Male avanture: Vodič čez Pohorje v zimi

Marin Medak
30. marca 2017

Čez Pohorje sva se s Sinišo odpravila na začetku marca za prvo Malo Avanturo letošnjega leta. Projekt delam skupaj z Zavarovalnico Sava z namenom, da raziščemo avanturistične destinacije po Sloveniji in damo konkretne ideje, česa pustolovskega se je mogoče lotiti v naši lepi državi.

https://youtu.be/rGwyWo9DpeY

 

Pot
Začetek Male Avanture je bil v Slovenj Gradcu in konec v Mariboru. Večino poti sva prehodila po Slovenski planinski poti (SPP) po trasi Slovenj Gradec – Kremžarjev vrh – Partizanski dom na Mali Kopi – Velika Kopa – Črni vrh (spanje) – Lovrenška jezera – Koča na Pesku – Koča na Klopnem vrhu (spanje) – Dom na Osankarici – Črno jezero – slap Šumik – Ruška koča pri Arehu (spanje) – Mariborska koča – Mariborski razglednik – Maribor Radvanje.

Kot je razvidno, sva po Klopnem vrhu zapustila SPP in zavila proti Osankarici in Črnem jezeru. SPP sva se znova priključila pri slapu Šumik.

Pot je zelo dobro markirana, le med Klopnim vrhom in Osankarico sva na trenutke morala biti bolj oprezna, da nisva zašla. Markacije so bile vidne kljub snegu.
GPS sled odseka SPP po Pohorju: SPP-Pohorje.kml

Zahtevnost
Razen začetnega vzpona, da se povzpneš na planoto, po poti ni večjih klancev. Osrednji del je kar razgiban, stalno se malo dviguje in malo spušča, a vzponi niso zahtevni. Na poti je tudi veliko koč, v katerih se je mogoče okrepčati in napolniti z energijo.

Zimske razmere

S seboj sva imela krplje, ki sva si jih zapela na noge na pol poti med Kremžarjevim vrhom in Malo Kopo. Snela sva jih kmalu po Klopnem vrhu. Veliko hitreje bi bilo s turnimi smučmi, a žal s Sinišo nisva najbolj spretna z njimi in sva se zato raje odločila za bolj nerodne a enostavnejše krplje. Največji problem je bilo priti preko severnega dela Lovrenških jezer. Tudi s krplji se nama je udiralo do kolen. Morala sva se umaknit nazaj v gozd in hoditi ob robu.

Spanje
Imela sva s seboj šotor in dvakrat sva prenočila na prostem. Oziroma bolje rečeno pod objekti, kjer sva našla zavetje. Prvi dan sva prespala v bivaku Škorjanka na Črnem vrhu, drugi dan pri Koči na Klopnem vrhu, zadnji dan na Arehu. Na lastni koži sva občutila, da zna na Pohorju tudi dobro zapihati, kar je nekoliko neprijetno za spanje, če nimaš pravega (4 season) šotora.

Foto: Bivak Škorjanka na Črnem vrhu.

A brez problema bi lahko prespala tudi na toplem v številnih kočah.

Koče
Pred odhodom je dobro poklicati in vprašati, če so koče res odprte. Pri nama so obratovale vse razen tiste pod Kremžarjevim vrhom.

  • Koča pod Kremžarjevim vrhom (bila je zaprta)
  • Partizanski dom na Mali Kopi (odprt)
  • Ribniška koča (odprta)
  • Koča na Pesku (odprta)
  • Koča pod Klopnim vrhom (odprta)
  • Dom na Osankarici (odprt)
  • Ruška koča na Arehu (odprta)
  • Mariborska koča (odprta)

Hrana in voda

Zelo prijetna stran Pohorja je voda. Povsod je! Vsakih nekaj kilometrov prečkaš kakšen potoček, kjer si lahko doliješ zalogo. Pri hrani imam rad, da enkrat na dan jem v koči, zvečer pa si v šotoru skuham testenine, kuskus ali kaj podobnega, kar se lahko pripravi na hitro. Takšno rutino sva imela tudi tokrat.

GSM signal

Koroški del Pohorja je dobro pokrit s signalom, Štajerski pa zelo slabo.

Uporabljena oprema
Taborjenje: 3 season šotor, debela zimska spalna vreča, dobra podloga, prenosni kuhalnik, pribor.
Obleke: puhovka, hardshell jakna, Polartec srednji sloj, termo spodnje perilo, zimske pohodne hlače, rokavice, kapa.
Nahrbtnik: Osprey Kestrel 68.
Drugo: zimski pohodni čevlji, krplji, gamaše, turnosmučarske palice, čelna svetilka, mobilni telefon.

Video

Drugo
Zahvala za podrobne in natančne informacije o Pohorju gre Nino Fijačko, brez katerega bi videl pol manj Pohorja. Nino je izvrsten gorski tekač in prava enciklopedija za Pohorje in drugo visokogorje.

Komentarji
Deli      
Avtor
Marin Medak je avanturist, motivacijski govornik in podjetnik, ki se je v življenju podal na mnogo razburljivih ekspedicij. Boji se smrti, ne mara stresa, motivacije za svoje podvige pa nikoli ne črpa iz denarja. Uživa v učenju in spoznavanju novih reči, kar ga motivira, da si vedno znova postavlja nove izzive.

Povezani članki

 

Treking poti doma in v soseščini
Treking poti doma in v soseščini
22. oktobra 2019
Na lep treking ni nujno treba v Nepal (čeprav pogled na Himalajo vsekakor jemlje dih) niti do svetovno znanega španskega Santiaga ne. Tudi naša soseščina… Preberi več
Kako do ugodnih letalskih vozovnic?
Kako do ugodnih letalskih vozovnic?
14. oktobra 2019
Že veste, kam za krompirjeve počitnice in novo leto? Če bi odšli kam dlje, čimprej pristopite k organizaciji potovanja. Lahko se odpravite do turistične agencije… Preberi več
Za potovanja ni nikoli prepozno
Za potovanja ni nikoli prepozno
1. oktobra 2019
Poznate koga, ki je šele v zlatih letih obrnil življenje na glavo in zares zaživel? Zakaj si potem ne bi tudi vi, zdaj ko imate… Preberi več
Mladi voznik za volanom – priprave na samostojno vožnjo
Mladi voznik za volanom – priprave na samostojno vožnjo
25. septembra 2019
Pa saj je vendar še otrok! Opravljanje vozniškega izpita je pomembna prelomnica v življenju otrok in njihovih staršev. Mladi so prepričani, da so samostojni in… Preberi več
Na Maldive brez kopalk in zobne ščetke
Na Maldive brez kopalk in zobne ščetke
12. septembra 2019
Poznate občutek, ko po dolgem poletu na letališču čakate, da se bo na tekočem traku prikazala vaša prtljaga? Vašega kovčka kar ni in ni, vi… Preberi več
5 evropskih počitniških ciljev, kjer ne boste zapravili preveč
5 evropskih počitniških ciljev, kjer ne boste zapravili preveč
26. avgusta 2019
Evropa je pregovorno draga, kljub temu pa je v njej kar nekaj koncev in krajev, kjer boste zelo verjetno zapravili manj kot v Ljubljani. Predstavljamo… Preberi več