Privoščite si dobro in varno smuko

Katja Grušovnik
23. januarja 2019

Pa se je začelo zares! Smučarska sezona je tu. Želim vam obilo snežnih radosti. Da se te ne bi spremenile v nočno moro, smo zbrali koristne nasvete, s pomočjo katerih bo smuka le v veselje.

Preden se spustite po strmini, preletite spodnje nasvete in se prepričajte, da ste nared za varen in užitka poln spust.

Na smučišče le ustrezno telesno pripravljeni

Preden se odpravite na smučišče, poskrbite za dobro telesno formo. Z vajami ne začnite le nekaj dni pred smuko, ampak že mesec ali dva prej. Pridobite kondicijo z aerobnimi vajami in okrepite mišice nog. Tek, kolesarjenje in planinarjenje so odlične dejavnosti za pripravo na smučanje.

Nikamor brez primerne smučarske opreme

Zaščitna čelada in ščitnik za hrbet morda res ne sodita med obvezno opremo odraslih smučarjev, vam pa v primeru nesreče lahko rešita življenje. Poskrbite, da bo kakovostna čelada ustrezne velikosti, saj lahko prevelika čelada v primeru poškodbe stanje še poslabša.

Ne stopajte v prevelike čevlje: izberite opremo, ki ustreza vaši velikosti in smučarskemu znanju.

Smučarsko opremo prilagodite svojemu smučarskemu znanju. Predobra smučarska oprema, ki presega vaše smučarske veščine, je ravno tako nevarna kot preslaba. Smuči naj bodo nastavljene glede na vašo težo.

K boljši varnosti pripomorejo tudi smučarska očala in rokavice. Smučarska očala bodo ob morebitnem padcu zavarovala obraz, dobre smučarske rokavice pa bodo poskrbele za dober oprijem palic.

Utrujenost ni varen sopotnik na smučeh

Smučanje je za glavo in telo zahtevno. Zato se nanj vedno odpravite spočiti. Ko začutite, da ste utrujeni, s smučanjem prenehajte. Še posebej nevarni so zadnji spusti, ko sicer že dobro čutite utrujenost, vendar pa želite smučarski dan izkoristiti do konca. Takšni dodatni vožnji se raje odpovejte. K dobremu počutju bo pripomogla tudi prava prehrana. Pred odhodom na smuko si privoščite zdrav, energetsko bogat zajtrk. Pred in med aktivnostjo pa zaužijte dovolj tekočine.

Ogrevanje je edini pravi začetek

Morebitne poškodbe lahko omilite tako, da se tik pred prvim spustom dobro ogrejete. Ogrevanje naj traja vsaj deset minut, še boljše pa je, če mu jih namenite dvajset. Začnite ga s kratkim tekom, poskoki ali drugimi vajami, ki pospešijo srčni utrip. Nato nadaljujte z raztezanjem mišic celega telesa: rok, hrbta, zadnjice, nog.

Pred smuko si vzemite čas za ogrevalne in raztezne vaje.

Za volan in na smuči le trezni

Vemo, da alkohol upočasni naše reflekse za volanom avtomobila. Enako velja na smučeh – pitje alkohola lahko ogrozi varnost vas in ostalih smučarjev. Poleg tega je alkohol diuretik in iz telesa odvaja tekočino, ki jo med športnimi aktivnostmi še kako potrebujemo. Hkrati znižuje raven sladkorja v krvi, iz katerega črpamo energijo za športne aktivnosti.

Ko se želite pogreti, je čaj na smučišču primernejša izbira od kuhanega vina.

Spoštujte pravila

Ne precenjujte svojih sposobnosti in bodite obzirni do ostalih smučarjev. Preden ponovno stopite na smučišče, obnovite poznavanje 10 FIS pravil, ki predstavljajo mednarodni standard vedenja na smučišču.

  • Ne smučajte po neoznačenih progah in izbirajte le takšne, ki so vašemu znanju in fizični pripravljenosti primerne.
  • S prehitevanjem, ustavljanjem, vzpenjanjem in sestopanjem ter hitrostjo ne ogrožajte drugih smučarjev.
  • Upoštevajte signalne in prometne oznake na smučiščih.
  • Če ste priča nesreči, pomagajte po lastnih zmožnostih. Ne glede na to, ali ste le priča nesreče ali ste v njej udeleženi, se pustite legitimirati.

