Varčevati? Z denarjem DA, z nasmehom NE

Mojca Grilanc
2. novembra 2012

Ne veljam za prav varčno osebo.

A me to v resnici veseli, saj ponavadi ne varčujem z nasmehom, prijazno besedo in pozitivno energijo. S stvarmi, ki niso zneskovno ovrednotene in jih le redko omenjamo v povezavi z varčnostjo in varčevanjem.

Da moram biti varčna z denarjem pa žal poskrbijo drugi …

31. oktober smo določili za svetovni dan varčevanja. Obeležujemo ga že od leta 1924, ko so se v Milanu zbrali predstavniki 700 hranilnic iz 27-ih držav ter z razglasitvijo svetovnega dneva varčevanja opozorili na njegovo pomembnost. Mislim, da je do nedavnega šel mimo nas dokaj neopaženo.

Svetovna gospodarska kriza ga je v zadnjih letih potisnila na naš koledarski vsakdan. Ne mine dan, da ne bi besede varčevanje slišali v vsaj eni besedni zvezi: varčevanje države, gospodinjstev, posameznika. Varčevanje je tako nehote postalo pomemben del našega življenja. In denar ne prileti z neba, varčevanje pa ne pomeni samo privoščiti si nekaj – pomeni tudi varnost in prihodnost.

Tudi Slovenci mu pripisujemo velik pomen, saj veljamo za enega najbolj varčnih narodov v Evropi. Statistična poročila pravijo, da so v  letu 2011 gospodinjstva v Sloveniji privarčevala 11,9 % razpoložljivega dohodka.

Slovenska gospodinjstva ne zmorejo več privarčevati toliko kot pred nekaj leti in Slovenija se po stopnji varčevanja gospodinjstev  ne uvršča več med prve države v Evropi. V letu 2011 se je z 11,9 % uvrstila na deveto mesto. Prva po stopnji varčevanja gospodinjstev je bila Nemčija s 16,7 %. Še vedno pa za malenkost presega evropsko povprečje.

Bruto stopnja varčevanja gospodinjstev 2011 (v %)

Kako varčujemo?

Tradicija je še vedno prevladujoča, zato se gospodinjstva v Sloveniji večinoma odločajo za obliko varčevanja v bankah. Po podatkih finančnih računov Banke Slovenije so imela konec leta 2011 gospodinjstva v Sloveniji največ finančnih sredstev v obliki vlog pri bankah, in sicer 39,2 %, vendar pa so se povečevala za manj kot prejšnja leta.

Zanimivo je, da se je delež finančnih sredstev, ki so jih imela gospodinjstva v obliki gotovine, v zadnjih desetih letih stalno povečeval; konec leta 2011 je znašal 17,6 %, leta 2001 pa 4,1 %.

Tretja pomembna oblika, v kateri imajo slovenska gospodinjstva shranjena svoja finančna sredstva, so delnice in drugi vrednostni papirji; konec leta 2011 je delež prihrankov v tej obliki znašal 26,3 %. Delež teh naložb se je od leta 2001 do začetka gospodarske krize stalno zviševal. Po tem letu so se gospodinjstva spet odločala za varnejše oblike hranjenja svojih finančnih sredstev, zato se je delež prihrankov v tej obliki v letu 2011 znižal. Med druge oblike sodijo tudi življenjska in pokojninska zavarovanja, ki dosegajo nekaj manj kot 9 %.

Oblike varčevanja gospodinjstev v Sloveniji, 2011


Da so slovenska gospodinjstva varčna, ni dvoma. Ko pa je potrebna zunanja pomoč za pokrivanje finančnih obveznosti, pa prevladujejo posojila. Njihov delež predstavlja 88 % vseh finančnih obveznosti in se v zadnjem letu ni spremenil. Glavnino še vedno predstavljajo stanovanjska posojila (več kot polovico) in skoraj tretjino potrošniška posojila.

Po napisanem sodim v slovensko povprečje. Varčna z vsaj enim kreditom in življenjskim zavarovanjem, zase in za družinske člane.

Še vedno pa ponosno razsipna s stvarmi, ki kot rečeno, nimajo cene.

Komentarji
Deli      
Avtor
Mojca Grilanc je zaposlena v Sektorju škod Zavarovalnice Sava. V Škodnem centru v Ljubljani se srečuje z vsakodnevnimi izzivi pri manipulaciji škod. Ko ni v pisarni, rada zavije na stranpoti, saj je željna novih spoznanj. Zanimajo jo različne kulture, zato se rada odpravi na potepanja po tujini kar v lastni režiji. Srce ji gori za poezijo in ples ter tako razkriva njeno poetično osebno naravnanost. Občuduje vrline otrok in tudi sama stremi k odkritosti, razigranosti in sproščenosti.

Povezani članki

 

4 sanjske destinacije za motoriste, ki ljubijo naravo
4 sanjske destinacije za motoriste, ki ljubijo naravo
12. junija 2019
Vam je situacija kaj znana? V petek zvečer si zaželite, da bi se za konec tedna na dveh kolesih zapeljali nekam na lepše, a nimate pojma,… Preberi več
Dobrega počutja in zdravja tudi na potovanju
Dobrega počutja in zdravja tudi na potovanju
29. maja 2019
Počitniška potepanja v tujini lahko pričarajo najlepše trenutke in nepozabne spomine, včasih pa presenetijo tudi z manj prijetnimi izzivi. Manjša nihanja v počutju so lahko… Preberi več
Pet glasbenih festivalov za vse okuse
Pet glasbenih festivalov za vse okuse
7. maja 2019
Naša ekipa si je zadala težko nalogo: izbrati glasbene festivale, ki to poletje obetajo največ. Izbira je bila težka, a nam je vendar uspelo  izglasovati… Preberi več
Moj sopotnik na motorju
Moj sopotnik na motorju
19. aprila 2019
Jaz se letos odpravljam na pot po Balkanu. Večkrat sem si že privoščil izlet z motorjem po Hrvaškem in Bosni, vendar bom tokrat na poti… Preberi več
Parenzana, raj za kolesarje
Parenzana, raj za kolesarje
18. aprila 2019
Bližajo se velikonočni prazniki, z njimi pa dela prost dan. Ste si že rezervirali krajše počitnice v tujini? Če ste še brez načrtov za daljši… Preberi več
Mala avantura: Fotozgodba s Kvarnerja
Mala avantura: Fotozgodba s Kvarnerja
16. aprila 2019
Na prvi letošnji Mali avanturi po Kvarnerju sem v podaljšanem vikendu menjal vse štiri letne čase. Odločitev, da letos Mala avatura ni samo ena pustolovščina,… Preberi več