Zavarovanje za mirno spanje

Mitja Ambruš
31. maja 2011

Nekega lepega poletnega dne leta 2006 se mi je rodil sin Vito. Za mojo družino zelo srečen dan, saj sta starejša otroka Ana in Jaka komaj čakala, da spoznata mlajšega bratca. Veselje pa se je hitro končalo, ko so nam zdravniki sporočili, da je nekaj narobe z Vitovim srčkom. Začela so se potovanja na pediatrično kliniko v Ljubljano, kjer so nam zdravniki dajali same grozne diagnoze, tako da sploh nismo vedeli, kaj naj pričakujemo.

Minil je mesec in Vito je končno prišel domov, bili smo srečni, na njegove težave s srcem smo se privadili. Redno smo hodili na vse mogoče preglede, da bi odkrili vzrok njegove srčne napake, a vzroka za njegovo preveliko srce niso našli. Kot da ni bila težava s srcem dovolj velik problem, so mu zdravniki pri starosti enega leta potrdili še 100 % gluhoto. Nov šok, ki nam je v družino prinesel nove dvome in strahove, kaj vse nas še čaka. Preiskave sluha so pokazale, da je Vito kandidat za polžev vsadek in po nekaj neprespanih nočeh sva se z ženo odločila za ta polžev vsadek. Operacija je bila opravljena brez težav in začel se je dolgotrajen postopek rehabilitacije, ki še vedno ni končan.

Največ težav na začetku smo imeli z navajanjem na nošenje zunanjega dela tako imenovanega govornega procesorja, ki je Vitu nenehno padal iz premajhnega ušesa, pa tudi svet zvoka mu ni bil znan, zato je aparat dostikrat namenoma vrgel iz ušesa. Glede na ceno zunanjega dela polževega vsadka – 5.000 evrov, smo marsikdaj prebledeli v strahu, da se je aparat poškodoval in kje bomo vzeli denar za novega. Glede na to, da naš Vito uživa v bližini vode, smo mu aparat vedno vzeli iz ušesa, saj je bil strah pred tem, da bi mu padel v vodo, prevelik. Pred dvema letoma sem začel delati v Zavarovalnici Maribor, d.d., in takrat sem preveril, kako je z zavarovanjem polževega vsadka oziroma slušnega aparata.

Osnova za premijo

Zavarovalna premija se obračuna po premijski stopnji 3 % od izbrane zavarovalne vsote, možna pa je uporaba klavzule za valorizacijo (ohranitev realne) zavarovalne vsote. Za moj primer lahko enostavno izračunamo letno zavarovalno premijo z naslednjim izračunom:

Vrednost aparata: 5.000 evrov.

Izračun premije:

Glede na cene slušnih aparatov, ki se gibljejo od 300 pa do 2.000 evrov si lahko s pomočjo zgornjega izračuna določite letno premijo zavarovanja, ki jo lahko plačate v enkratnem znesku, možno pa je tudi plačilo na obroke. Za dolgoročno sklenjena zavarovanja se prizna popust na zavarovalno premijo glede na trajanje zavarovanja:

  • za trajanje najmanj 5 let, vendar manj kot 10 let                                  5 % popusta
  • za trajanje zavarovanja 10 ali več let                                                   10 % popusta

Predmet zavarovanja

Zavarovanje krije vsako uničenje in poškodovanje osebnega slušnega aparata in delov, ki so funkcionalno vezani z aparatom. Baterije so krite le, če so bili ob škodi vidno poškodovani osnovni deli aparata ali pa je bil aparat ukraden. Zavarovanje ne krije pomanjkljivosti ali napak, ki so obstajale v času sklenitve zavarovanja, uporabe v nasprotju z navodili proizvajalca ali pomanjkljivosti pri vzdrževanju. Prav tako zavarovanje ne krije izgube aparata in škode, ki so nastale v garancijskem roku. Pri zavarovanju govornega procesorja polževega vsadka prav tako ni zavarovana povezovalna vrvica med govornim procesorjem in magnetnim sprejemnikom, saj gre za del aparata, katerega zamenjavo krije dvakrat letno zdravstvena zavarovalnica.

Navedel sem vam nekaj osnovnih podatkov, ki vam pridejo prav, če se boste odločili, da zavarujete svoj osebni slušni aparat.

Vito bo čez dve leti dobil nov zunanji del polževega vsadka, zato bomo zaradi mirnega spanca aparat gotovo zavarovali. Naše življenje teče naprej, Vitovo srce se je stabiliziralo, učimo se prvih besed in smo srečna družina, saj nam je Vito s svojo drugačnostjo zelo obogatil življenje.

Komentarji
Deli      
Avtor
Mitja Ambruš je v Zavarovalnici Sava zaposlen v poslovi enoti Pomurje, kjer skrbi za cenitve škod, likvidacije škodnih zahtevkov in zbiranje škodne dokumentacije. Poleg tega pa na terenu opravlja oglede poškodovanih objektov, predmetov in skrbi za evidentiranje škod. Je skrben oče in veliko svojega prostega časa posveča otrokom in družini. Kot ljubitelj športa se posveča še psihološkim sferam športnega treninga, ki jih uspešno prenese v vsakodnevno življenje.

Povezani članki

 

Kdaj se odpraviti na kateri konec sveta?
Kdaj se odpraviti na kateri konec sveta?
19. februarja 2019
Vsi, ki sanjamo o obisku Indije, dobro vemo, da bo sila neprijetno, če se tja odpravimo v času monsuna. Vremenske razmere drugod po svetu morda… Preberi več
Kako otroka naučiti smučanja?
Kako otroka naučiti smučanja?
13. februarja 2019
Verjetno se še dobro spomnite tistih zimskih juter, ko ste se zbudili, pogledali skozi okno in videli, da je noč prinesla pošiljko svežega belega snega.… Preberi več
Privoščite si dobro in varno smuko
Privoščite si dobro in varno smuko
23. januarja 2019
Pa se je začelo zares! Smučarska sezona je tu. Želim vam obilo snežnih radosti. Da se te ne bi spremenile v nočno moro, smo zbrali… Preberi več
Kako se spopasti z gripo
Kako se spopasti z gripo
17. januarja 2019
V zimskih mesecih, vsako leto nastopi sezona gripe in prehladov. Za strokovno mnenje o gripi smo povprašali prim. Bojana Lovšeta, dr.med.univ., ki je povedal, da… Preberi več
Zimski užitki in domača lekarna
Zimski užitki in domača lekarna
4. januarja 2019
Prvi pravi sneg prinaša s seboj ogromno veselja in napoveduje prijetne zimske dogodivščine. Ni ga otroka, ki ne bi bil navdušen nad lovljenjem snežink, tekanjem… Preberi več
5 hitrih idej za vse, ki se še odločate, kam za novo leto
5 hitrih idej za vse, ki se še odločate, kam za novo leto
17. decembra 2018
Novo leto je tik pred vrati. Za vse, ki se še niste odločili, kje preživeti najdaljšo noč v letu, smo izbrali 5 destinacij, ki so… Preberi več