki, odličnimi sladkarijami in ostalimi kulinaričnimi dobrotami. Otroci bodo zagotovo uživali v živih jaslicah z živimi živalmi. Celotno dogajanje je strnjeno na trgih Piazza Ponterosso in Piazza della Borsa ter ulici Cassa di Risparmio.

Obisk Trsta je vedno dobra ideja.

Celovec

Celovec z okolico se vsak december prelevi v prizorišče različnih božičnih zgodb. Srce dogajanja od 17. novembra do 23. decembra predstavlja božični sejem v starem jedru mesta na Neuer Platzu. Sejem je v primerjavi z zgoraj opisanimi manjši (na stojnicah se običajno predstavi približno 50 ponudnikov različnih izdelkov in hrane), vendar pa je še vedno največji na Avstrijskem Koroškem. Domplatz z rokodelskimi izdelki in tradicionalno glasbo pooseblja božič, kot je bil včasih, pravo presenečenje, praznična ladjica, pa vas čaka na Vrbskem jezeru. Adventna ladijska linija obratuje vse vikende od 24. novembra do 23. decembra.

Če boste decembra obiskali Celovec, vsekakor zavijte do Vrbskega jezera.

Želim vam obilo lepih, praznično obarvanih doživetij, kamorkoli vas pot že zanese. Vendar pa ne pozabite, da ste tudi takrat, ko ste tik za mejo, še vedno v tujini. Če si kratke izlete čez mejo in daljše dopuste v tujini privoščite večkrat na leto, prihranite skrbi in denar s sklenitvijo letnega turističnega zavarovanja z asistenco v tujini.

 

Komentarji
Deli      
Avtor
Katja Grušovnik se je v Zavarovalnici Sava zaposlila leta 2010. Delovni izzivi so jo v preteklosti vodili vse od področja družbene odgovornosti, odnosov z mediji, interne komunikacije in podobe zavarovalnice na spletnem mestu in intranetu. Od leta 2016 pravi, da ima privilegij "sedeti na oblaku", od takrat namreč v celoti skrbi za digitalno podobo in digitalno komuniciranje zavarovalnice. Prav to je tisto, zaradi česar ji je lepo in zanimivo opravljati svoje delo - digitalni svet je namreč sinonim za raznolikost, spremembe in vsakodnevne izzive. Prosti čas posveča glasbi v vseh harmonijah in formah, telo in duha pa krepi na kolesu in teku. Obožuje pohodništvo, kjer prihaja v stik s sabo in najde svoj notranji mir.

Povezani članki

 

Do bogatih popotniških izkušenj brez izžete denarnice
Do bogatih popotniških izkušenj brez izžete denarnice
25. oktobra 2018
Potovanja že pregovorno bogatijo življenja in širijo obzorja. O tem ni dvoma. Vendar pa je učinek na denarnico pogosto ravno obraten: bogati spomini, tanjša denarnica.… Preberi več
Pogovor s strokovnjakom: Koliko se morajo gibati naši otroci?
Pogovor s strokovnjakom: Koliko se morajo gibati naši otroci?
3. oktobra 2018
Obstaja veliko dokazov, ki potrjujejo, da je telesna vadba eden izmed najpomembnejših dejavnikov pri zmanjšanju tveganja obolenj srčno žilnega in kostno-mišičnega sistema, debelosti, diabetesa in… Preberi več
Zakaj in kako že predšolskim otrokom privzgojite zdrave delovne navade?
Zakaj in kako že predšolskim otrokom privzgojite zdrave delovne navade?
1. septembra 2018
Otrokove telesne in tudi psihične aktivnosti v prvih letih življenja so podlaga za njegovo celotno življenje, saj vplivajo na razvoj in oblikovanje sposobnosti, lastnosti, zmožnosti… Preberi več
Kako pravilno oskrbeti otroško rano
Kako pravilno oskrbeti otroško rano
1. avgusta 2018
Najlepše je opazovati otroke pri igri, ko se brezskrbno podijo za žogo in uganjajo nedolžne norčije s prijatelji. V svoji otroški razposajenosti pa poleg dogodivščin… Preberi več
Male avanture: Fotozgodba potepanja ob Krki
Male avanture: Fotozgodba potepanja ob Krki
30. julija 2018
Poletna Mala avantura me je peljala ob največji dolenjski reki od Žužemberka do Kostanjevice na Krki. Le nekajkrat v življenju sem se peljal skozi te… Preberi več
Izgubljena prtljaga med letom – kaj zdaj?
Izgubljena prtljaga med letom – kaj zdaj?
11. julija 2018
Vsak gotovo pozna občutek, ko se na letališču postavi ob tekoči trak s prtljago in nestrpno čaka, da se njegov kovček, potovalka ali nahrbtnik pripelje… Preberi več