Ste v dovolj dobri formi za naslednjo pustolovščino?

Katja Grušovnik
24. januarja 2020

Poznam gospo, ki se ji je v njenih šestdesetih zdelo, da je vse dobro v življenju že za njo. Potem pa je po letih obupavanja spremenila razmišljanje in se danes, pri svojih 72 letih in s sladkorno boleznijo, podaja v raziskovanje sveta še pogumneje od mene.

Zakaj pišem o njej? Ker je zame zgled, takšnim in drugačnim okoliščinam namreč ne smemo pustiti, da nas preveč omejujejo. Ko potujemo, svojih kroničnih bolezni in tegob sicer res ne moremo pustiti doma, ni pa se nam treba zaradi njih potovanju vedno odreči.

Poskušala sem zbrati nekaj koristnih nasvetov, kako poskrbeti, da bo vse v redu. Če imate tudi vi kakšnega, bom vesela, če ga dopišete v komentar.

Ne dovolite nikomur (razen svojemu počutju in zdravniku), da vam jemlje pogum

Od svojih najbližjih pogosto slišimo precej nespodbudne komentarje, kot so: »Pa tam je nevarno.« »Kako pa boš prenesla vročino?« »Kaj če se ti stanje poslabša?« »Sploh veš, kakšne so razmere v bolnišnicah tretjega sveta?« Verjamem, da to počnejo z najboljšim namenom, ker jih skrbi za nas in nas želijo vedno in pred vsem obvarovati.

Koga naj torej poslušamo? V prvi vrsti svoj občutek in svojega zdravnika! Ko se vam zamisel o potovanju krepko usidra na seznam želja, se o vseh pomislekih posvetujte s svojim osebnim zdravnikom. On ali ona pozna omejitve, ki jih prinaša vaše zdravstveno stanje. Prav tako ve, kako jih lahko ublažite. Opremil/-a vas bo z vsemi zdravili, ki jih potrebujete za pot.

Vendar pozor! Vsa zdravila naj bodo zapakirana v originalni embalaži, vi pa imejte pri sebi zdravnikovo spremno pismo v angleškem jeziku. Tako se boste najlažje izognili zapletom na meji.

Torbo s prvo pomočjo prilagodite svojemu zdravstvenemu stanju.

Razmišljajte vnaprej

Vprašanj, ki nam naženejo strah v kosti, pa nam ne zastavljajo samo drugi. Porajajo se tudi nam samim. Najslabše, kar lahko naredimo, je, da jih preženemo v temine svoje podzavesti. Namesto tega si nanje poskušajmo čimbolj iskreno odgovoriti in postoriti vse, da se bomo lahko na pot odpravili samozavestni, z zavedanjem, da bomo izzivom kos. Na primer:

  • Potrebujete veliko počitka? Potem že vnaprej poskrbite, da boste nastanjeni v prijetnem prenočišču, kjer si ga boste lahko privoščili.
  • Vam ulcerozni kolitis ali katera od drugih bolezni prebavil preprečuje, da bi lahko jedli kar koli vam srce poželi? Preverite, ali vam bo na destinaciji na voljo primerna hrana. Če niste prepričani, nekaj pakirane hrane za prvo silo vzemite s seboj.
  • Vam zatekajo noge in se bojite dolgega poleta? Doplačilo za potovanje v udobju poslovnega razreda ni nujno razvajenost, včasih je skorajda nuja.

Nekaj dodatnih nasvetov, ki pridejo prav vsem, najdete tukaj.

Med dolgimi poleti je do nog in hrbtenice poslovni razred bistveno bolj prijazen.

Previdnostni ukrepi

  • Eden boljših nasvetov za vse, ki na potovanju nujno potrebujejo zdravila, se glasi: Vedno vzemite s seboj več zdravil oziroma medicinskih dodatkov, kot jih potrebujete. Razdelite jih na več delov, med pakiranjem pa jih dajte v različne potovalke. Če gre kar koli narobe, je verjetnost, da boste ostali brez njih, tako precej manjša.
  • Med potovanji v tujino je obvezen spremljevalec turistično zavarovanje z asistenco v tujini. Obseg kritij prilagodite svojemu zdravstvenemu stanju.

