Poplave … Kako ukrepati ko grozi voda?

Aljaž Maher
5. novembra 2012

Celotno ozemlje Slovenije ima pozitivno letno vodno bilanco in ta presežek vode, ki odteče po površju, oblikuje razvejano rečno mrežo. Večino leta lahko uživamo v sleherni pozitivni lastnosti, ki jo tekoče vode prinašajo s seboj, a žal se nekajkrat letno zgodi, da občutimo tudi negativne posledice pobesnelih voda.

In prav jesensko obdobje je zaradi tipičnega hidrometeorološkega dogajanja zelo občutljivo in nemalokrat se zgodi, da se zaradi obilnih padavin potoki, hudourniki in reke spremenijo v grozeče vodne gmote, ki lahko prizadenejo marsikatero gospodinjstvo. Na udaru so pred vsem prebivalci krajev in območij, ki ležijo v neposredni bližini teh tekočih voda a tudi vsem ostalim lahko močni nalivi povzročijo številne nevšečnosti.

Prepričani smo, da lahko za ublažitev posledic škode, ki lahko nastopi v primeru poplave, ogromno postorimo sami in s preventivnim ravnanjem zmanjšamo višino in obseg škode.

Na ZM se zmeraj trudimo poiskati koristne informacije za vas in prav problematiki naravnih katastrof posvečamo ogromno pozornosti. V nadaljevanju vam posredujemo koristne nasvete kot povzetek prispevka v internem glasilu “Pri nas zmleto”, informacij, ki jih delimo na naši spletni strani in drugih strokovnih virov.

Preventivno ukrepanje

Spremljajte poročila, vremensko napoved in vodostaje rek:

Če živite na poplavnem območju Slovenije je priporočljivo, da imate izdelan načrt reševanja v primeru poplave. Pri tem je dobro, da si znate odgovoriti na sledeča vprašanja:

 • Koga in na kakšen način obvestiti o poplavi?
 • Izognite se ravnanju, ki lahko ogrozi vaše življenje:
  • Vožnja ali reševanje vozil v vodi;
  • Dotikanje naprav pod električno napetostjo;
  • Približevanje rečnim brežinam ali vodnemu toku;
  • Zadrževanju v kletnih prostorih;
  • Razmislite, katere predmete lahko premaknete na varno že pred poplavo (preventivno) in kaj bo treba spraviti na varno med samo poplavo;
  • Preverite, ali imate svoje premoženje zavarovano tudi za primer poplave;
  • Preverite, ali znate hitro izklopiti plin, elektriko in vodne napeljave.

Kaj lahko storimo ob napovedi ekstremnega deževja?

 • V kletnih prostorih stvari dvignemo vsaj 10 cm od tal, da tudi morebitna manjša poplava ne naredi škode na opremi in zalogah;
 • Iz kletnih in pritličnih prostorov umaknemo v višje prostore vse tiste stvari, ki bi ob poplavi lahko bile poškodovane, ne pozabimo na hrano, premičnine, dokumente, obleko, denar in druge dragocenosti. Živali umaknemo ali pa jih spustimo in se umaknemo na območje, ki je varno pred poplavami.
 • Okna in vrata v kletnih prostorih in pritličju dodatno zaščitimo z vrečami napolnjenimi s peskom ali jih kako drugače vodotesno zatesnimo.
 • Preden zapustimo dom, obvezno izklopimo elektriko, plin in vodovod;
 • Avtomobil parkiramo  na višje ležeče površine ter z avtomobili ne prečkamo poplavljenih površin;
 • Pravočasno si napolnimo dovolj pitne vode, saj vas lahko doleti daljša motnja z oskrbo pitne vode.

Kako zaščititi svoje življenje in premoženje med poplavo?

 • Poskrbite za varnost sebe in ljudi v vaši bližini;
 • Poslušajte nasvete in navodila reševalnih služb;
 • Umikajte pomembne predmete na varno, vendar dovolite, da vas evakuirajo, ko je to potrebno;
 • Zapomnite si, poplavna voda je zelo nevarna. Hitro deroče vode lahko podere na tla odraslo osebo, 60 cm deroče vode pa lahko premika celo avtomobile.
 • 112 kličite le, če ste v življenjski nevarnosti.

Po poplavi ali kako si opomoči, ko je nastala škoda?

Splošno:

 • Najprej zavarujte sebe in druge osebe, kajti človeško življenje je neprecenljivo.
 • Nato preprečite, da bi se škoda širila oziroma povečevala in po zmožnosti takoj pristopite k sanaciji škode.
 • Fotografirajte nastalo škodo in okoliščine.
 • Pazite na skrite nevarne predmete, ki se lahko nahajajo v poplavni vodi
 • Previdno stopajte v zgradbe, ki so jih prizadele poplave, saj lahko voda povzroči poškodbe na stavbi.
 • Očistite in dezinficirajte vse kar je prišlo v stik s poplavno vodo.
 • Bodite previdni pri pitju vode in pri uživanju hrane, ki je prišla v stik s poplavno vodo, saj lahko le ta vsebuje odplake, kemikalije in iztrebke živali.
 • Poškodovane ali uničene predmete zložimo na eno mesto. Ko pride cenilec, tako ni dvomov, kaj je poškodovano ali uničeno.
 • Škodo lahko 24 ur na dan prijavite na brezplačni telefonski številki 080 19 21 – za prijavo škode potrebujete številko zavarovalne police.