… in če se vendarle zgodi

Večina nesreč na smučišču se k sreči konča z manjšimi odrgninami in udarci, ki ne pustijo dolgoročnih posledic. Vendar pa poškodbe vseeno jemljite resno in jih primerno oskrbite. Privoščite si počitek, ki ga telo zahteva.

Uživajte v smuki, vendar bodite pripravljeni na vse.

Ob hujših nesrečah pa boste potrebovali pomoč reševalcev, morda celo helikoptersko reševanje in bolnišnično oskrbo. Zato se na smučanje v tujino odpravite s Turističnim zavarovanjem z asistenco v tujini, ki vključuje nujni prevoz do zdravstvene ustanove. Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja v primeru helikopterskega reševanja s smučišča v tujini ne bo dovolj, saj ga ne krije ali pa ga krije le v omejenem obsegu.

Komentarji
Deli      
Avtor
Katja Grušovnik se je v Zavarovalnici Sava zaposlila leta 2010. Delovni izzivi so jo v preteklosti vodili vse od področja družbene odgovornosti, odnosov z mediji, interne komunikacije in podobe zavarovalnice na spletnem mestu in intranetu. Od leta 2016 pravi, da ima privilegij "sedeti na oblaku", od takrat namreč v celoti skrbi za digitalno podobo in digitalno komuniciranje zavarovalnice. Prav to je tisto, zaradi česar ji je lepo in zanimivo opravljati svoje delo - digitalni svet je namreč sinonim za raznolikost, spremembe in vsakodnevne izzive. Prosti čas posveča glasbi v vseh harmonijah in formah, telo in duha pa krepi na kolesu in teku. Obožuje pohodništvo, kjer prihaja v stik s sabo in najde svoj notranji mir.

Povezani članki

 

Mladi voznik za volanom – priprave na samostojno vožnjo
Mladi voznik za volanom – priprave na samostojno vožnjo
25. septembra 2019
Pa saj je vendar še otrok! Opravljanje vozniškega izpita je pomembna prelomnica v življenju otrok in njihovih staršev. Mladi so prepričani, da so samostojni in… Preberi več
Na Maldive brez kopalk in zobne ščetke
Na Maldive brez kopalk in zobne ščetke
12. septembra 2019
Poznate občutek, ko po dolgem poletu na letališču čakate, da se bo na tekočem traku prikazala vaša prtljaga? Vašega kovčka kar ni in ni, vi… Preberi več
5 evropskih počitniških ciljev, kjer ne boste zapravili preveč
5 evropskih počitniških ciljev, kjer ne boste zapravili preveč
26. avgusta 2019
Evropa je pregovorno draga, kljub temu pa je v njej kar nekaj koncev in krajev, kjer boste zelo verjetno zapravili manj kot v Ljubljani. Predstavljamo… Preberi več
Kaj storiti, ko let zamuja ali pa je celo odpovedan?
Kaj storiti, ko let zamuja ali pa je celo odpovedan?
31. julija 2019
Letališča so svet zase. Še posebej tista velika, ki so že sama po sebi turistična atrakcija. Odkrivanje različnih trgovin je lahko pravi užitek, če le… Preberi več
Na počitnice z odraslimi otroki? Zakaj pa ne!
Na počitnice z odraslimi otroki? Zakaj pa ne!
22. julija 2019
Se je vaš dvajsetletnik po letih najstniškega uporništva ponovno odločil, da bi se vam pridružil na počitnicah? Ste ob tem veseli, hkrati pa vas malce… Preberi več
Ko gredo otroci na počitnice brez vas
Ko gredo otroci na počitnice brez vas
5. julija 2019
Otroci imajo navadno čez poletje precej več »dopusta«, kot ga imamo njihovi starši. Kljub temu pa jih ne želimo prikrajšati za čim več pisanih doživetij,… Preberi več