Prepustite se spontanosti

Jaz spontanosti ne enačim z neodgovornostjo. Ravno nasprotno! Spontanost na potovanju pomeni tudi sprotno prilagajanje načrta potovanja. Pa četudi ste danes predzadnji dan na Baliju in si tako želite povzpeti na vulkan Batur. Če telo in intuicija pravita, da danes želita in zmoreta zgolj kaj lahkotnejšega, brez slabe vesti zamahnite z roko. Vse lahko počaka, le skrb za zdravje in dobro počutje ne more!

Svojemu telesu privoščite dovolj počitka in sprostitve.

Če se vaše zdravstveno stanje poslabša še pred odhodom na potovanje, naj bo vaša skrb samo, kako si povrniti dobro počutje.

Se vam zdi tako zelo verjetno, da se vaše zdravstveno stanje utegne poslabšati, da si preprosto ne upate investirati v letalsko karto in počitnice, ki bodo prišle na vrsto šele čez pol leta? Da vam prikrajšamo vsaj finančne skrbi, smo pri Zavarovalnici Sava pripravili Zavarovanje rizika odpovedi turističnih potovanj. Če se vam zdravstveno stanje poslabša in zato ne morete na potovanje, vam stroške, ki so v zvezi s potovanjem že nastali, povrnemo. Zavarovanje lahko sklenete kadar koli po rezervaciji potovanja, vendar najpozneje 3 dni pred odhodom.

Komentarji
Deli      
Avtor
Katja Grušovnik se je v Zavarovalnici Sava zaposlila leta 2010. Delovni izzivi so jo v preteklosti vodili vse od področja družbene odgovornosti, odnosov z mediji, interne komunikacije in podobe zavarovalnice na spletnem mestu in intranetu. Od leta 2016 pravi, da ima privilegij "sedeti na oblaku", od takrat namreč v celoti skrbi za digitalno podobo in digitalno komuniciranje zavarovalnice. Prav to je tisto, zaradi česar ji je lepo in zanimivo opravljati svoje delo - digitalni svet je namreč sinonim za raznolikost, spremembe in vsakodnevne izzive. Prosti čas posveča glasbi v vseh harmonijah in formah, telo in duha pa krepi na kolesu in teku. Obožuje pohodništvo, kjer prihaja v stik s sabo in najde svoj notranji mir.

Povezani članki

 

Tudi na daljavo smo povezani in tukaj za vas
Tudi na daljavo smo povezani in tukaj za vas
24. marca 2020
Se tudi vi v tem času osame še bolj zavedate svoje ranljivosti in pogosteje pomislite na to, da vse, kar imamo, ne bi smelo biti… Preberi več
Asistenca, ko na pomoč ne morem poklicati najboljšega prijatelja
Asistenca, ko na pomoč ne morem poklicati najboljšega prijatelja
20. marca 2020
Resnično me zanima, kako ste. Vsekakor upam, da dobro in da se uspešno soočate z aktualnimi izzivi. Meni, iskreno povedano, ni povsem enostavno in »ravno«.… Preberi več
Koronavirus je preprečil moje potovanje – kaj zdaj
Koronavirus je preprečil moje potovanje – kaj zdaj
17. marca 2020
Pandemija koronavirusa preizkuša naš značaj, spreminja naše navade, ki so, kot vemo, železna srajca in nas postavlja pred zahtevne izzive. Vse moči so v tem času… Preberi več
Čez planke po kulinarična doživetja
Čez planke po kulinarična doživetja
17. februarja 2020
Ko ni časa za daljše počitnice, se vsaj vikend izlet čez mejo še kako prileže. Sploh če ga začinite z avtohtono kulinariko. Tokrat smo na… Preberi več
Na Balkanu se smuča dobro in ceneje
Na Balkanu se smuča dobro in ceneje
7. februarja 2020
Drži, smučanje ni poceni. Je pa lahko ceneje, če se namesto v Nemčijo, Avstrijo in Italijo odpravite na Balkan. Smučanje je doma tudi na jugu,… Preberi več
Ste v dovolj dobri formi za naslednjo pustolovščino?
Ste v dovolj dobri formi za naslednjo pustolovščino?
24. januarja 2020
Poznam gospo, ki se ji je v njenih šestdesetih zdelo, da je vse dobro v življenju že za njo. Potem pa je po letih obupavanja… Preberi več