Avtomobil:

 • Preglejte avtomobil – če ima polomljena stekla in imate avtomobil zavarovan s kasko ali z delnim kasko zavarovanjem (kombinacije: J, J-AŠA, J+, E, E-AŠA, E+), ki takšno škodo krije, ga odpeljite na cenilno mesto in k serviserju, da vam stekla zamenja in popravi zvito pločevino.
 • Če je prišlo do škod katastrofalnega obsega (kot se je to zgodilo v letu 2008) in avtomobil nima poškodovanih stekel, počakajte nekaj dni, da se gneča na cenilnih mestih umiri in nato pripeljite avtomobil na cenitev. V vmesnem času si zapišite kraj dogodka in avtomobil poslikajte.
 • Če je v vaši bližini cenilno mesto Quick Check (hitra cenitev) – seznam teh cenilnih mest in serviserjev najdete na spletni strani Zavarovalnice Maribor, lahko avtomobil odpeljete k serviserju, ki bo opravil cenitev in vam popravil avtomobil.

Stanovanja, hiše, vikendi:

 • Po toči, neurju ali poplavah, ki so povzročila škodo na vaši nepremičnini, o tem obvestite svojega zavarovalnega zastopnika, fotografirajte vso škodo in pričnite s sanacijo nastale škode.
 • Škodo lahko prijavite tudi na spletni strani ZM – v najkrajšem možnem času vas bo kontaktiral cenilec. V kolikor bo ocenil, da je to potrebno, bo opravil tudi ogled in vam svetoval, kaj storiti.
 • V ZM se trudimo, da vsem zavarovancem izplačamo zavarovalnino v skladu s sklenjenim zavarovanjem v čim krajšem možnem času. V primeru katastrofalnih neurij s točo je število škodnih zahtevkov ogromno, zato vas prosimo za razumevanje ob reševanju škodnih zahtevkov.

Podrobnejše informacije o prijavi škode in nasvete, ki se nanašajo specifično na ravnanje s poplavljenimi avtomobili, nepremičninami in premičninami najdete v brošuri Naravne nesreče in kako se pred njimi zavarovati, na spletnem mestu ZM (stran 7 in 8 – nasveti, kaj storiti pred in potem), škodo pa lahko naši zavarovanci prijavijo na 080 19 21, pokličejo svojega zastopnika ali jo prijavijo tudi preko spleta.

Marsikdaj najhujšega ne moremo preprečiti … narava gre zmeraj svojo pot. Lahko pa se dosledno pripravimo, pravilno ukrepamo ter tako ublažimo posledice. Zmeraj pa na prvem mestu poskrbimo za lastno varnost in varnost najbližjih.

Komentarji
Deli      
Avtor
Aljaž Maher je milenijec, spletni domorodec, ki je odraščal z velikim zanimanjem za tehnologijo in računalnike. Formalna izobrazba ga je popeljala v didaktične vode, naravoslovje in lingvistiko, a znanje, ki ga kot profesor biologije in nemščine poseduje, danes s pridom uporablja za piljenje spletne komunikacije za različne naročnike. Kot nekdanji sodelavec Zavarovalnice Sava, kjer je 8 let delal v sektorju marketinga, se je pred dvema letoma odpravil na samostojno pot. Kot strokovnjak za komuniciranje (specializiran je na družbena omrežja), je delal za uspešen slovenski start-up Flaviar, sodeloval s številnimi manjšimi štajerskimi podjetji, zadnjih 6 mesecev pa skrbi za spletne komunikacije dveh projektov poznanega tenisača, Novaka Djokoviča.

Povezani članki

 

4 sanjske destinacije za motoriste, ki ljubijo naravo
4 sanjske destinacije za motoriste, ki ljubijo naravo
12. junija 2019
Vam je situacija kaj znana? V petek zvečer si zaželite, da bi se za konec tedna na dveh kolesih zapeljali nekam na lepše, a nimate pojma,… Preberi več
Dobrega počutja in zdravja tudi na potovanju
Dobrega počutja in zdravja tudi na potovanju
29. maja 2019
Počitniška potepanja v tujini lahko pričarajo najlepše trenutke in nepozabne spomine, včasih pa presenetijo tudi z manj prijetnimi izzivi. Manjša nihanja v počutju so lahko… Preberi več
Pet glasbenih festivalov za vse okuse
Pet glasbenih festivalov za vse okuse
7. maja 2019
Naša ekipa si je zadala težko nalogo: izbrati glasbene festivale, ki to poletje obetajo največ. Izbira je bila težka, a nam je vendar uspelo  izglasovati… Preberi več
Moj sopotnik na motorju
Moj sopotnik na motorju
19. aprila 2019
Jaz se letos odpravljam na pot po Balkanu. Večkrat sem si že privoščil izlet z motorjem po Hrvaškem in Bosni, vendar bom tokrat na poti… Preberi več
Parenzana, raj za kolesarje
Parenzana, raj za kolesarje
18. aprila 2019
Bližajo se velikonočni prazniki, z njimi pa dela prost dan. Ste si že rezervirali krajše počitnice v tujini? Če ste še brez načrtov za daljši… Preberi več
Mala avantura: Fotozgodba s Kvarnerja
Mala avantura: Fotozgodba s Kvarnerja
16. aprila 2019
Na prvi letošnji Mali avanturi po Kvarnerju sem v podaljšanem vikendu menjal vse štiri letne čase. Odločitev, da letos Mala avatura ni samo ena pustolovščina,… Preberi več