V raziskovanju novih planinskih poti

Katja Grušovnik
18. junija 2019

Vas vleče v planine? Ste že prehodili Slovenijo po dolgem in počez, pa ne veste, kam bi se še odpravili? Potem se odpeljite še malo dlje in se odpravite na katerega od vrhov za mejo. Zbrali smo nekaj dobrih predlogov za krajše in daljše ture.

V deželi kozorogov: Rifugio Corsi

Nevejski prelaz (italijansko Sella Nevea) je vsem smučarjem dobro poznan. Vendar pa so ti konci zelo lepi tudi poleti.

Cilj izleta ni vrh, ampak koča Rifugio Corsi.

 • Iz Kranjske Gore se usmerimo proti Trbižu. Že na poti do izhodišča se naužijemo čudovitih razgledov na Rabeljsko jezero. Njegove brežine so kot ustvarjene za to, da si kasneje, po izletu, na njih odpočijemo. Pot nadaljujemo do smučarskega centra na Nevejskem prelazu, kjer bomo pustili avtomobil.
 • Ne pustimo se prestrašiti prvemu vzponu, ki poteka ob smučišču. Če bomo na začetku grizli kolena, bomo potem uživali v dokaj lahkotni poti, ki se v zadnjem delu, po impresivnem prevalu, celo spusti.
 • Za pot do koče bomo potrebovali 3 ure, primerna pa je za celo družino. Če želimo izlet še podaljšati, se lahko odpravimo še na Viš ali Koštrunove špice.
 • Med potjo imejmo oči na preži, saj bomo skoraj zagotovo od blizu ali pa vsaj od daleč videli kozoroge.
 • Pozoren opazovalec pa ne bo spregledal niti vojaških rovov iz prve svetovne vojne.

Učka, kraljica Istre

Hrvaška Istra je resda znana predvsem po gričih, vendar pa se nad Kvarnerjem pne visok gorski greben, Učka. Njen najvišji vrh, Vojak, leži na kar 1.401 metrov nadmorske višine.

Lep razgledni stolp ponuja še lepši razgled. Marin Medak, ambasador Predani korakom, na Malih avanturi po Učki.

 • Iz Ilirske Bistrice nadaljujemo vožnjo proti Jelšanam. Hrvaško avtocesto hitro zapustimo (izvoz Jurdani) in se v Matuljih usmerimo desno, po opatijski rivieri.
 • Če si želimo daljše poti, lahko nadaljujemo vožnjo do Medveje in vseh 1401 metrov nadmorske višine premagamo v treh urah in pol.
 • Krajša, a še vedno dobro uro dolga pot pa nas na Vojak vodi iz Poklona.
 • Na Vojaku bomo v primeru lepega vremena nagrajeni s čudovitim razgledom. Z impresivnega razglednega stolpa vidimo kvarnerski zaliv z otoki, Gorski Kotar, Istro. Če je dovolj jasno, pa se vidi vse do Triglava.
 • Če nam ostane še kaj energije, lahko pohod zaključimo s skokom v Jadransko morje.

Za dober izlet na Dobrač

Dobrač leži na 2.166 metrov nadmorske višine, vendar pa do vrha vodijo tudi lahke označene poti. Vrh lahko dosežemo že v uri in pol.

Vrh Dobrača s televizijskim stolpom in Nemško cerkvijo.

 • Preko Kranjske Gore in Podkorena se odpravimo proti Korenskemu sedlu. Prečimo mejo in se na avstrijski strani odpravimo proti Beljaku (nem. Villach). Sledimo oznakam za Beljaško alpsko cesto (nem. Villacher Alpenstrasse) in parkiramo na plačljivem parkirišču. Po tej poti bomo vrh dosegli v dveh urah; lahko pa se odločimo tudi za daljšo ali krajšo alternativo.
 • Razgledni robovi gore predstavljajo simbolno ločnico med slovensko in nemško govorečo avstrijsko Koroško. Pomenljivo bomo zato tik pod vrhom naleteli na slovensko cerkev, na le nekaj deset metrov zračne linije oddaljenem sosednjem vrhu pa na nemško. Nemška kapela, Marija na Komnu, je hkrati najvišje ležeča cerkev na vrhu med vsemi starimi cerkvami tega tipa v vzhodnih Alpah.
 • Vrh spoznamo po stolpu avstrijske televizije, poleg njega pa stoji še velik križ.
 • V lepem vremenu se nam odpre prekrasen razgled na Julijce, s Triglavom na čelu.
 • Dobrač danes poznamo kot pohodnikom prijazno goro, vendar pa se je v zgodovino zapisal predvsem po katastrofalnem potresu, ko se je leta 1348 iz gore utrgala ogromna skalnata gmota in se zvalila v dolino. Plaz je zasul kar sedemnajst vasi in zajezil reko Zlijo, ki se je spremenila v jezero in potopila deset vasi.
 • Izvor imena je slovanski, izvira pa iz besede »dob«, ki pomeni hrast. Tudi Avstrijci zanj uporabljajo enako ime, le zapišejo ga po svoje.

