Za potovanja ni nikoli prepozno

Katja Grušovnik
1. oktobra 2019

Poznate koga, ki je šele v zlatih letih obrnil življenje na glavo in zares zaživel? Zakaj si potem ne bi tudi vi, zdaj ko imate čas, privoščili potovanje, o kakršnem ste vedno sanjali? V zrelih letih je lahko iskanje novih popotnih doživetij še kako prijetno ne glede na to, ali želite potovati počasi ali hitro, uživati v razkošju ali iskati najcenejše možnosti. Seveda pa kot vedno, ne glede na leta, velja, da način potovanja prilagodite sebi, svojim željam in zdravstvenemu stanju.

Lotite se načrtovanja brez pretiranega strahu. V pomoč pa odgovarjamo na vprašanja, ki vam morda že rojijo po glavi.

Kdo še potuje v času šolskih počitnic?

Konec poletja, konec dopustov?

Za vse, ki že uživate v pokoju, je to lahko le dobra novica. Če ste med aktivnimi upokojenci, lahko čas potovanja bolje prilagodite sebi. Izognite se glavni sezoni in praznikom. Takrat cene letijo v nebo, turistične zmogljivosti pa pokajo po šivih. Septembra je v Evropi navadno še vedno zelo prijetno toplo, vendar pa skupaj s temperaturo padajo tudi cene in gneča.

Za kakšen način potovanja naj se odločim? Se za damo v zrelih letih sploh spodobi, da spi po mladinskih hotelih?

Odgovor se (morda presenetljivo) glasi: seveda! Časi, ko je stereotipno veljalo, da so gostje v skupnih sobah v mladinskih hotelih predvsem mlajši moški, so že zdavnaj mimo. Odpovejte se morda samo lokacijam, ki najbolj slovijo po divjih zabavah. Če vam seveda ni do ponočevanja.

Temeljno vprašanje torej ni, kaj si glede na družbene standarde lahko privoščite, ampak kaj zmorete in česa si želite. Če je to udobje lastne sobe, se mu ne odpovejte. Če vam spanje v šotoru ne predstavlja težav, se lahko odločite za kampiranje. Postavljanje šotora utegne biti zahtevno, vendar pa številni kampi danes ponujajo najem že postavljenega šotora.

Morda vas celo zamika kateri od malo drugačnih načinov dopustovanja. V zameno za to, da nekomu pazite na hišo (in morda domačega ljubljenčka), lahko dopustujete brezplačno. Preverite, kaj se je Katji že zapisalo o drugačnih načinih preživljanja dopusta. Časa je dovolj, privoščite si dolge počitnice, o katerih ste vedno sanjali!

Včasih je več omejitev v glavi kot v letih.

So vam tuji jeziki prav zares tuji?

Bi odšli na tisto potovanje, o katerem že tako dolgo sanjate, pa se zaradi slabega znanja tujih jezikov zanj kar ne morete odločiti? Ne dovolite, da vas to ovira! Če se za potovanje odločite vsaj kak mesec prej, imate vsekakor dovolj časa, da se naučite vsaj osnov. Na vašem telefonu pa naj bo za vsak slučaj naložena kakšna od aplikacij, ki vam pomaga s prevodi. Potreba po komuniciranju v tujem jeziku bo manjša, če se na pot podate v organizirani skupini.

Gre redno jemanje zdravil sploh skupaj z bolj eksotičnimi potovanji?

Seveda! Če redno jemljete kakršna koli zdravila, poskrbite, da jih boste s sabo na pot vzeli dovolj. Naj bodo v originalnem pakiranju skupaj z zdravnikovim spremnim pismom, po možnosti v angleščini.

Machu Picchu v osemdesetih? Zakaj pa ne!

Bi kljub temu šli rajši na počitnice s svojimi otroki?

Potem pravila igre dogovorite še pred odhodom na dopust. Ne prevzemajte nase vseh gospodinjskih del, obveznosti varuške in še kakšnih drugih. Obenem ne pričakujte, da so oni tam samo, da vas bodo zabavali.

Na kaj morate biti pozorni pri najemanju avtomobila?

Nameravate najeti avto in se sami podati naokrog? Odlično, vendar se prej pozanimajte o cenah. V nekaterih državah je lahko najem vozila precej dražji za vse, starejše od 70 let.

Ste za pobeg v Francijo?

Kaj pa turistično zavarovanje za na pot?

Pri turističnih zavarovanjih z asistenco v tujini velja podobno kot pri najemanju avtomobilov. Vendar pa pri Zavarovalnici Sava ne delamo izjem. Vaša leta ne bodo vplivala na zavarovalno premijo.

Komentarji
Deli      
Avtor
Katja Grušovnik se je v Zavarovalnici Sava zaposlila leta 2010. Delovni izzivi so jo v preteklosti vodili vse od področja družbene odgovornosti, odnosov z mediji, interne komunikacije in podobe zavarovalnice na spletnem mestu in intranetu. Od leta 2016 pravi, da ima privilegij "sedeti na oblaku", od takrat namreč v celoti skrbi za digitalno podobo in digitalno komuniciranje zavarovalnice. Prav to je tisto, zaradi česar ji je lepo in zanimivo opravljati svoje delo - digitalni svet je namreč sinonim za raznolikost, spremembe in vsakodnevne izzive. Prosti čas posveča glasbi v vseh harmonijah in formah, telo in duha pa krepi na kolesu in teku. Obožuje pohodništvo, kjer prihaja v stik s sabo in najde svoj notranji mir.

Povezani članki

 

Tudi na daljavo smo povezani in tukaj za vas
Tudi na daljavo smo povezani in tukaj za vas
24. marca 2020
Se tudi vi v tem času osame še bolj zavedate svoje ranljivosti in pogosteje pomislite na to, da vse, kar imamo, ne bi smelo biti… Preberi več
Asistenca, ko na pomoč ne morem poklicati najboljšega prijatelja
Asistenca, ko na pomoč ne morem poklicati najboljšega prijatelja
20. marca 2020
Resnično me zanima, kako ste. Vsekakor upam, da dobro in da se uspešno soočate z aktualnimi izzivi. Meni, iskreno povedano, ni povsem enostavno in »ravno«.… Preberi več
Koronavirus je preprečil moje potovanje – kaj zdaj
Koronavirus je preprečil moje potovanje – kaj zdaj
17. marca 2020
Pandemija koronavirusa preizkuša naš značaj, spreminja naše navade, ki so, kot vemo, železna srajca in nas postavlja pred zahtevne izzive. Vse moči so v tem času… Preberi več
Čez planke po kulinarična doživetja
Čez planke po kulinarična doživetja
17. februarja 2020
Ko ni časa za daljše počitnice, se vsaj vikend izlet čez mejo še kako prileže. Sploh če ga začinite z avtohtono kulinariko. Tokrat smo na… Preberi več
Na Balkanu se smuča dobro in ceneje
Na Balkanu se smuča dobro in ceneje
7. februarja 2020
Drži, smučanje ni poceni. Je pa lahko ceneje, če se namesto v Nemčijo, Avstrijo in Italijo odpravite na Balkan. Smučanje je doma tudi na jugu,… Preberi več
Ste v dovolj dobri formi za naslednjo pustolovščino?
Ste v dovolj dobri formi za naslednjo pustolovščino?
24. januarja 2020
Poznam gospo, ki se ji je v njenih šestdesetih zdelo, da je vse dobro v življenju že za njo. Potem pa je po letih obupavanja… Preberi več