Varčevati? Z denarjem DA, z nasmehom NE

Mojca Grilanc
2. novembra 2012

Ne veljam za prav varčno osebo.

A me to v resnici veseli, saj ponavadi ne varčujem z nasmehom, prijazno besedo in pozitivno energijo. S stvarmi, ki niso zneskovno ovrednotene in jih le redko omenjamo v povezavi z varčnostjo in varčevanjem.

Da moram biti varčna z denarjem pa žal poskrbijo drugi …

31. oktober smo določili za svetovni dan varčevanja. Obeležujemo ga že od leta 1924, ko so se v Milanu zbrali predstavniki 700 hranilnic iz 27-ih držav ter z razglasitvijo svetovnega dneva varčevanja opozorili na njegovo pomembnost. Mislim, da je do nedavnega šel mimo nas dokaj neopaženo.

Svetovna gospodarska kriza ga je v zadnjih letih potisnila na naš koledarski vsakdan. Ne mine dan, da ne bi besede varčevanje slišali v vsaj eni besedni zvezi: varčevanje države, gospodinjstev, posameznika. Varčevanje je tako nehote postalo pomemben del našega življenja. In denar ne prileti z neba, varčevanje pa ne pomeni samo privoščiti si nekaj – pomeni tudi varnost in prihodnost.

Tudi Slovenci mu pripisujemo velik pomen, saj veljamo za enega najbolj varčnih narodov v Evropi. Statistična poročila pravijo, da so v  letu 2011 gospodinjstva v Sloveniji privarčevala 11,9 % razpoložljivega dohodka.

Slovenska gospodinjstva ne zmorejo več privarčevati toliko kot pred nekaj leti in Slovenija se po stopnji varčevanja gospodinjstev  ne uvršča več med prve države v Evropi. V letu 2011 se je z 11,9 % uvrstila na deveto mesto. Prva po stopnji varčevanja gospodinjstev je bila Nemčija s 16,7 %. Še vedno pa za malenkost presega evropsko povprečje.

Bruto stopnja varčevanja gospodinjstev 2011 (v %)

Kako varčujemo?

Tradicija je še vedno prevladujoča, zato se gospodinjstva v Sloveniji večinoma odločajo za obliko varčevanja v bankah. Po podatkih finančnih računov Banke Slovenije so imela konec leta 2011 gospodinjstva v Sloveniji največ finančnih sredstev v obliki vlog pri bankah, in sicer 39,2 %, vendar pa so se povečevala za manj kot prejšnja leta.

Zanimivo je, da se je delež finančnih sredstev, ki so jih imela gospodinjstva v obliki gotovine, v zadnjih desetih letih stalno povečeval; konec leta 2011 je znašal 17,6 %, leta 2001 pa 4,1 %.

Tretja pomembna oblika, v kateri imajo slovenska gospodinjstva shranjena svoja finančna sredstva, so delnice in drugi vrednostni papirji; konec leta 2011 je delež prihrankov v tej obliki znašal 26,3 %. Delež teh naložb se je od leta 2001 do začetka gospodarske krize stalno zviševal. Po tem letu so se gospodinjstva spet odločala za varnejše oblike hranjenja svojih finančnih sredstev, zato se je delež prihrankov v tej obliki v letu 2011 znižal. Med druge oblike sodijo tudi življenjska in pokojninska zavarovanja, ki dosegajo nekaj manj kot 9 %.

Oblike varčevanja gospodinjstev v Sloveniji, 2011


Da so slovenska gospodinjstva varčna, ni dvoma. Ko pa je potrebna zunanja pomoč za pokrivanje finančnih obveznosti, pa prevladujejo posojila. Njihov delež predstavlja 88 % vseh finančnih obveznosti in se v zadnjem letu ni spremenil. Glavnino še vedno predstavljajo stanovanjska posojila (več kot polovico) in skoraj tretjino potrošniška posojila.

Po napisanem sodim v slovensko povprečje. Varčna z vsaj enim kreditom in življenjskim zavarovanjem, zase in za družinske člane.

Še vedno pa ponosno razsipna s stvarmi, ki kot rečeno, nimajo cene.

Komentarji
Deli      
Avtor
Mojca Grilanc je zaposlena v Sektorju škod Zavarovalnice Sava. V Škodnem centru v Ljubljani se srečuje z vsakodnevnimi izzivi pri manipulaciji škod. Ko ni v pisarni, rada zavije na stranpoti, saj je željna novih spoznanj. Zanimajo jo različne kulture, zato se rada odpravi na potepanja po tujini kar v lastni režiji. Srce ji gori za poezijo in ples ter tako razkriva njeno poetično osebno naravnanost. Občuduje vrline otrok in tudi sama stremi k odkritosti, razigranosti in sproščenosti.

Povezani članki

 

Kdaj se odpraviti na kateri konec sveta?
Kdaj se odpraviti na kateri konec sveta?
19. februarja 2019
Vsi, ki sanjamo o obisku Indije, dobro vemo, da bo sila neprijetno, če se tja odpravimo v času monsuna. Vremenske razmere drugod po svetu morda… Preberi več
Kako otroka naučiti smučanja?
Kako otroka naučiti smučanja?
13. februarja 2019
Verjetno se še dobro spomnite tistih zimskih juter, ko ste se zbudili, pogledali skozi okno in videli, da je noč prinesla pošiljko svežega belega snega.… Preberi več
Privoščite si dobro in varno smuko
Privoščite si dobro in varno smuko
23. januarja 2019
Pa se je začelo zares! Smučarska sezona je tu. Želim vam obilo snežnih radosti. Da se te ne bi spremenile v nočno moro, smo zbrali… Preberi več
Kako se spopasti z gripo
Kako se spopasti z gripo
17. januarja 2019
V zimskih mesecih, vsako leto nastopi sezona gripe in prehladov. Za strokovno mnenje o gripi smo povprašali prim. Bojana Lovšeta, dr.med.univ., ki je povedal, da… Preberi več
Zimski užitki in domača lekarna
Zimski užitki in domača lekarna
4. januarja 2019
Prvi pravi sneg prinaša s seboj ogromno veselja in napoveduje prijetne zimske dogodivščine. Ni ga otroka, ki ne bi bil navdušen nad lovljenjem snežink, tekanjem… Preberi več
5 hitrih idej za vse, ki se še odločate, kam za novo leto
5 hitrih idej za vse, ki se še odločate, kam za novo leto
17. decembra 2018
Novo leto je tik pred vrati. Za vse, ki se še niste odločili, kje preživeti najdaljšo noč v letu, smo izbrali 5 destinacij, ki so… Preberi več