Male avanture: Vodič čez Pohorje v zimi

Marin Medak
30. marca 2017

Čez Pohorje sva se s Sinišo odpravila na začetku marca za prvo Malo Avanturo letošnjega leta. Projekt delam skupaj z Zavarovalnico Sava z namenom, da raziščemo avanturistične destinacije po Sloveniji in damo konkretne ideje, česa pustolovskega se je mogoče lotiti v naši lepi državi.

https://youtu.be/rGwyWo9DpeY

 

Pot
Začetek Male Avanture je bil v Slovenj Gradcu in konec v Mariboru. Večino poti sva prehodila po Slovenski planinski poti (SPP) po trasi Slovenj Gradec – Kremžarjev vrh – Partizanski dom na Mali Kopi – Velika Kopa – Črni vrh (spanje) – Lovrenška jezera – Koča na Pesku – Koča na Klopnem vrhu (spanje) – Dom na Osankarici – Črno jezero – slap Šumik – Ruška koča pri Arehu (spanje) – Mariborska koča – Mariborski razglednik – Maribor Radvanje.

Kot je razvidno, sva po Klopnem vrhu zapustila SPP in zavila proti Osankarici in Črnem jezeru. SPP sva se znova priključila pri slapu Šumik.

Pot je zelo dobro markirana, le med Klopnim vrhom in Osankarico sva na trenutke morala biti bolj oprezna, da nisva zašla. Markacije so bile vidne kljub snegu.
GPS sled odseka SPP po Pohorju: SPP-Pohorje.kml

Zahtevnost
Razen začetnega vzpona, da se povzpneš na planoto, po poti ni večjih klancev. Osrednji del je kar razgiban, stalno se malo dviguje in malo spušča, a vzponi niso zahtevni. Na poti je tudi veliko koč, v katerih se je mogoče okrepčati in napolniti z energijo.

Zimske razmere

S seboj sva imela krplje, ki sva si jih zapela na noge na pol poti med Kremžarjevim vrhom in Malo Kopo. Snela sva jih kmalu po Klopnem vrhu. Veliko hitreje bi bilo s turnimi smučmi, a žal s Sinišo nisva najbolj spretna z njimi in sva se zato raje odločila za bolj nerodne a enostavnejše krplje. Največji problem je bilo priti preko severnega dela Lovrenških jezer. Tudi s krplji se nama je udiralo do kolen. Morala sva se umaknit nazaj v gozd in hoditi ob robu.

Spanje
Imela sva s seboj šotor in dvakrat sva prenočila na prostem. Oziroma bolje rečeno pod objekti, kjer sva našla zavetje. Prvi dan sva prespala v bivaku Škorjanka na Črnem vrhu, drugi dan pri Koči na Klopnem vrhu, zadnji dan na Arehu. Na lastni koži sva občutila, da zna na Pohorju tudi dobro zapihati, kar je nekoliko neprijetno za spanje, če nimaš pravega (4 season) šotora.

Foto: Bivak Škorjanka na Črnem vrhu.

A brez problema bi lahko prespala tudi na toplem v številnih kočah.

Koče
Pred odhodom je dobro poklicati in vprašati, če so koče res odprte. Pri nama so obratovale vse razen tiste pod Kremžarjevim vrhom.

  • Koča pod Kremžarjevim vrhom (bila je zaprta)
  • Partizanski dom na Mali Kopi (odprt)
  • Ribniška koča (odprta)
  • Koča na Pesku (odprta)
  • Koča pod Klopnim vrhom (odprta)
  • Dom na Osankarici (odprt)
  • Ruška koča na Arehu (odprta)
  • Mariborska koča (odprta)

Hrana in voda

Zelo prijetna stran Pohorja je voda. Povsod je! Vsakih nekaj kilometrov prečkaš kakšen potoček, kjer si lahko doliješ zalogo. Pri hrani imam rad, da enkrat na dan jem v koči, zvečer pa si v šotoru skuham testenine, kuskus ali kaj podobnega, kar se lahko pripravi na hitro. Takšno rutino sva imela tudi tokrat.

GSM signal

Koroški del Pohorja je dobro pokrit s signalom, Štajerski pa zelo slabo.

Uporabljena oprema
Taborjenje: 3 season šotor, debela zimska spalna vreča, dobra podloga, prenosni kuhalnik, pribor.
Obleke: puhovka, hardshell jakna, Polartec srednji sloj, termo spodnje perilo, zimske pohodne hlače, rokavice, kapa.
Nahrbtnik: Osprey Kestrel 68.
Drugo: zimski pohodni čevlji, krplji, gamaše, turnosmučarske palice, čelna svetilka, mobilni telefon.

Video

Drugo
Zahvala za podrobne in natančne informacije o Pohorju gre Nino Fijačko, brez katerega bi videl pol manj Pohorja. Nino je izvrsten gorski tekač in prava enciklopedija za Pohorje in drugo visokogorje.

Komentarji
Deli      
Avtor
Marin Medak je avanturist, motivacijski govornik in podjetnik, ki se je v življenju podal na mnogo razburljivih ekspedicij. Boji se smrti, ne mara stresa, motivacije za svoje podvige pa nikoli ne črpa iz denarja. Uživa v učenju in spoznavanju novih reči, kar ga motivira, da si vedno znova postavlja nove izzive.

Povezani članki

 

Kdaj se odpraviti na kateri konec sveta?
Kdaj se odpraviti na kateri konec sveta?
19. februarja 2019
Vsi, ki sanjamo o obisku Indije, dobro vemo, da bo sila neprijetno, če se tja odpravimo v času monsuna. Vremenske razmere drugod po svetu morda… Preberi več
Kako otroka naučiti smučanja?
Kako otroka naučiti smučanja?
13. februarja 2019
Verjetno se še dobro spomnite tistih zimskih juter, ko ste se zbudili, pogledali skozi okno in videli, da je noč prinesla pošiljko svežega belega snega.… Preberi več
Privoščite si dobro in varno smuko
Privoščite si dobro in varno smuko
23. januarja 2019
Pa se je začelo zares! Smučarska sezona je tu. Želim vam obilo snežnih radosti. Da se te ne bi spremenile v nočno moro, smo zbrali… Preberi več
Kako se spopasti z gripo
Kako se spopasti z gripo
17. januarja 2019
V zimskih mesecih, vsako leto nastopi sezona gripe in prehladov. Za strokovno mnenje o gripi smo povprašali prim. Bojana Lovšeta, dr.med.univ., ki je povedal, da… Preberi več
Zimski užitki in domača lekarna
Zimski užitki in domača lekarna
4. januarja 2019
Prvi pravi sneg prinaša s seboj ogromno veselja in napoveduje prijetne zimske dogodivščine. Ni ga otroka, ki ne bi bil navdušen nad lovljenjem snežink, tekanjem… Preberi več
5 hitrih idej za vse, ki se še odločate, kam za novo leto
5 hitrih idej za vse, ki se še odločate, kam za novo leto
17. decembra 2018
Novo leto je tik pred vrati. Za vse, ki se še niste odločili, kje preživeti najdaljšo noč v letu, smo izbrali 5 destinacij, ki so… Preberi več