Doma ali v tujini pa velja, da se v hribe odpravite le ustrezno pripravljeni:

 • Ne precenjujte svojih telesnih zmožnosti. V gore se odpravite s primerno kondicijo, dobrega zdravja in spočiti.
 • Vaši zvesti spremljevalci naj bodo dobra obutev, primerna oprema, voda in hrana.
 • V hribe se odpravite le, kadar je napovedano lepo vreme. Ker pa je vreme kljub temu nepredvidljivo, imejte v nahrbtniku vedno za preobleči nekaj toplega, nekaj nepremočljivega in dodatno majico.
 • Kadar ste na drugi strani meje, naj vas za vsak primer poleg osebnih dokumentov spremlja tudi turistično zavarovanje z asistenco v tujini.

Ob začetku nove planinske pustolovščine pa le še srečno pot!

Komentarji
Deli      
Avtor
Katja Grušovnik se je v Zavarovalnici Sava zaposlila leta 2010. Delovni izzivi so jo v preteklosti vodili vse od področja družbene odgovornosti, odnosov z mediji, interne komunikacije in podobe zavarovalnice na spletnem mestu in intranetu. Od leta 2016 pravi, da ima privilegij "sedeti na oblaku", od takrat namreč v celoti skrbi za digitalno podobo in digitalno komuniciranje zavarovalnice. Prav to je tisto, zaradi česar ji je lepo in zanimivo opravljati svoje delo - digitalni svet je namreč sinonim za raznolikost, spremembe in vsakodnevne izzive. Prosti čas posveča glasbi v vseh harmonijah in formah, telo in duha pa krepi na kolesu in teku. Obožuje pohodništvo, kjer prihaja v stik s sabo in najde svoj notranji mir.

Povezani članki

 

Tudi na daljavo smo povezani in tukaj za vas
Tudi na daljavo smo povezani in tukaj za vas
24. marca 2020
Se tudi vi v tem času osame še bolj zavedate svoje ranljivosti in pogosteje pomislite na to, da vse, kar imamo, ne bi smelo biti… Preberi več
Asistenca, ko na pomoč ne morem poklicati najboljšega prijatelja
Asistenca, ko na pomoč ne morem poklicati najboljšega prijatelja
20. marca 2020
Resnično me zanima, kako ste. Vsekakor upam, da dobro in da se uspešno soočate z aktualnimi izzivi. Meni, iskreno povedano, ni povsem enostavno in »ravno«.… Preberi več
Koronavirus je preprečil moje potovanje – kaj zdaj
Koronavirus je preprečil moje potovanje – kaj zdaj
17. marca 2020
Pandemija koronavirusa preizkuša naš značaj, spreminja naše navade, ki so, kot vemo, železna srajca in nas postavlja pred zahtevne izzive. Vse moči so v tem času… Preberi več
Čez planke po kulinarična doživetja
Čez planke po kulinarična doživetja
17. februarja 2020
Ko ni časa za daljše počitnice, se vsaj vikend izlet čez mejo še kako prileže. Sploh če ga začinite z avtohtono kulinariko. Tokrat smo na… Preberi več
Na Balkanu se smuča dobro in ceneje
Na Balkanu se smuča dobro in ceneje
7. februarja 2020
Drži, smučanje ni poceni. Je pa lahko ceneje, če se namesto v Nemčijo, Avstrijo in Italijo odpravite na Balkan. Smučanje je doma tudi na jugu,… Preberi več
Ste v dovolj dobri formi za naslednjo pustolovščino?
Ste v dovolj dobri formi za naslednjo pustolovščino?
24. januarja 2020
Poznam gospo, ki se ji je v njenih šestdesetih zdelo, da je vse dobro v življenju že za njo. Potem pa je po letih obupavanja… Preberi več