Kako izbrati pravo avtomobilsko zavarovanje, 1. del

Mark Winterleitner
20. aprila 2011

V sproščenem vzdušju ”hrama športa”, ko utrujeni po končani nogometni tekmi srkamo vsak svoj napitek, se s pestro družbo ljudi različnih pogledov, izobrazbe in izkušenj velikokrat lotimo tem, o katerih razpredamo in poslušamo mnenja drugih. Ker ima soigralec v kratkem registracijo vozila, smo se dotaknili tudi teme, kako zavarovati vozilo.

Od osebe, ki ima z zavarovalništvom v naši nogometni družbi gotovo največ izkušenj in glede na dejstvo, da se s podobnimi vprašanji srečujem dnevno, so seveda pričakovali nasvet. Z veseljem sem se vklopil v debato in moram priznati, da je bilo predlogov, kako zavarovati vozilo, res veliko.

Zaradi tega sem se odločil, da z enostavnimi nasveti pomagam tudi vam, ki sedaj berete ta blog. Želim vam namreč olajšati skrbi okoli zavarovanja vašega jeklenega konjička.

Navajam dva primera za lažjo odločitev:

  • Miha živi v Podpeči na Ljubljanskem barju in se vsako jutro odpelje s svojim novim vozilom v službo v center Ljubljane, kjer parkirišče poišče na za to primernih mestih. Na poti domov pobere še otroka v vrtcu in seveda svojo boljšo polovico kot vzoren mož spremlja v trgovino po vsakodnevnih nakupih.

Moj predolg: AO, AO+, nezgoda, kasko s kombinacijama D – nalet divjadi in H – parkirišče.

  • Janja živi v Ljubljani na Viču. V službo v center mesta se vozi z mestnim avtobusom, saj ne mara iskati parkirišča. Tri leta star avto ima v garaži in ga uporablja le za vikend, pa še to redko, saj se skoraj vedno vozi z fantom, s katerim se seveda največ družita prav čez vikend.

Moj predlog: AO.

Spodnja dejstva moramo poznati pred sklepanjem.

  • Avtomobilska odgovornost (AO)

To zavarovanje je po zakonu o obveznih zavarovanjih v prometu (Ur. l. RS, št. 83/2001) za vsa vozila obvezno. S tem zavarovanjem se zavarujemo za škodo, ki jo lahko z uporabo motornega vozila povzročimo tretjim osebam.

  • Zavarovanje avtomobilskega kaska (AK)

Zavarovanje avtomobilskega kaska za razliko od AO zavarovanja krije škode na lastnem vozilu, ki nastanejo po naši krivdi.

  • Zavarovanje voznika za telesne poškodbe (AO+)

Gre za zavarovanje, vezano na avtomobilsko odgovornost, zavarovan je vsakokratni voznik vozila

Priporočam vsem tistim, ki vozijo v svojih vozilih potnike.

V primeru prometne nesreče se vam lahko zgodi, da se znajdete v neprijetni situaciji in potrebujete pravno pomoč. Prav zavarovanje pravne zaščite vam v takih primerih olajša težave, vezane na sodne in zunajsodne pravne interese.

Gre za zastopanje v postopku odvzema vozniškega dovoljenja in za zastopanje v primeru prepovedi vožnje, če gre za prekršek ali prometno nesrečo.

Pomoč na cesti v primeru okvare, poškodbe, nesreče…

S tem zavarovanjem zavarujete vaš že pridobljeni premijski razred (bonus).

V naslednjem postu pa vam predstavim glavne značilnosti zavarovanja avtomobilske odgovornosti in avtomobilskega kaska … da bo odločitev jasna, izbira pa TA PRAVA.

Komentarji
Deli      
Avtor
Mark Winterleitner je v poslovni enoti Zavarovalnice Sava v Ljubljani zaposlen od leta 2002. Kot vodja zastopniške enote skrbi za organiziranje dela zavarovalnih agencij, avtomobilskih sklepalnih mest in leasing hiš. Koordinira delo terenskih sklepalcev zavarovanj, prenaša znanja in novosti o zavarovalništvu v prakso ter nudi moralno podporo svoji mreži. Prodaja ga zanima v vseh aspektih, a v življenju mu srce razbija tudi za šport. Prav posebej za nogomet in tenis. Tako v poslu kot tudi v športu ima z izkušnjami bogato preteklost, danes in v prihodnosti pa se trudi svoje znanje predati mlajši generaciji in tudi svojima sinovoma.

Povezani članki

 

Parenzana, raj za kolesarje
Parenzana, raj za kolesarje
18. aprila 2019
Bližajo se velikonočni prazniki, z njimi pa dela prost dan. Ste si že rezervirali krajše počitnice v tujini? Če ste še brez načrtov za daljši… Preberi več
Mala avantura: Fotozgodba s Kvarnerja
Mala avantura: Fotozgodba s Kvarnerja
16. aprila 2019
Na prvi letošnji Mali avanturi po Kvarnerju sem v podaljšanem vikendu menjal vse štiri letne čase. Odločitev, da letos Mala avatura ni samo ena pustolovščina,… Preberi več
Bo evropska kartica zdravstvenega zavarovanja zadostovala?
Bo evropska kartica zdravstvenega zavarovanja zadostovala?
10. aprila 2019
Med potovanjem po Evropi evropska kartica zdravstvenega zavarovanja predstavlja tako rekoč osebno higieno. Vsem, ki imamo urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje v Sloveniji, omogoča uveljavljanje pravice… Preberi več
Na izlet v zamejstvo
Na izlet v zamejstvo
12. marca 2019
Začenjajo se lepi pomladni dnevi, ki kar kličejo po vikend izletih. Srečo imamo, da živimo na raznolikem območju s privlačnimi izletniškimi točkami znotraj in v… Preberi več
Kdaj se odpraviti na kateri konec sveta?
Kdaj se odpraviti na kateri konec sveta?
19. februarja 2019
Vsi, ki sanjamo o obisku Indije, dobro vemo, da bo sila neprijetno, če se tja odpravimo v času monsuna. Vremenske razmere drugod po svetu morda… Preberi več
Kako otroka naučiti smučanja?
Kako otroka naučiti smučanja?
13. februarja 2019
Verjetno se še dobro spomnite tistih zimskih juter, ko ste se zbudili, pogledali skozi okno in videli, da je noč prinesla pošiljko svežega belega snega.… Preberi več